NEVJEROJATNO

‘Nešto mi je tresnulo u krov i palo u vrt, prvo sam mislio da je leš vrane, a onda sam sve shvatio...‘

Objekt je dugačak 38 centimetara, širine 10 centimetara, a teži malo više od jednog kilograma

Crew-7 Dragon (arhiva)

 Joel Kowsky/Afp

Amerikanac Mike Wooten gledao je televiziju 21. svibnja u svojoj dnevnoj sobi u Franklinu u Sjevernoj Karolini kada je čuo da je na krovu nešto tresnulo. Pomislio je da mu se ptica zabila u prozor na katu kuće.

Izašao je van kako bi istražio o čemu je riječ, a na njegovu travnjaku ležalo je nešto što je izgledalo kao ‘leš vrane‘. Na njegovo iznenađenje, to uopće nije bila ptica, nego predmet za koji sumnja da je pao iz svemira, piše ABC News.

Objekt je dugačak 38 centimetara, širine 10 centimetara, a teži malo više od jednog kilograma. Rekao je da sliči zračnom filteru automobila s vijcima.

Tu iznenađenjima nije bio kraj. Wooten je nazvao zeta da mu ispriča za bizarni pronalazak, da bi saznao da je samo nekoliko dana ranije još jedan čovjek, u okrugu udaljenom oko 65 kilometara, otkrio veći i još teži komad krhotine koji je također, kako se čini, pao iz svemira.

Riječ je o Justinu Clontzu, čuvaru u Glamping Collectiveu, luksuznom resortu za kampiranje u planinama Sjeverne Karoline. Ispričao je kako je otkrio predmet dok je kosio. Znatno je veći od krhotine koju je pronašao Wooten, oko jedan kvadratni metar i težak oko 40 kilograma. Unatoč veličini, Clontz nije čuo pad predmeta.

Wooten vjeruje da oba objekta pripadaju SpaceX-u i da se njegov manji objekt možda odvojio od većeg, prilikom ponovnog ulaska u atmosferu. Impresioniran je zbog činjenice da su ostaci svemirskog smeća pogodili baš njegovu kuću. Ipak, kako kaže, više bi volio da je imao takve sreće u kockarnici.

Rekao je da se planira povezati s ljudima iz Glamping Collectivea i vidjeti poklapaju li se ta dva dijela.

- Htio bih dobiti potvrdu da su ta dva predmeta doista iz SpaceX-a, rekao je.

Ni NASA ni SpaceX zasad se nisu oglasili o pronalasku.

Jonathan McDowell, astronom i astrofizičar iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian, podijelio je objavu na X-u u kojoj je priznao da postoji mogućnost da krhotine pripadaju letjelici SpaceX koja je lansirana prošlog kolovoza.

"Ovo definitivno izgleda kao da bi mogli biti dio letjelice Crew-7 Dragon koja se u utorak ponovno vratila na putanju točno iznad ove lokacije", napisao je McDowell, objavivši i grafiku putanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 16:04