ŠOK NA LETU ZA MOSKVU

Nevjerojatna priča elitnih špijuna iz Slovenije, djeca im uopće nisu znala odakle su: ‘Pa znate li kako ih je pozdravio Putin!?‘

Stanovali su sa svoje dvoje malodobne djece u kući u Primožičevoj ulici 35 u Črnučama

Artem i Ana Dultseva s djecom, Vladimir Putin

 Mikhail Voskresenskiy/sputnik/profimedia

Dvadeset šest osoba iz sedam različitih država, uključujući SAD i Rusiju, razmijenjeno je u sklopu velike razmjene zatvorenika između Zapada i Rusije, najveće od završetka Hladnog rata, javjaju svjetske agencije.

Među ljudima koji su oslobođeni iz zatvora u čak sedam zemalja, u SAD-u, Rusiji, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Norveškoj i Bjelorusiji, su i Artem Viktorovič Dultsev i Ana Valerevna Dultseva. Oni su uhićeni i osuđeni na po 19 mjeseci zatvora zbog optužbi za špijunažu u Sloveniji.

S njima se u Rusiju vratilo i njihovo dvoje djece, a osobno ih je dočekao ruski predsjednik Vladimir Putin.

image

Artem i Ana Dultseva s djecom, Vladimir Putin

Mikhail Voskresenskiy/sputnik/profimedia/Mikhail Voskresenskiy/sputnik/profimedia
image

Artem i Ana Dultseva s djecom, Vladimir Putin

Gavriil Grigorov/sputnik/profimedia

Artem Viktorovič Dultsev i Ana Valerevna Dultseva u Sloveniji su se koristili imenima Ludwig Gisch i Maria Mayer te predstavljali kao argentinski par. Početkom prosinca 2022. uhitila ih je slovenska obavještajno-sigurnosna agencija (Sova), no vijest je u medijima objavljena malo kasnije, tijekom siječnja 2023.

Mayer i Gisch stanovali su sa svoje dvoje malodobne djece u kući u Primožičevoj ulici 35 u Črnučama. Mayer i Gisch bili su ruski "ilegalci", špijuni koji se koriste lažnim identitetom krivotvoreći dokumente i izjave mrtvorođenih beba ili umrlih osoba. Ilegalci se godinama obučavaju da glume strance, a zatim ih se šalje u inozemstvo gdje kao agenti "spavači" prikupljaju obavještajne podatke.

image

Artem i Ana Dultseva

-/sputnik/profimedia/-/sputnik/profimedia
image

Artem i Ana Dultseva s djecom, Vladimir Putin

Kirill Zykov/sputnik/profimedia/Kirill Zykov/sputnik/profimedia

Mnogi imaju djecu, koja su odgajana pod lažnim identitetom bez ikakvog znanja da su im roditelji zapravo ruski špijuni. To je bio slučaj i s obitelji Mayer-Gisch, čija su djeca pričala na španjolskom jeziku i vodila naoko bezbrižan život.

Dopisnik FT-a iz Rusije Max Seddon ističe kako djeca ovog špijunskog para nisu znala da su Rusi sve do ulaska u zrakoplov za Moskvu. Kako ne znaju ruski, Putin ih je po dolasku pozdravio na - španjolskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2024 21:37