TISUĆE U NAPADU

Nevjerojatne scene u Barceloni, unezvjereni turisti bježali u zaklon: ‘Dosta je bilo!‘

Prosvjednici su svoj performans objavili na društvenim mrežama

Prosvjed u Barceloni

 Josep Lago/Afp

Nešto manje od 3000 žitelja Barcelone, koliko ih se pridružilo prosvjedu zbog masovnog turizma katalonske meke, strance je koji su spas pred podnevnom žegom Iberskog poluotoka potražilo u nekom od lokalnih restorana odlučilo napasti - vodenim pištoljima.

Svoj su performans objavili na društvenim mrežama, a snimke unezvijerenih turista koji se pakiraju i bježe u zaklon svog (pre)plaćenog smještaja prenio je i BBC.

Barcelona se tako pridružila rastućem popisu turističkih gradova koji od svoje uprave traže neka ograničenja nekontroliranog broja turista, poput Venecije koja je prva odlučila uvesti naplatu ulaska u staru gradsku jezgru.

Prosvjednici su svoje mišljenje izrazili i putem velikih transparenata, koje su krasili natpisi "Turisti, vratite se kući!", "Dosta je bilo! Ograničimo turizam!" te "Barcelona nije na prodaju!".

Dobar dio prosvjeda bio je fokusiran na borbu protiv utjecaja koji masovni turizam ima na lokalne radne uvjete i dramatično povećanje cijena nekretnina u tom gradu. Naime, neki tržišni stručnjaci procjenjuju da je cijena stanovanja zbog masovnog turizma u Barceloni porasla i za 70 posto, javlja Business Insider.

image

Prosvjed u Barceloni

Josep Lago/Afp

Prema službenim podacima barcelonskog Turističkog informativnog centra, taj je grad samo 2023. posjetilo nešto više od 26 milijuna turista.

- Nemojte nas krivo shvatiti, nemamo ništa osobno protiv turista, ali ta je industrija život u ovome gradu učinila neizdrživim - rekao je Katalonac Jordi Guiu, 70-godišnji sociolog koji se pridružio lokalnoj inicijativi.

Vrijedi napomenuti da je Španjolska, prema službenoj statistici, druga najposjećenija zemlja u Europi (prva je Francuska) te da je samo prošle godine zemlju posjetilo čak 85 milijuna turista, što je 19 posto više nego prethodne godine.

Gradonačelnik Barcelone, socijalist Jaume Collboni, svojim je sunarodnjacima obećao kroz period od pet godina ukinuti kratkoročni najam smještaja u staroj gradskoj jezgri, zbog kojeg je cijena kvadrata u cijelom gradu porasla u nebesa. Prema službenoj statistici, na koju se pozvao i El Pais, u trećem tromjesečju 2023. prosječan najam stana košta oko 1171 euro mjesečno.

image

Prosvjed u Barceloni

Josep Lago/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 13:47