DRAMATIČAN OBRAT

Nezapamćeni incident na frontu, Ukrajinci se pobunili da izvuku živu glavu: ‘Ostali su u okruženju, a zapovjednik ništa!‘

Dan nakon što su bili opkoljeni u blizini Prohresa, dva ukrajinska bataljuna probila su se iz okruženja

Ukrajinski vojnici/Arhivska fotografija

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Dan nakon što su bili opkoljeni i odsječeni od ruskih snaga koje su napredovale sjeverno od sela Prohres na istočnom frontu, kako je u četvrtak pisao Jutarnji list, dva bataljuna ukrajinskih vojnika iz 31. mehanizirane brigade ukrajinske vojske donijela su tešku odluku - ukrajinski vojnici ignorirali su glavnog zapovjednika i sami krenuli u proboj kako bi izvukli živu glavu. Došlo je do preokreta i umjesto da čekaju spas, okruženi Ukrajinci su se u četvrtak sami probili iz okruženja.

Ostatak 31. mehanizirane brigade, zajedno s obližnjom 47. mehaniziranom brigadom, očito je pomogao u proboju. "Uz koordinirane akcije topništva, zračnog izviđanja i srodnih snaga, kao i pod kontrolom časnika na terenu, dečki iz 1. i 3. bojne uspjeli su se probiti iz obruča u punoj snazi", izvijestila je ukrajinska analitička grupa Deep State, a prenio analitičar Forbesa David Axe.

Uspješna izvedenom evakuacijom vjerojatno su stotine ukrajinskih vojnika spašene od smrti ili zarobljavanja, a Kremlj je ostao bez prilike da to prikaže kao veliku pobjedu u propagandne svrhe.

Krenuli u proboj bez naredbe

Rusko napredovanje prema Prohresu počelo je prošlog tjedna nakon što su ruski ratni zrakoplovi izveli snažne zračne napade na taktičku pozadinu, prema ukrajinskom Centru za obrambene strategije. Usred nastalog kaosa, jedna od ukrajinskih brigada u sektoru - vjerojatno 110. mehanizirana brigada ili 111. brigada Teritorijalne obrane - raspala se.

No, kao što i ranije bilo isticano, ovdje se ne radi o temeljnom neuspjehu samih ukrajinskih snaga u sektoru kod Prohresa, već neuspjehom vojnog vodstva. Axe, pozivajući se na ukrajinskog novinara, ratnog dopisnika Jurija Butusova, navodi da nisu zakazali časnici i dočasnici na terenu, već njihovi nadređeni. "Glavni problem prvenstveno je u upravljanju i organizaciji naših akcija", rekao je Butusov. "Kad je loše vođen tim napadnut, on se ne može održati", dodao je.

Naime, dok su se ukrajinske snage povlačile, skupina motornih pukovnija iz ruskog 1. armijskog korpusa iskoristila je priliku i krenula u napredovanje zapadno, naposljetku zauzevši Prohres i opkolivši dva ukrajinska bataljuna sjeverno od sela.

Opkoljeni Ukrajinci tada su doživjeli krizu vlastitog vodstva, navodi Deep State. "Zapovjednik brigade nikada nije izdao zapovijed za proboj pa ga je ljudstvo koje je bilo u tom sektoru suočilo s činjenicom da će se momci probiti uz borbu".

Teške borbe

Odnosno, okružene ukrajinske snage odlučile su se same probiti do glavne ukrajinske linije stotinama metara zapadno. "Ovaj bi slučaj trebao biti podsjetnik mnogim zapovjednicima da ne ignoriraju osoblje i vjeruju (dočasnicima) i časnicima koji su izravno na liniji borbe", komentirao je Deep State.

Jedina alternativa bila je polagano izgladnjivanje ili brzo uništenje s obzirom na to da daleko jače ruske snage napadaju sa svih strana.

U međuvremenu se bitka se nastavlja. Nakon što su učvrstile kontrolu nad Prohresom, ruske snage su zauzele i susjedno selo Vovče. Ukrajinski volonteri spašavaju civile s prve crte bojišnice, dok vojska udvostručuje svoje napore da zaustavi rusko napredovanje.

Gubici su veliki s obje strane. Elitna 47. mehanizirana brigada, glavni operater ukrajinskih najboljih američkih oklopnih vozila, izgubila je dva svoja dragocjena tenka M-1 Abrams oko Vovče u samo posljednja tri tjedna, piše analitičar Forbesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 16:35