UŽAS U HARKIVU

Nešto jezivo je palo na Vovčansk, Telegram kanali se užarili: Rusi su prvi put upotrijebili ‘Oca svih bombi‘?

ODAB-9000 navodno je najsnažnije nenuklearno oružje na svijetu s eksplozivnom snagom koja je jednaka 44.000 kg TNT-a

Eksplozija u Vovčansku

Na internetu se pojavila snimka divovske eksplozije u ukrajinskom gradu Vovčansku u Harkivskoj oblasti, a iz ruskih izvora se šire informacije da su ruske oružane snage gađale grad koristeći iznimno snažnu, ultimativno razornu termobaričku bombu ODAB-9000.

Snimka prikazuje ekstremno razornu eksploziju u središtu grada, a još uvijek se nagađa radi li se doista o tom oružju. Vjeruje se da je ODAB-9000 najmoćnija ruska termobarička bomba, dizajnirana za stvaranje masivnog udarnog vala koji može uzrokovati golema razaranja na velikom području, prenosi Kyiv Post.

Štoviše, ova supermoćna, vakuumska bomba, koja se naziva "Kuzkin otac" ili "Otac svih bombi", kako piše ukrajinska specijalizirana vojna stranica Defense Express, navodno je najsnažnije nenuklearno oružje na svijetu, s eksplozivnom snagom koja je jednaka 44.000 kg TNT-a.

ODAB-9000 je termobaričko oružje, što znači da koristi kisik iz okolnog zraka za generiranje intenzivne eksplozije i udarnog vala, uzrokujući široko rasprostranjeno razaranje na velikom području. Ako je to istina, ovo bi bila prva zabilježena uporaba ODAB-9000 u borbi.

No, ODAB-9000 se smatra uglavnom eksperimentalnim oružjem jer je testirano samo jednom 2007. godine i nije potvrđeno da je dio ruskog standardnog arsenala.

Do sada je FAB-3000, još jedna velika bomba, bila najčešće korišteno teško zračno streljivo u Rusiji, nadograđeno sustavom navođenja što omogućuje precizne udare na utvrđene ciljeve. Rusi masovno koriste to oružje za napade na ukrajinske snage i njihove utvrđene položaje s razornim učinkom.

Ekstremna snaga eksplozije u Vovčansku, pak, dovela je do raširenih nagađana da je možda korišteno nešto puno moćnije, poput bombe ODAB-9000, no Defense Express je bacio sumnju na ovu teoriju jer se ta bomba, u svom izvornom dizajnu, izbacuje izravno iznad cilja, a izbacuju je strateški bombarderi poput Tu-160, Tu-95 ili Tu-22M3, prenosi Kyiv Post.

Predmet rasprave

Raspoređivanje takvog oružja u sadašnjim uvjetima je, kako se navodi, vrlo malo vjerojatno jer bi gotovo sigurno dovelo do gubitka ruskog bombardera zbog ukrajinskih projektila zemlja-zrak, odnosno sustava protuzračne obrane. Jedini poznati slučaj da je Ruska Federacija koristila Tu-22M3 za bacanje bombi bio je u opsadi Mariupolja, gdje je rizik za zrakoplov bio minimalan zbog ograničenih prijetnji ukrajinske protuzračne obrane.

Kako se navodi, prema proturječnim izvješćima se čini da snimka napada na Vovčansk ipak prikazuje eksploziju navođene bombe u klasi od 1500 kg ili 3000 kg, što bi sugeriralo da je korišteno oružje, sudeći prema snazi eksplozije, vjerojatnije navođeni FAB-3000 ili, kako piše Defense Ekspress, manja termobarička bomba ODAB-1500, a ne ODAB-9000. Iako su obje ove bombe vrlo razorne, ODAB-1500 ima znatno nižu snagu u usporedbi s ODAB-9000.

I bombe ODAB-1500 i FAB-3000 obično se izbacuju iz lovaca-bombardera Su-34. Nagađanja i rasprave što je zapravo eksplodiralo u Vovčansku i dalje traju jer službenih informacija zasad nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 16:37