FRAPANTNA BROJKA

Netko je izračunao koliko je Putina koštao zadnji masovni napad na Ukrajinu

Forbes Ukraine i Ekonmična Pravd procijenili su koliko je zadnji napad na Ukrajinu koštao Rusiju

Lansiranje ruskih projektila Kalibr i udar na branu kod Kijeva

 Screenshot/X

Posljednji masovni ruski napad raketama i bespilotnim letjelicama velikih razmjera na Ukrajinu u ponedjeljak, u kojem je ubijeno najmanje pet osoba te opustošena energetska infrastruktura zemlje, kako se procjenjuje, koštao Moskvu čak 1,3 milijarde dolara.

Napad diljem zemlje, u kojemje Rusija koristila više od 100 projektila i 100 bespilotnih letjelica, opisali su ukrajinski dužnosnici kao jedan od najvećih koje je Rusija pokrenula otkako je započela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

"Kao većina ruskih napada prije i ovaj je bio podjednako podmukao, sa ciljanjem ključne civilne infrastrukture", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski o napadu. "Energetski sektor pretrpio je značajnu štetu, ali u svakom području pogođenom nestankom struje, radovi na obnovi već su u tijeku", dodao je.

Rusija je "pokrenula masovni kombinirani napad" na Ukrajinu "koristeći različite vrste raketa iz zraka, s kopna i mora", izjavio je u ponedjeljak zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga general-pukovnik Mikola Oleščuk.

Oleščuk je rekao da je Rusija koristila 109 napadačkih dronova Shahed, 77 krstarećih projektila Kh-101, tri krstareće rakete Kh-22, 28 krstarećih projektila Kalibr s podmornica, šest balističkih projektila Iskander-M, tri balističke rakete Kh-47M2 Kinžal i 10 navođenih projektila Kh-59/Kh-69.

Forbes Ukraine i Ekonmična Pravda, projekt Ukrajinske Pravde, procjenjuju da je napad koštao Rusiju između 1,2 do 1,3 milijarde dolara, kako prenosi Newsweek, uz napomenu da nisu mogli neovisno provjeriti te brojke.

Institut za proučavanje rata (ISW), istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, naveo je u svojoj posljednjoj analizi sukoba u Ukrajini u ponedjeljak da Rusiji "vjerojatno nedostaje obrambeno-industrijskih kapaciteta da redovito izvodi u toj mjeri masovne napade u sličnoj mjeri".

Prema izvještajima, jedan ruski projektil u ponedjeljak je pogodio branu Kijevske hidroelektrane, što je izazvalo strah od mogućih poplava. Jaroslav Trofimov, vanjskopolitički dopisnik The Wall Street Journala, naveo je na X-u da je Rusija gađala branu, a da ju je pogodio jedan projektil.

"Ako brana pukne, milijuni ljudi nizvodno mogli bi umrijeti", kaže Trofimov, podijelivši snimku koja, čini se, prikazuje posljedice udara.

Kijevska hidroelektrana, kojom upravlja ukrajinska državna hidroelektrana Ukrhidroenergo, nalazi se na rijeci Dnjipro u oblasti Kijev, sjeverno od glavnog grada Ukrajine. Ona je ključna za stabilizaciju razine vode u Kijevskom rezervoaru.

ISW navodi da geolocirane snimke objavljene u ponedjeljak pokazuju posljedice vjerojatnog ruskog raketnog udara na branu "iako je načelnik Kijevske oblasti Ruslan Kravčenko primijetio da udar na branu nije prouzročio značajnu štetu infrastrukturi kijevske Hidroelektrane".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:29