BROJNE INTERVENCIJE

Nestvarni prizori iz Praga, pogledajte što Česi rade dok se svi bore s podivljalim rijekama, policija na rubu živaca

Ovako poplavljena rijeka lako može odnijeti i iskusnog plivača koji bi vrlo brzo izgubio kontrolu nad situacijom

Nabujala Vltava, Prag

 Tomas Fiala/Afp

U strašnim poplavama koje su zahvatile Austriju, Poljsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku i Mađarsku ima mrtvih i nestalih, a proglašeno je i izvanredno stanje te su naređene evakuacije stanovništva.

Unatoč dramatičnoj situaciji, neki nisu svjesni opasnosti pa su se odlučili okupati u nabujaloj Vltavi u Pragu, ili pak zaveslati rijekom. Spasilačke službe su, uz sav posao koji već imaju, morale spašavati i te pojedince.

Tako su spasioci jednog muškarca koji je odlučio zaplivati u nabujaloj Vltavi izvukli iz vode dva kilometra nizvodno, piše portal Blesk.

Ovako poplavljena rijeka lako može odnijeti i iskusnog plivača koji bi vrlo brzo izgubio kontrolu nad situacijom. Osim toga, u poplavljenoj rijeci često postoje nevidljive prepreke poput kamenja ili mulja, što može uzrokovati ozbiljne ozljede.

Na društvenim je mrežama objavljeno mnoštvo snimki ljudi koji se usred poplava kupaju ili vježbaju sportove na vodi, poput jednog surfera koji se okušao na valovima nabujale rijeke.

Zbog jednog su muškarca u kajaku morali intervenirati i vatrogasci u Pragu.

Stiglo je i službeno upozorenje građanima da se uopće ne približavaju vodotocima. Za to je predviđena i novčana kazna. Naime, plovidba za vrijeme 2. i 3. stupnja poplava je zakonom zabranjena, a ista se kažnjava novčanim iznosom do 100.000 čeških kruna. Za kupače pak nema zakonski predviđene kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:57