RAT STIGAO U RUSIJU

‘Nekad se u Harkivu tulumarilo i šopingiralo, a danas ga žele izbrisati s lica zemlje‘

Početak rata potresao je stanovnike Belgoroda, grada od oko 400.000 stanovnika koji su redovito putovali u 80 kilometara udaljeni Harkiv
 Stringer/Telegram/Vvgladkov/Afp; Screenshot/Twitter; Taisia Liskovets/Sputnik/Profimedia; Anton Vergun/Sputnik/Profimedia/

Pucajući u skupinu ruskih vojnika u vojnoj bazi kod Belgoroda, dvojica muškaraca ubila su 11 ruskih vojnika, a ranila njih 15. Neki ruski neovisni mediji izvijestili su da je broj žrtava veći od službenih podataka.

Moskva je izvijestila o "terorističkom napadu" u blizini Belgoroda, grada nedaleko od granice s Ukrajinom. Napadači su otvorili vatru na vojnom poligonu. Riječ je o dva državljanina zemalja Zajednice neovisnih država (ZND), labave asocijacije koja okuplja devet bivših sovjetskih republika. Napadači su ubijeni u uzvratnoj vatri, objavila je Moskva.

- Tijekom obuke vatrenim oružjem, s pojedincima koji su dobrovoljno izrazili želju za sudjelovanjem u ratu, teroristi su otvorili vatru iz malog oružja na osoblje postrojbe - navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva obrane. Čini se da su i napadači bili mobilizirani ruski vojnici. Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da su napadači bili iz Tadžikistana i da su počeli pucati nakon svađe oko vjere. Tadžikistan je većinski muslimanska zemlja.

image

Napad u Belgorodu, arhivska fotografija

Anton Vergun/Sputnik/Profimedia/Anton Vergun/sputnik/profimedia

Među ranjenima i ubijenima nema stanovnika Belgoroda, tvrde lokalne vlasti. Do pucnjave je došlo usred hitne djelomične mobilizacije koju je naredio predsjednik Vladimir Putin kako bi se pojačale ruske snage u Ukrajini. Taj je potez izazvao prosvjede i natjerao stotine tisuća vojnih obveznika da pobjegnu iz Rusije. Putin je u petak rekao da je više od 220.000 rezervista već pozvano, a cilj je da ih se regrutira 300.000. Obećao je da će mobilizacija biti završena za dva tjedna.

Situacija u pograničnom području Belgoroda već je danima napeta. Gotovo svaki dan vlasti izvještavaju o ukrajinskim napadima. U subotu je pucano na skladište goriva na rubu Belgoroda, a u nedjelju je napadnuta zračna luka. Prošli petak, nakon napada na elektranu, na trenutke je nestajalo struje. Belgorod je četrdesetak kilometara udaljen od granice s Ukrajinom. Ima oko 400.000 stanovnika i do rata je gravitirao 80 kilometara udaljenom Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu koji je prije rata imao dva milijuna stanovnika.

Američki mediji o Belgorodu se bave već nekoliko tjedana s naglaskom da u samom gradu već mjesecima traje panika dok je ostatak Rusije ‘cijepljen‘ o bilo kakvih ratnih aktivnosti. Barem je bio do mobilizacije...

image
Stringer/Afp

- Dok je većina građana Rusije nesvjesna realnosti ratnog sukoba koji se odvija na teritoriju Ukrajine, zaštićena od loših vijesti i stravičnih prizora kroz cenzuru državnih medija i propagandu Kremlja, jedan ruski grad ne može prestati govoriti o zbivanjima preko granice i strahuje da će rat uskoro doći i na njegova vrata - tako je stajalo u uvodu teksta NY Timesa.

Početak rata potresao je stanovnike Belgoroda, grada od oko 400.000 stanovnika koji su redovito putovali u 80 kilometara udaljeni Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad koji je prije rata imao dva milijuna stanovnika, kako bi išli na koncerte, zabave, u izlaske ili šoping. Mnoge obitelji bile su miješane, mnogi stanovnici imaju rodbinu na obje strane granice.

image

Eksplozije u Belgorodu

Жесть Белгород/Telegram/

"Belgorod je bio u potpunom šoku", rekao je Oleg Ksenov, 41-godišnji vlasnik restorana u ruskom gradu, koji je proteklih mjeseci pomagao u evakuiranju ljudi s bojišta u Ukrajini.

- Mi jednostavno volimo Harkiv.

No, grad koji stanovnici Belgoroda toliko vole redovito su raketirale ruske snage, često pogađajući i stambene zgrade, a pred kraj ofenzive u ukrajinskoj oblasti ruska je vojska raketirala i elektranu kako bi Harkiv zavila u mrak, no bez struje je nakratko ostao i cijeli Belgorod.

image

Požar u Belgorodu

Twitter/

Iako su mnogi građani nezadovoljni razvojem događaja na bojištu, za neuspjeh ruske vojske prvenstveno krive ruske zapovjednike, a ne Vladimira Putina. Mnogi i dalje podupiru njegovu odluku da pokrene invaziju. "Ne može biti da je toliko naših mladića poginulo uzalud", rekla je za WSJ jedna od prodavačica na tržnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 01:15