OBJAVILI RAZGOVORE

Neviđena izdaja u Rusiji, snimka sve razotkrila: ‘Mislili smo da je napad organizirao Kremlj, a on nam je zabio nož u leđa!‘

Optužbe protiv Nevzlina izazvale su najveći raskol od početka rata u Ukrajini

Leonid Volkov nakon napada

 -/Afp

Optužbe da je jedan od kritičara Kremlja naredio napad na suradnika pokojnog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog, stvorile su raskol među ionako marginaliziranom ruskom oporbom, jer većina incident smatra izdajom, prenosi The Guardian.

Leonid Volkov, dugogodišnji suradnik Navaljnog, bio je brutalno napadnut čekićem u ožujku ispred svoje kuće u Litvi. Napadač mu je razbio prozor na automobilu i zatim ga udario nekoliko puta, slomivši mu ruku i zadavši ozljede na lijevoj nozi.

Zapadni dužnosnici i ruska oporba pretpostavili su da je napad, koji se dogodio nekoliko tjedana nakon Navaljnijeve kontroverzne smrti u zatvoru, bio samo još jedan orkestrirani slučaj eliminiranja neprijatelja Kremlja u inozemstvu.

image

Leonid Volkov nakon napada

-/Afp
image

Leonid Volkov

Ina Fassbender/Afp

Prošlog mjeseca, Navaljnijev tim iz Zaklade za borbu protiv korupcije, objavio je iznenađujuću istragu koja je bacila sumnju na prvotnu verziju događaja.

Maria Pevčik, voditeljica istražnog odjela, optužila je bogatog biznismena i otvorenog kritičara Putina, Leonida Nevzlina, da je unajmio pojedince koji su pretukli Volkova, tvrdeći da je napad izazvala svađa između njih.

Procurile poruke

Objavili su snimke zaslona, koje navodno prikazuju razgovor u aplikaciji Signal između Nevzlina i suradnika Anatolija Blinova, tijekom kojeg razgovaraju o napadu na Volkova. Kažu da im je snimke dao posrednik povezan s ruskom sigurnosnom službom (FSB).

Razgovor je navodno sadržavao tajno snimljene fotografije Volkova i drugih članova oporbe, dok je u jednoj od poruka Nevzlina pisalo kako je “vrijeme da se riješe ovog morona”. Pevčik tvrdi da se u ostatku razgovora raspravljalo o planovima otmice Volkova koji bi nakon toga “završio u invalidskim kolicima”, prije nego što ga predaju FSB-u.

Tim je predao dosje s dokazima poljskim vlastima, koje su Blinova uhitile ranije u rujnu. Nevzlin negira bilo kakvu umiješanost u napad.

image

Maria Pevčik

Slaven Vlasic/getty Images/profimedia/Slaven Vlasic/getty Images/profimedia

- Nemam nikakve veze s bilo kakvim napadima na ljude, u bilo kojem obliku. Pravda će potvrditi apsurdnost i potpunu neutemeljenost optužbi protiv mene - napisao je na platformi X, kako pišu britanske dnevne novine.

Optužbe su dovele do unutarnjih sukoba među pripadnicima oporbe koji su trenutno u egzilu. Pevčik je za Guardian rekla da ne postoji procedura što treba učiniti kad saznate da vam je netko koga poznajete zapravo zabio nož u leđa.

- Volkov je bio napadnut tri tjedna nakon što je Aleksej ubijen. Jedva da smo ga pokopali. U najnižoj točki života, netko te gurne s leđa pa još više padaš i još više patiš - komentirala je za britanske dnevne novine.

image

Leonid Volkov nakon napada

-/Afp
image

Leonid Nevzlin

Nicholas Kamm/afp/profimedia/Nicholas Kamm/afp/profimedia

Nevzlin kojeg optužuju bio je izvršni direktor i partner u tvrtki bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog. Odrekao se ruskog državljanstva nakon početka invazije na Ukrajinu i sada se nalazi u Izraelu. Nevzlin sada financira nekoliko medijskih projekata i novinskih kuća, koje su kritične prema Kremlju i iskazuju potporu Ukrajini.

Prethodno se već sukobio s oporbom zbog neslaganja oko najboljeg pristupa prema Vladimiru Putinu. Poznat je po radikalnijim političkim stavovima, uključujući pozivanje na raspad Rusije kao države i nazivanje većine ruskog stanovništva "robovskom stokom".

Istraga u tijeku

Poljske vlasti priopćile su da je Blinov, s kojim je razgovarao preko Signala, pod istragom zbog tri optužbe, od kojih jedna uključuje organiziranje napada na Volkova “zbog njegovog političkog identiteta i aktivnosti”. Nisu spominjali Nevzlina u priopćenju.

Navaljnijev tim također je optužio bivšeg naftnog tajkuna Hodorkovskog, koji je proveo deset godina u zatvoru nakon neslaganja s Putinom, da je znao o Nevzlinovom zločinu. Branio ga je nakon što su krenule optužbe, objašnjavajući da je snimke zaslona vjerojatno lažirao FSB.

image

Mihail HodorkovskI

Tobias Schwarz/afp/profimedia/Tobias Schwarz/afp/profimedia

- Ili je istina i Leonid Nevzlin je poludio, ili je lažna provokacija FSB-a na koju je potrošeno mnogo novca. Iz sasvim razumljivih razloga, naginjem prema drugoj opciji - prenosi Guardian riječi Hodorkovskog.

Također je istaknuo da mu najnevjerojatniji dio optužbi nije organiziranje napada, već da bi Nevzlin bio ovako nespretan i ostavio pozamašan trag dokaza. Dodao je da “postoje stvari u koje se može vjerovati, iako bi to bilo idiotski, ali onda postoje i one u koje je apsolutno nemoguće vjerovati”.

Ruska oporba koja živi u inozemstvu, odavno je sklona unutarnjim sukobima, ali optužbe protiv Nevzlina izazvale su najveći raskol od početka ruske invazije na Ukrajinu. Pevchikh je Guardianu rekla da je situacija štetna za sve strane i vjeruje da se radi o događaju koji će promijeniti oporbu, ali “jednostavno moraju govoriti istinu, koliko god ona bila tužna i strašna”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:23