HODAJUĆI ‘MEME‘

‘Nesposobna je i nije baš najbistrija. Pobogu, zašto se ta žena stalno cereka?! A tek gluposti o Tupacu...‘

‘Ako njezina kampanja prihvati ismijavanje, oni su u mogućnosti biti dio šale, a ne predmet šale‘

Kamala Harris

 Mark Ralston/Afp

Joe Biden je od početka svog mandata na mjestu predsjednika SAD-a nizao gaf za gafom koji su bili toliko teški da samo najvatrenije pristaše Demokratske stranke i većina mainstream medija nisu dovodili u pitanje njegovu mentalnu snagu i kognitivno zdravlje.

No nakon što su i oni, suočeni s poraznim anketama, shvatili da nema previše šanse u novom sučeljavanju s Donaldom Trumpom, Biden se odlučio povući iz utrke, a vodstvo stranke shvatilo je kako im je potreban novi kandidat.

Iz nekog razloga izbor je pao na Kamalu Harris, Bidenovu potpredsjednicu i bivšu državnu tužiteljice Kalifornije.

Iako su je najavljivali kao favorita u utrci za predsjedničkog kandidata i novu zvijezdu Demokratske stranke, Harris je imala podršku svega 3 posto glasova prije nego što je odustala od predsjedničke utrke 2020., a nije se uspjela nametnuti čak ni u vlastitoj državi.

A onda ju je Biden uzeo za svoju potpredsjednicu.

‘Nesposobna‘, ‘lažna‘, ‘sramotna‘, čak i ‘potpuno zla‘, samo su neki od pridjeva kojima su je opisivali njeni politički protivnici, ali i dobar dio dobronamjernih pristaša Demokratske stranke. Također, nemali je broj njenih bivših zaposlenika koji su je opisivali kao ‘zlu osobu koja im je isisala dušu‘.

Tko god je pratio njen politički uspon zna da Kamala Harris nikada nije bila ‘najoštriji nož u ladici‘, no kada je zasjela na mjesto potpredsjednice SAD-a ‘zasjala‘ je u svojoj punini. Tako ju je u ožujku 2021. Biden zadužio za kontroliranje južne američke granice, a na pitanje novinara zašto mjesecima nije posjetila granicu usred ogromne migrantske krize, Harris je samo ispalila: ‘Nisam nikad bila u Europi‘.

U svojoj očajničkoj želji da se dopadne mlađoj publici, posebice hip hop generaciji, Harris je često ispadala tragikomična. Tako je u jednoj radijskoj emisiji ispričala kako je pušila marihuanu dok je studirala, iako svi ljubitelji ‘trave‘, čak i sa lijevog političkog spektra, dobro pamte kako ih je nemilosrdno progonila i za najmanje prekršaje dok je obavljala posao kalifornijske javne tužiteljice.

U istoj emisiji imala je potrebu reći i kako je na faksu, dok je bila ‘napušena‘, najviše uživala u glazbi Snoop Doga i Tupac Shakura. Čisto za podsjetnik, Harris je diplomirala na sveučilištu Howard 1986. dok je Snoop svoj debitantski album izdao 1993., a Tupac 1991.

.

Samo nekoliko mjeseci kasnije Harris je gostovala u jednom podcastu i unatoč silnom trudu njenog tima da ‘umanji štetu‘, ponovno je ‘zasjala‘.

Na pitanje koji joj je najdraži živući reper, Harris je spremno odgovorila Tupac, iako je čovjek u tom trenutku bio mrtav već 23 godine.

- Puno toga se može zaključiti po smijehu - rekao je Donald Trump svojim pristašama na skupu neki dan.

- Zovem je Kamala koja se smije (‘Laughing‘ Kamala). Jeste li je ikad gledali kako se smije? Ona nije normalna, luda je. Doduše, ne toliko koliko i Nancy Pelosi - u svom je stilu ispalio Trump.

U međuvremenu je Harris postala i hodajući meme, u kojem posebno uživaju Republikanci, no iz Demokratske stranke odlučili su se povući za onom starom ‘ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se‘. Tako iz njene kampanje sve više potenciraju njeno hihotanje, a sve u želji kako bi je prikazali kao ‘cool i otkačenu‘ političarku. Stvari su otišle toliko daleko da se pojavila i ljevičarska verzija Trumpova pokreta MAGA. U ovoj verziji zove se MALA (Make America Laugh Again), a Harrisini gafovi i izbjegavanje škakljivih pitanja uz histeričan smijeh prikazani su kao ‘simpatični‘ i ‘opušteni‘.

Meredith Conroy, profesorica političkih znanosti na Kalifornijskom državnom sveučilištu u San Bernardinu, rekla je za Newsweek da bi za Harris bilo mudro prihvatiti ove memeove.

- Ako njezina kampanja prihvati ismijavanje, oni mogu biti dio šale, a ne predmet šale. Ne bih išla tako daleko da kažem da je to čini srodnom, ali možda simpatičnijom - rekla je Conroy.

Ovim novim smjerom njene kampanje nije baš oduševljen Ben Shapiro, utjecajni konzervativni komentator i jedna od uzdanica američke desnice.

- Kad te čuva pretorijanska medijska garda, i kada nikad ne moraš odgovoriti na ozbiljno pitanje, možeš se samo ludo smijati i nadati se da ti nitko neće postaviti potpitanje - zaključuje Shapiro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 22:28