NI ŽIVE DUŠE

Nestvarni prizori iz najzatvorenije prijestolnice svijeta uoči dolaska Putina, Srbi: ‘Tako je i kod nas...‘

Prvi Putinov posjet Sjevernoj Koreji u 24 godine trajat će dva dana

Ulice Pjongjanga; Vladimir Putin

 X, AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će odnose sa Sjevernom Korejom podignuti na višu razinu te je obećao bezrezervnu potporu toj zemlji, izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA uoči njegova posjeta toj zemlji.

U pismu objavljenom u sjevernokorejskom listu Rodong Sinmun, glasilu vladajuće Radničke stranke, Putin je istaknuo da su dvije zemlje tijekom proteklih 70 godina razvile dobre odnose i partnerstvo utemeljene na jednakosti, uzajamnom poštovanju i povjerenju.

Putin je zahvalio Sjevernoj Koreji za potporu ruskoj posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, kako Rusija naziva rat koji je započela prije dvije godine, te je obećao potporu nastojanjima Pjongjanga da obrani svoje interese unatoč, kako je napisao, "pritisku, ucjenama i vojnim prijetnjama SAD-a".

Članak je objavljen dan nakon što su dvije zemlje objavile da će Putin posjetiti Sjevernu Koreju prvi put u 24 godine. Posjet bi trebao trajati dva dana, počevši od utorka.

Ruska agencija TASS izvijestila je pak da je ruski predsjednik istaknuo da će suradnja dviju zemalja biti još bliskija, što će ojačati njihov suverenitet i ujediniti ih u otporu pritiscima sa Zapada.

Putin je u članku, kako navodi TASS, istaknuo da je Sjeverna Koreja bila i ostaje "pouzdan partner" koji razmišlja na "sličan način" kao i Rusija.

U Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje, ulice su na svakih desetak metara ukrašene Putinovim portretima i ruskim zastavama. Na jednoj zgradi izvješen je transparent: ‘Srdačno pozdravljamo predsjednika Ruske Federacije‘. Osiguranje je na visokoj razini, na ulici se ne može vidjeti gotovo nikoga uoči prolaska ruske delegacije.

Neki od korisnika društvene mreže X iz Srbije komentirali su kako im glavni grad Sjeverne Koreje sliči na ulice Beograda.

"Glavni grad Sjeverne Koreje pred Putinov dolazak neodoljivo podsjeća na naprednjački Beograd. Tisuće zastava (čak iste boje), fotografije stranog predsjednika, kult vođe. Teško je uočiti razliku između Pjongjanga i današnjeg izgleda bulevara na Novom Beogradu ili Knez Mihailove...", napisao je jedan od njih.

Kako to izgleda možete vidjeti u videozapisu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 14:15