NE MISLI STATI

Netanyahu podigao dvije karte, delegati su masovno krenuli napuštati dvoranu, odmah nakon uslijedio je kaos u Bejrutu!

Netanyahu je također kritizirao Ujedinjene narode, nazivajući ih ‘močvarom antisemitske žuči‘
 /X/afp

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao je govor pred generalnom skupštinom UN-a i ustvrdio da njegova zemlja pobjeđuje. Izjavio je da nema mjesta u Iranu koje duga ruka Izraela ne može dosegnuti i pozvao na mirovni sporazum između Izraela i Saudijske Arabije, piše Guardian.

Govoreći o Hezbollahu, Netanyahu je rekao da je ‘dosta‘ i da ‘nećemo stati dok se naši građani ne budu mogli sigurno vratiti svojim domovima‘.

Izraelski premijer je rekao i da nije namjeravao doći ove godine u UN, ali nakon što je čuo ‘laži i klevete‘ koje su iznesene, odlučio je doći i ‘ispraviti stvar‘.

‘Izrael traži mir, Izrael žudi za mirom‘, rekao je, dodavši da se Izrael mora braniti od ‘divljačkih ubojica‘.

Govorio je i o ‘prokletstvu‘ 7. listopada i zločinima počinjenim tog dana te da njegova zemlja neće stati sve dok preostali taoci ne budu vraćeni kući.

‘Ne postoji mjesto u Iranu koje duga ruka Izraela ne može dosegnuti, a to vrijedi i za cijeli Bliski istok‘, rekao je Netanyahu i dodao da se mora učiniti sve kako bi se osiguralo da Iran ne dobije nuklearno oružje.

‘Hamas mora otići‘, rekao je izraelski predsjednik te naglasio da Izrael traži demilitariziranu i deradikaliziranu Gazu.

Govoreći o Hezbollahu, Benjamin Netanyahu je rekao da je grupa ubila građane mnogih zemalja i napala Izrael ničim izazvana.

‘Nećemo prihvatiti terorističku vojsku smještenu na našoj sjevernoj granici, sposobnu počiniti još jedan masakr u stilu 7. listopada‘, rekao je.

Netanyahu je također naglasio potrebu postizanja mirovnog sporazuma sa Saudijskom Arabijom, pozivajući se na iskustvo Abrahamovih sporazuma.

‘Kažem vam, mir sa Saudijskom Arabijom bi bio blagoslov. Bila bi to blagodat za sigurnost i gospodarstvo naše dvije zemlje, potaknulo bi trgovinu i turizam u cijeloj regiji, pomoglo bi transformirati Bliski istok u globalnu silu‘, rekao je.

‘Takav mir, siguran sam, doveop bi do povijesnog pomirenja između arapskog svijeta i Izraela, između islama i judaizma, između Meke i Jeruzalema‘, rekao je izraelski čelnik.

‘Jedan od najboljih načina da se osujeti iranski zli plan je postizanje mira‘, dodao je.

U svom govoru na Općoj skupštini UN-a, Benjamin Netanyahu je inzistirao na tome da Izrael ne želi vidjeti smrt niti jedne nevine osobe.

‘Niti jedna vojska nije učinila ono što Izrael radi kako bi smanjila civilne žrtve na najmanju moguću mjeru: bacamo letke, šaljemo tekstualne poruke, telefoniramo milijunima kako bismo osigurali da se palestinski civili izvuku iz opasnosti‘, rekao je.

Netanyahu je također kritizirao Ujedinjene narode, nazivajući ih ‘močvarom antisemitske žuči‘.

‘Sve dok Izrael, dok se židovska država ne bude tretirala kao druge nacije, dok se ova antisemitska močvara ne isuši, pošteni ljudi posvuda će na UN gledati samo kao na farsu vrijednu prezira‘, rekao je Netanyahu.

Inače, neki diplomati napustili su dvoranu čim je izraelski premijer došao, objavio je AFP.

Njihov potez su pratile i druge delegacije te se tokom obraćanja Netanyahua dvorana znatno ispraznila.

Nedugo nakon Netanyahuova govora Izraelske obrambene snage objavile su da su napale ‘središnji stožer‘ Hezbollaha u Bejrutu.

Izvor blizak Hezbolahu rekao je za AFP da je IDF-ov napad na Bejrut sravnio s zemljom šest zgrada.

Izraelska vojska kaže da se sjedište nalazi ‘ispod stambenih zgrada‘ u predgrađu Dahieh na jugu glavnog grada Libanona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 18:46