RAT NA BLISKOM ISTOKU

Stigla zapovijed iz Tel Aviva, izraelska vojska potvrdila: ‘Krećemo u kopnenu invaziju na Libanon!‘

Događanja vezana uz rat na Bliskom istoku pratimo iz minute u minutu

Libanon

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ključni događaji

- Izraelci u zračnom udaru u Libanonu ubili vođu Hezbollaha, Hassana Nasrallaha

- U izraelskom napadu u Libanonu ubijen vođa Hamasa Fateh Sherif Abu el-Amin.

- Na granici s Libanonom snimljeni izraelski tenkovi, čini se da spremaju kopneni upad

- Iran: nećemo rasporediti borce u Libanonu i u Gazi

- U Tel Avivu prelomili kasno navečer: ‘Krećemo u kopnenu invaziju!‘

- Tel Aviv: ‘Operacija će biti ograničena po vremenu i opsegu!‘


NOVO 03:30 Raketne sirene aktivirale su se i u Izraelu, u gradu Metula na sjevernoj granici i u gradovima u Gornjoj Galileji.

Za sada nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti.


03:00 Najmanje dvije rakete tipa Kaćuša ispaljene su na vojnu bazu u kojoj se nalaze američke snage u blizini međunarodne zračne luke u Bagdadu, rekla su dva iračka vojna dužnosnika za Reuters rano u utorak.

Protuzračna obrana presrela je rakete, kazali su.

Sigurnosni izvori su rekli da je početna istraga pokazala da su ispaljene tri rakete, uključujući jednu koja je pala u blizini zgrada koje koriste iračke protuterorističke snage, uzrokujući štetu i požar na nekim vozilima.

Prema trenutnim informacijama, nije bilo žrtava.

Irak, jedan od rijetkih regionalnih partnera i SAD-a i Irana, ugošćuje 2.500 američkih vojnika. Oružane skupine u Iraku povezane s Iranom u više su navrata napadale američke trupe na Bliskom istoku od početka rata u Gazi, piše Reuters.


02:50 Izraelski napad u Libanonu rano u utorak bio je usmjeren na Mounira Maqdaha, zapovjednika libanonskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, Brigade mučenika Al-Aqse, kažu palestinski izvori za Times of Israel.

U ovom trenutku Maqdahova sudbina nije poznata.


02:45 Izrael je rano u utorak izveo napad na zgradu u palestinskom kampu Ain El-Hilweh u blizini Sidona na jugu Libanona, piše Times of Israel i libanonski mediji.

To je prvi napad na ovaj prenapučeni izbjeglički kamp, ​​najveći od nekoliko palestinskih kampova u Libanonu.


02:30 Sirijska državna televizija kaže da je jedna od njezinih novinarki ubijena u izraelskom napadu na Damask u utorak iza ponoći, a tamošnji državni mediji izvijestili su o tri runde udara u području glavnog grada u jednoj noći.

Državna televizija navodi u priopćenju da "žali za novinarkom i voditeljicom Safaom Ahmad koja je ubijena u izraelskoj agresiji na glavni grad Damask".

Službena novinska agencija SANA ranije je rekla da "sustavi protuzračne obrane po treći put noćas presreću neprijateljske ciljeve u području Damaska", koristeći izraz koji se obično odnosi na izraelske udare.


02:05 Izraelske zračne snage presrele su dron iznad Sredozemnog mora, desetke kilometara zapadno od središnje obale Izraela, kažu iz IDF-a.

Vojska dodaje da je večeras iz Libanona ispaljeno deset raketa. Neke od projektila presrela je izraelska protuzračna obrana, dok su druge rakete pale na otvorena područja.

Nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti.


01:34 Nakon što je IDF u najavi svog nedavno pokrenutog kopnenog upada u južni Libanon rekao da je operaciju odobrio politički ešalon, novinska stranica Axios izvještava da je odobrenje dao sigurnosni kabinet na sastanku u ponedjeljak kasno navečer.

Operacija je odobrena od strane sigurnosnog kabineta ograničena je i vremenski i po opsegu i nije namijenjena okupaciji južnog Libanona, rekla su dva izraelska dužnosnika za Axios.


01:11 Izraelska vojska potvrdila je da su njene trupe započele kopnenu invaziju na Libanon.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su kako su započele "lokalizirane i ciljane napade" na ciljeve terorističke organizacije Hezbollah u južnom Libanonu.

image

Libanon

Fadel Itani/afp/profimedia/Fadel Itani/afp/profimedia
image

Libanon

Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia
image

Libanon

Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

"Ove mete nalaze se u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama u sjevernom Izraelu," stoji u priopćenju.

Također su naveli da će operacija nastaviti "u skladu s procjenom situacije i paralelno s borbama u Gazi i na drugim bojištima."


23:45 Ogromne uzastopne eksplozije čule su se diljem libanonske prijestolnice Bejruta nešto iza ponoći po loklanom vremenu u utorak, objavio je Reuters, dok je nešto ranije potvrđeno da je izraelska vojska gađala južna predgrađa grada.

U Reutersovom prijenosu uživo mogao se vidjeti golemi oblak dima. Nešto ranije Reuters je objavio da su najmanje dva izraelska projektila pogodila južna predgrađa Bejruta. Izraelska vojska je sat vremena ranije upozorila da će pogoditi određene zgrade u gusto naseljenim južnim predgrađima, ustvrdivši da ih naoružana skupina Hezbollah koristi kao objekte i poručila stanovnicima da odu.

Strahovi od kopnene invazije porasli su u ponedjeljak s povlačenjem libanonskih trupa s granice s Izraelom, a američki dužnosnik rekao je da se čini da su izraelski vojnici spremni ući u Libanon.


23:00 Libanonska vojska povukla se s granice s Izraelom u ponedjeljak, uoči moguće izraelske kopnene invazije, samo nekoliko dana nakon što je Izrael ubio čelnog čovjeka proiranske oružane skupine Hezbolah i time eskalirao regionalne tenzije.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je čelnicima lokalnih vijeća na sjeveru Izraela da će uskoro početi sljedeća faza rata duž libanonske južne granice kojoj je cilj vraćanje Izraelaca koji su pobjegli od raketa Hezbolaha u gotovo godinu dana graničnog nasilja.

Također je rekao izraelskoj vojsci: "Koristit ćemo se svim potrebnim sredstvima - vašim snagama, drugim snagama, iz zraka, s mora, i na kopnu. Sretno."

Libanonska vojska povukla se sa svojih položaja duž svoje južne granice na oko pet kilometara sjeverno, rekle su libanonske sigurnosne snage.


22:55 Urednica Sky Newsa Deborah Haynes nalazi se u sjevernom Izraelu te se oglasila na društvenoj mreži X.

"Iza mene, u mraku iznad brda, je smjer Libanona", kaže Haynes.

"Jasno je da se događa neka vrsta vojne akcije. Svake minute možemo čuti pucnjavu koji ide u tom smjeru."


22:35 Trenutno vidimo "klasična obilježja" kopnene invazije koja se odvija na izraelsko-libanonskoj granici, kaže dopisnik Sky Newsa za Bliski istok Alistair Bunkall.

Izraelska vojska je ranije proglasila nekoliko gradova u blizini svoje sjeverne granice s Libanonom zabranjenim vojnim zonama, dok su se pojavila izvješća o topničkoj vatri koja je večeras pogodila područja južnog Libanona.

"Sve su to klasična obilježja prije invazije. Prvo velika zračna kampanja, a sada topništvo ide vrlo intenzivno. Onda biste očekivali da će vas kopnene snage slijediti, ako to već nisu učinile", kaže Bunkall.


21:30 Izraelske obrambene snage naredile su stanovnicima da evakuiraju tri područja u južnom Bejrutu.

U objavi na društvenim mrežama, arapski glasnogovornik IDF-a Avichay Adraee rekao je: "Nalazite se u blizini interesa i objekata koji pripadaju terorističkom Hezbollahu, i stoga će IDF snažno djelovati protiv njih. Za vašu sigurnost i sigurnost vaše obitelji, morate odmah evakuirati zgrade, počevši na udaljenosti ne manjoj od 500 metara."


19:18 Sjedinjene Države analizirale su položaj izraelskih snaga koji sugerira da bi kopneni upad u Libanon mogao biti neizbježan, rekao je američki dužnosnik za Reuters. Dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, odbio je otkriti ponuditi pojedinosti o položaju snaga IDF-a i daljnje komentare.


19:12 Nakon smrti šefa Hezbollaha Hassana Nasrallaha, neki libanonski mediji već su krenuli s nagađanjima o njegovom potencijalnom nasljedniku, a dok je iranski režim proglasio petodnevnu nacionalnu žalost zbog gubitka ključnog saveznika, mnogi obični Iranci slave njegovu smrt.

Više pročitajte OVDJE.


18:59 Hutisti, jemenska šijitska pobunjenička skupina koju podupire Iran, priopćila je da će eskalirati vojne operacije protiv Izraela. To je odgovor na napade na Jemen, navela je oružana skupina, nakon što je Izrael u nedjelju napao ciljeve hutista.

Izrael je u nedjelju priopćio da su deseci zrakoplova gađali elektrane i luke u jemenskom gradu Hodeidi. U napadu je ubijeno pet osoba, a 57 ih je ozlijeđeno, rekao je glasnogovornik hutista.

To se dogodilo dan nakon što je skupina lansirala balistički projektil prema izraelskoj zračnoj luci Ben Gurion, kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu sletio u zemlju. Hutisti su dio labave koalicije skupina povezanih s Iranom poznate kao "osovina otpora", uz Hezbollah, Hamas i druge.


18:55 Hezbollah je na Izrael ispalio balistički projektil, javlja Reuters, a prenosi Sky News. U priopćenju je skupina navela da je ispalila ispalio Noor projektil (dalekometnu protubrodsku krstareću raketu koju proizvodi Iran). Hezbolah je rekao da je to prvi put da su koristili ovaj projektil.


18:03 Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da će "iduća faza u ratu protiv Hezbollaha početi uskoro". On je to izjavio na sastanku čelnika lokalnih vijeća u sjevernom Izraelu, navodi se u priopćenju iz njegova ureda.

Ministar obrane rekao je da će iduća faza pridonijeti postizanju ratnog cilja povratka stanovnika evakuiranih iz sjevernog Izraela u njihove domove.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden pozvao na prekid vatre "odmah". Upitan je li zadovoljan izraelskim planom za ograničenu kopnenu invaziju na Libanon, Biden je odgovorio: "Slagao bih se s tim da prestanu".


16:53 Izrael je Sjedinjene Države obavijestio da planira ograničenu kopnenu operaciju u Libanonu koja bi mogla uskoro započeti, piše Washington Post, pozivajući se na neidentificiranog američkog dužnosnika.

Operacija će biti manjeg opsega od izraelskog rata protiv Hezbollaha 2006. godine i usredotočit će se na sigurnost pograničnih zajednica, rekao je dužnosnik, kako je prenio The Times of Israel.


16:40 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uputio je izravnu poruku iranskom narodu, dok se nastavlja njegova vojna kampanja protiv skupina koje podržava Iran - Hamasa, Hezbollaha i hutista u Jemenu.

U trominutnoj video snimci objavljenoj na X-u, Netanyahu je optužio čelnike Irana da drže govore o obrani Gaze i Libanona, ali da "svakog dana taj režim gura našu regiju sve dublje u tamu i dublje u rat".

"Nema mjesta na Bliskom istoku do kojeg Izrael ne može doći, nema mjesta na koje nećemo otići da zaštitimo naše ljude i svoju zemlju", kaže.

"Svakim trenutkom režim vas, plemeniti perzijski narode, dovodi bliže ponoru", rekao je on.

Netanyahu kaže da kada Iran bude "konačno slobodan" - rekavši da će taj trenutak doći puno ranije nego što ljudi misle - tada će sve biti drugačije i dva naroda će živjeti u miru.

"Iran će napredovati kao nikada prije", rekao je. "Ne dopustite da mala skupina fanatičnih teokrata sruši vaše nade i snove. Vi zaslužujete bolje", poručio je Netanyahu.

"Narod Irana trebao bi znati da Izrael stoji uz vas. Neka zajedno spoznamo budućnost prosperiteta i mira", dodao je.


16:34 Libanonski vojnik ubijen je na motociklu u južnom Libanonu u napadu izraelske bespilotne letjelice, izvijestila je libanonska vojska.

Vojska je navela da je dron "gađao" motocikl dok je prolazio kroz vojnu kontrolnu točku u području Wazzani, blizu izraelske granice, prenosi BBC.

Izvor blizak vojsci rekao je novinskoj agenciji AFP da su cilj napada bila dva Sirijca na motociklu, a vojnika su pogodili šrapneli te je od posljedica ranjavanja preminuo.

Izraelska vojska još nije komentirala slučaj.


14:02 - Iran neće rasporediti borce u Libanonu i u Gazi da bi se suprotstavio svome zakletom neprijatelju Izraelu, reklo je u ponedjeljak iransko ministarstvo vanjskih poslova, dok Izrael nastavlja s napadima na skupine u regiji koje Teheran podržava.

"Vlade Libanona i Palestine imaju dovoljan kapacitet i snagu da se suoče s agresijom cionističkog režima i nema potrebe za raspoređivanjem pomoćnih ili dobrovoljnih iranskih snaga", rekao je glasnogovornik ministarstva na tjednoj konferenciji za novinare.


13:30 Libanonska vlada spremna je u potpunosti provesti rezoluciju UN-a koja je imala za cilj prekinuti oružanu prisutnost Hezbollaha južno od rijeke Litani, kaže privremeni premijer Najib Mikati.

Mikati kaže da je Libanon spreman u potpunosti provesti Rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti UN-a iz 2006. i rasporediti libanonsku vojsku južno od rijeke, koja se nalazi oko 30 km (oko 20 milja) od južne granice Libanona.

Rezolucija 1701 Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuje Hezbollahu održavanje vojne prisutnosti južno od Litanija, međutim, očito je da su tu rezoluciju prekršili.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant nagovijestio je danas da se IDF priprema za pokretanje kopnene ofenzive kako bi uklonio Hezbollah s graničnog područja i omogućio 60.000 raseljenih Izraelaca da se vrate kući u sjevernom Izraelu.

Mikati također kaže da su se on i predsjedatelj Zastupničkog doma Nabih Berri, saveznik Hezbollaha, složili da će se izbor novog predsjednika koji će okončati gotovo dvogodišnju upražnjenost na čelnom mjestu dogoditi tek nakon što zaživi potencijalni prekid vatre.


13:10 Otkako je prošlog tjedna započela ogromna kampanja Izraela u Libanonu, oko 100.000 ljudi je pobjeglo iz zemlje u susjednu Siriju, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u ponedjeljak.

Vjeruje se da 60 posto čine sirijske izbjeglice koje su pobjegle u Libanon zbog građanskog rata koji je izbio u njihovoj matičnoj zemlji 2011.

Procjenjuje se da su preostalih 40 posto Libanonci, rekla je agencija sa sjedištem u Ženevi.

Nakon izraelskog bombardiranja Bejruta, u kojem je u petak ubijen čelnik Hezbolaha Hasan Nasralah, udvostručio se broj izbjeglica koji pristižu na sjeverozapadni granični prijelaz blizu sirijskog grada Homsa, prema UN-u.

Većina ljudi bježi preko graničnog prijelaza 70-ak kilometara jugozapadno od Bejruta, blizu sirijskog glavnog grada Damaska, rekao je UN.

Mnogi ljudi su nekoliko dana čekali na prelazak granice prije nego što je Sirija odustala od naplaćivanja 100 dolara za ulazak u zemlju, kazala je međunarodna organizacija.

Prije tjedan dana se odustalo od tog pravila, što je pomoglo olakšati situaciju, prema priopćenju.

- UNHCR i njegovi partneri nastavljaju povećavati pomoć za novopridošlice, distribuirajući potrepštine, hranu i vodu, među ostalim, onima koji dolaze na granične prijelaze, piše u priopćenju.

Oko 60 posto osoba koje prelaze granicu su maloljetnici, prema UN-u.

Procjenjuje se da je prije prošlotjedne eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha u Libanonu živjelo otprilike 1,5 milijuna sirijskih izbjeglica.


12:45 Uoči mogućeg kopnenog napada na Libanon, izraelske specijalne snage već provode istražne operacije unutar Libanona.

Izraelski dužnosnik rekao je za NBC News da su operacije pokrenute u južnom Libanonu.

Spomenute operacije osmišljene su za prikupljanje obavještajnih podataka i ispitivanja položaja Hezbollaha.

Tvrdi da takve operacije traju mjesecima i da ne znače nužno skori početak kopnenog napada.

Opseg izraelske operacije u Libanonu do sada je bio nejasan, a dužnosnici su ustvrdili da postoji mogućnost akcije kako bi se militante potisnulo od granice.

Uz granicu dvije države Izraelci gomilaju snage i tenkove pa se stekao dojam da bi akcija mogla krenuti vrlo brzo.


11:40 - Počelo je obraćanje zamjenika šefa Hezbollaha, Šeika Naima Kassema. Izraelci su šefa organizacije, Hassana Nasrallahu, ubili u petak, zbog čega Hezbollaha traži novog lidera.

Kassem je poručio da Hezbollah "neće skrenuti s puta" te da će i dalje pružati potporu Gazi, Hamasu i narodu Libanona. Poručio je i da su njihovi borci spremni za potencijalnu kopnenu invaziju Izraela:

- Uvjereni smo da neće postići svoje ciljeve!


11:10 Izraelski ministar obrane Yoav Gallant govorio je o mogućnosti proširenja vojne ofenzive dok vojska gomila tenkove na granici s Libanonom.

U priopćenju od subote, uiz Gallantova ureda poručeno je da provode procjenu operativne situacije u vezi s onim što je nazvao ‘širenjem IDF-ovih aktivnosti u sjevernom području.

image

Izraelski tenkovi na granici s Libanonom

Menahem Kahana/Afp
image

Izrael se, čini se, sprema za kopnenu invaziju na Libanon

Menahem Kahana/Afp

Izraelski tenkovi i trupe kasnije su uslikani u blizini granice, za što je urednica Sky Newsa Deborah Haynes rekla da je ‘najjasniji znak dosad‘ da će se sukob Izraela s Hezbollahom još više proširiti.

Vojska je rekla da mobilizira još tri bataljuna rezervnih vojnika koji će služiti diljem zemlje. Dvije brigade već su poslane u sjeverni Izrael da se pripreme za moguću kopnenu invaziju.

image

Gomilanje tenkova na granici Izraela i Libanona

Menahem Kahana/Afp
image

Tenkovi na granici

Menahem Kahana/Afp
image

Čeka li se zapovijed za napad?

Menahem Kahana/Afp

Raspoređivanje dolazi nakon što je Hezbollah potvrdio da je njegov više od tri desetljeća vođa Hassan Nasrallah ubijen u izraelskom zračnom napadu u Bejrutu u petak.

image

Sve je više tenkova na granici

Menahem Kahana/Afp
image

Rat bi mogao dobiti sasvim novu dimenziju

Menahem Kahana/Afp
image
Jalaa Marey/Afp

09:13 Bidenova administracija zabrinuta je da Iran planira napad nakon što je Izrael ubio vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha te radi s Izraelom na obrani, rekao je američki dužnosnik u nedjelju navečer.

Nije htio otkriti kakav napad se očekuje niti otkriti poteze koje američka vojska poduzima.

Pentagon je u priopćenju u nedjelju navečer poručio da će "ako Iran ili njegovi partneri skoriste ovaj trenutak za ciljanje američkog osoblja ili interesa u regiji, Sjedinjene Države će poduzeti sve potrebne mjere za obranu."


09:08 Deseci ciljeva Hezbolaha jutros su pogođeni u Libanonu, priopćile su izraelske zračne snage.

Borbeni zrakoplovi dva su sata napadali lokacije u istočnoj regiji Beka, dodali su.

Pogođeni su i zgrade u kojima se skladišti oružje Hezbolaha, tvrdi se.

- Osim toga, borbeni zrakoplovi su u raznim područjima južnog Libanona napali vojne objekte koje je teroristička organizacija Hezbolah koristila za terorističke aktivnosti protiv države Izrael, objavio je IDF i dodao kako će nastaviti snažno napadati i uništavati Hezbolahove vojne sposobnosti i infrastrukturu.


09:00 Libanonska novinska agencija NNA objavila je da je izraelska vojska upravo izvela novi zračni udar u okrugu Chiyah u južnom predgrađu Bejruta.


08:26 - Vođa Hamasa u Libanonu ubijen je u izraelskom napadu, objavila je palestinska militantna skupina.

Fateh Sherif Abu el-Amin poginuo je zajedno s nekim članovima svoje obitelji u napadu na jugu Libanona, rečeno je.

Hamas vodi rat protiv Izraela u Gazi gotovo godinu dana.

Slično libanonskoj militantnoj skupini Hezbollah, podupire je Iran.

Jutrošnja izjava Hamasa uslijedila je nakon što je druga palestinska militantna skupina, Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), rekla da su trojica njezinih vođa ubijena u napadu u Bejrutu.

Tvrdilo se da iza napada stoji izraelska vojska - ali to nije potvrđeno.


03:30 Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) navodi u priopćenju da su trojica njenih čelnika ubijena u izraelskom napadu na bejrutsku četvrt Kola u ponedjeljak iza ponoći.

Bilo je ranijih izvješća u kojima se tvrdilo da je napad bio usmjeren na vodstvo druge terorističke organizacije al-Jama‘a al-Islamiyya (Islamska skupina), koja je to demantirala.


03:00 IDF kaže da su njihovi borbeni zrakoplovi završili s napadima na desetke lokacija Hezbollaha u regiji doline Bekaa u Libanonu u posljednja dva sata.

Među napadnutim mjestima bili su raketni bacači i zgrade u kojima je Hezbollah skladištio oružje, kaže izraelska vojska.

IDF je također napao i druge lokacije u južnom Libanonu koje koristi Hezbollah za terorističke operacije protiv Izraela, dodaje se.


02:20 Protuzračna obrana IDF-a uspješno je presrela sumnjivi zračni objekt koji je prešao na izraelski teritorij iz Libanona, priopćila je izraelska vojska.

Raketne sirene aktivirale su se u području sjevernog pograničnog grada Ramot Naftali zbog pada fragmenata s presretača projektila, dodaje IDF.


01:45 Dvije su osobe ubijene u izraelskom napadu u Bejrutu u ponedjeljak malo nakon ponoći, kaže libanonski sigurnosni izvor, prvom napadu u dijelu grada izvan južnog Bejruta.

Izraelska bespilotna letjelica gađala je stan koji pripada dvojici članova libanonske terorističke skupine al-Jama‘a al-Islamiyya (Islamska skupina), kaže izvor.

Al-Jama‘a al-Islamiyya, kao i Hamas, sunitska je frakcija koja čini dio šire političke mreže Muslimanskog bratstva.


01:10 Izraelski napad u noći u ponedjeljak pogodio je gornji kat stambene zgrade u četvrti Kola u Bejrutu, javlja Reuters, što bi bio prvi izraelski napad van granica južnog Bejruta gdje se nalaze i uporišta Hezbollaha.

Reutersovi novinari čuli su prasak i vidjeli dim kako se diže iz rupe na gornjem katu, koja je izgleda bila ciljana.


Izrael je u nedjelju napao mete hutista u Jemenu nakon što su pripadnici militantnog pokreta u protekla dva dana ispalili više projektila na Izrael, što ukazuje na širenje sukoba na Bliskom istoku.

Izraelska vojska je objavila da su deseci zrakoplova, među kojima i oni borbeni, napali elektrane i morsku luku u lukama Ras Issa i Hodeidah.

Napadi su prouzročili nestanak struje u većini dijelova lučkog grada Hodeidaha, rekli su stanovnici.

"Prošle su godine hutisti djelovali zahvaljujući financiranju Irana i pod njegovim vodstvom, kao i u suradnji s iračkim milicijama, a cilj im je bio napasti Izrael, potkopati regionalnu stabilnost i omesti slobodnu plovidbu", stoji u priopćenju.

Jemenski hutisti više su puta, otkako je počeo rat u Gazi napadom Hamasa na Izrael 7. listopada, ispalili projektile i bespilotne letjelice na Izrael u znak, kako su istaknuli, solidarnosti s Palestincima.

U posljednjem napadu su u subotu ispalili balistički projektil prema međunarodnoj zračnoj luci Ben Gurion blizu Tel Aviva, no Izrael tvrdi da su ga njihove vojne snage presrele.

Izrael je i u petak presreo još jedan projektil koji su ispalili hutisti.

Pripadnici ovog pokreta su, nakon ubojstva vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, njihova velikog saveznika, oplakivali njegovu smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 07:28