TVRDI NEW YORK TIMES

‘Ni Kamala ni Michelle Obama, ona je jedina crnkinja koja bi hladno trijumfirala na predsjedničkim izborima u SAD-u!‘

Kamala Harris suočava se s istim setom pitanja kao Hillary Clinton uoči izbora 2016.

Kamala Harris i Michelle Obama

 /Profimedia

U prva 24 sata od objave nominacije kampanja Kamale Harris prikupila je 81 milijun dolara - što je rekord za nekog kandidata u cijeloj američkoj povijesti, pohvalili su se suradnici američke potpredsjednice. Cilj potpredsjednice SAD-a Kamale Harris jest osigurati predsjedničku nominaciju do srijede navečer osiguravanjem većine od gotovo 4000 izaslanika konvencije Demokratske stranke koja će se održati u Chicagu od 19. do 22. kolovoza.

Pravo na pobačaj

Je li Amerika nakon 235 godina konačno spremna za prvu predsjednicu? Kamala Harris sa svojom biografijom nema problema s kompetentnošću. No pitanje je hoće li predrasude prema ženama biti odlučujuće i eliminirati kandidatkinju koja se u tri i pol godine dokazala kao potpredsjednica.

Od 193 države članice UN-a, od 1990. je njih 59 imalo žene na čelu, no Hillary Clinton je 2016. izgubila izbore usprkos tome što je osvojila 2,9 milijuna više glasova birača. Donald Trump je pobijedio zahvaljujući američkom izbornom sustavu, osvojivši više elektorskih glasova. I sad je pitanje može li Kamala Harris pridobiti države poput Michigana, Pennsylvanije i Wisconsina - odnosno hoće li bijeli birači američkog Biblijskog pojasa glasati za kandidatkinju koja im ne nalikuje. Jer Kamala Harris nije samo žena nego i crnkinja azijskog porijekla, s roditeljima useljenicima.

U osam godina od poraza Hillary Clinton, u SAD-u se za žene promijenilo puno toga: pokret #MeToo radikalno je utjecao na radnu kulturu i kulturu općenito, Vrhovni sud poništio je saveznu legalizaciju pobačaja staru skoro 50 godina. U SAD-u, kao i u nizu drugih zemalja, broj visokoobrazovanih žena nadmašio je broj visokoobrazovanih muškaraca; više je žena nego ikad na bitnim političkim i menadžerskim funkcijama. Kamala Harris iza sebe ima uspješnu karijeru odvjetnice, senatorice i državne tužiteljice Kalifornije. Njen izbor za potpredsjednicu također je bio povijesni. No i dalje se ponavlja isto pitanje: može li žena uspjeti?

image

Donald Trump i Hillary Clinton

Paul J. Richards/Afp

Kamala Harris suočava se s istim setom pitanja kao Hillary Clinton uoči izbora 2016., piše The New York Times. Bez obzira na to što nije pobijedila, kandidatura Hillary Clinton promijenila je svijest o tome što je moguće, kaže za NYT Christina Wolbrecht, politologinja sa Sveučilišta Notre Dame. To se odrazilo na političke karijere Amy Klobuchar, Kirsten Gillibrand i Elizabeth Warren te Nikki Haley, bivše guvernerke Južne Karoline koja je ove godine istupila kao protukandidatkinja Trumpu. To sugerira da su birači sve skloniji ideji žene predsjednice, tumači dr. Wolbrecht.

Analitičari ističu da u korist Kamali Harris govori i to što su Hillary Clinton mnogi doživljavali kao arogantnu. Osim toga, mnogi će glasati direktno protiv Trumpa: uoči izbora 2016. mogli ste biti zabrinuti oko toga kakav je Trumpov stav o pitanjima poput pobačaja, no u međuvremenu se sumnja raspršila, s teškim posljedicama za milijune Amerikanki. Pitanje prava na pobačaj moglo bi biti ključno na ovim izborima.

I prije Bidenova povlačenja, u sklopu njegove kampanje Kamala Harris bila je intenzivno angažirana među mlađim glasačima i onima koji se bave pravom na pobačaj. Biden je osvojio 55 posto ženskih glasova 2020., u usporedbi s 54 posto koliko je Hillary Clinton osvojila 2016., prema Centru Pew Research. Trumpa je 2020. biralo 44 posto žena, u usporedbi s 39 posto 2016.

Obamin teret

Kamala Harris nije prva žena, pa ni prva crnkinja koja želi postati predsjednica SAD-a. Još 1972. se Shirley Chisholm, kao prva crna zastupnica u američkom Kongresu, kandidirala za demokratsku nominaciju za predsjednicu. Ali nisu je podržali ni tada najutjecajnija feministica Gloria Steinem ni crnački aktivist Jesse Jackson.

S jedne strane javna tužiteljica, s druge strane Trump, osuđen ili optužen za novčane prevare, poticanje napada na Kongres i falsificiranje izbornih rezultata, poznat po nasilnoj rasističkoj i seksističkoj retorici. Ako toliko birača ozbiljno razmišlja da glasa za njega, ima li onda Kamala Harris uopće šanse? Politologinja Jatia Wrighten sa Sveučilišta Virginia smatra da će u ovakvoj političkoj klimi Amerikanci biti neskloni dati podršku crnkinji na nacionalnoj razini.

Šanse su joj vjerojatno smanjili dugotrajni efekti politika za poticanje rasne ravnopravnosti iz ere bivšeg predsjednika Barracka Obame. Izbor prvog crnog predsjednika donio je više mogućnosti i opipljiv napredak za povijesno obespravljene skupine, prije svega crne Amerikance. A to je pak izazvalo negodovanje i bijes dijela bijelih Amerikanaca, koji smatraju da "crnci dobivaju povlastice koje ne zaslužuju".

image

Kamala Harris

Erin Schaff/Afp

Seksistički sustav

Nije slučajno da se i nakon što je Kamala Harris tri i pol godine bila na funkciji potpredsjednice postavlja pitanje je li Amerika spremna glasati za žene: politički sustav izgrađen je tako da isključi žene i nebijelce, ističe Kelly Dittmar, politologinja sa Sveučilišta Rutger. Kako piše NYT, skeptici i danas kažu da je jedina crna žena koja bi mogla pobijediti na izborima u SAD - Oprah Winfrey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 02:41