VIŠE NEMA SUMNJE

Neovisni eksperti: Dječju bolnicu pogodili su Rusi. Imamo i dokaze!

U napadu na dječju bolnicu Okhmatdyt 8. srpnja ubijeno je najmanje troje djece, a 16 ih je ozlijeđeno
 Profimedia/

Analiza dokaza pokazala je, a stručnjaci za projektile potvrdili, da je ruska krstareća raketa Kh-101 pogodila dječju bolnicu u Kijevu. Opovrgnulo je to tvrdnje proruskih izvora koji su poricali odgovornost i nastojali krivnju za incident prebaciti na Ukrajinu.

U napadu na dječju bolnicu Okhmatdyt 8. srpnja ubijeno je najmanje troje djece, a 16 ih je ozlijeđeno, podaci su Službe sigurnosti Ukrajine (SBU). Ipak, pune brojke poginulih i ozlijeđenih ostaju nepoznate, a neka izvješća tvrde i da su pojedinci još uvijek zarobljeni ispod ruševina.

Nakon napada je nekoliko profila na društvenim mrežama, poznatih po širenju dezinformacija, uključujući i ono ruskog Ministarstva vanjskih poslova, tvrdilo da je projektil američke proizvodnje i da je lansiran iz ukrajinskog protuzračnog raketnog sustava.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim narodima, Vasily Nebenzya upravo je u UN-u govorio o napadu na dječju bolnicu u Kijevu, rekavši da to nije bio ruski projektil. Da jest, rekao je Nebenzya, većina djece i odraslih u bolnici bili bi mrtvi, a bolnica potpuno uništena, rekao je.

Snimku njegova govora objavio je na X-u Anton Geraščenko, bivši savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine.

- Nebenzya drsko laže u UN-u o napadu na dječju bolnicu. Godinama bezočno laže. I hoće li nastaviti? Čini se da se UN slaže s tim, napisao je Geraščenko na X-u.

Analiza Bellingcata koristila je snimke s društvenih medija i 3D model projektila i došla do zaključka da je streljivo ruska krstareća raketa Kh-101. Takvo stajalište imaju i stručnjaci, uključujući Fabiana Hoffmana sa Sveučilišta u Oslu, koji se specijalizirao za raketnu tehnologiju.

Dr. Jeffrey Lewis, stručnjak za nuklearno oružje i projektile na Institutu za međunarodne studije Middlebury u Montereyu u Kaliforniji, na sličan je način zaključio u e-poruci Bellingcatu da se projektil Kh-101 vidi na snimci napada objavljenoj na društvenim mrežama.

Bellingcat je testirao i alternativnu teoriju objavljenu na internetu, onu da je projektil bio AIM-120 američke proizvodnje, no za to nisu pronašli dokaze.

Napad na bolnicu uslijedio je kao dio šireg ruskog raketnog baraža koji je pogodio civilne ciljeve drugdje u Ukrajini, uključujući grad Dnipro. Prema ukrajinskim zračnim snagama, napad je započeo oko 10:00 sati po lokalnom vremenu i uključivao je najmanje 36 projektila, uključujući 13 krstarećih projektila Kh-101.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 18:09