RAZLOG ZA BRIGU

‘Ni rat nije izgovor za ono što radi!‘ Zelenski suočen s velikim otporom u Kijevu, i na Zapadu primijetili što se događa

Na izlaznim vratima je i popularni ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je u srijedu podnio ostavku

Volodimir Zelenski

 /Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izazvao je veliki otpor u parlamentu te države nakon što je započeo najveću rekonstrukciju vladinih funkcija od početka ruske invazije na tu zemlju.

Čelnici ukrajinske oporbe optužili su Zelenskog da sve češće vladine funkcije popunjava krugom bliskih saveznika i lojalista kako bi učvrstio svoju vlast.

Njegova stranka osvojila je većinu 2019., pa Zelenski ima pravo sastavljati vladu. Osim toga, zbog ratnog stanja neke su mu ovlasti povećane te su zabranjeni izbori. Međutim, neki oporbenjaci kažu da je predsjednik pretjerao.

‘Na djelu je sustavna centralizacija vlasti od strane predsjednika i njegovog ureda. Zbog brojnih ostavki vladinih dužnosnika, sada imamo ozbiljnu krizu upravljanja u zemlji‘, rekla je za POLITICO Ivanna Klympush-Tsintsadze, zastupnica iz oporbene stranke Europska solidarnost.

Sukob u uredu predsjednika

Na izlaznim vratima je i popularni ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je u srijedu podnio ostavku.

Jedan bivši visoki ukrajinski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je Kuleba vjerojatno smijenjen zbog sukoba s moćnim šefom ureda Zelenskog, Andrijem Jermakom.

‘Svi su znali da postoji sukob. I sâm sam svjedočio jednoj epizodi‘, rekao je dužnosnik.

‘Zbog svoje funkcije Kuleba je imao dobro uspostavljene izravne kontakte s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock i mnogim drugima. Čak i da je bio 300 posto lojalan, predsjednikov ured ne bi mogao prepustiti takav komunikacijski kanal u ruke osobe za koju nisu potpuno sigurni je li njihova, ako razumijete što mislim‘, dodao je dužnosnik.

Komunikaciju Kijeva s Washingtonom uglavnom vodi ured Zelenskog - konkretno Jermak. Ministar obrane Rustem Umerov također je blizak s Bidenovom administracijom i često razgovara s ministrom obrane Lloydom Austinom.

Njih dvojica ostaju na svojim pozicijama, a obojica su prošli tjedan posjetili Washington i sastali se s najvišim dužnosnicima iz Bidenove administracije.

Međutim, dužnosnici koji su razgovarali s Politicom kažu da je Kuleba, iako je stalno bio na televiziji, zapravo učinio malo da unaprijedi odnos Kijeva s Washingtonom. Umjesto toga, promovirao je svoju novu knjigu.

Neki dužnosnici ukrajinske vlade bliski Zelenskom odbacili su kritike i pozvali oporbu da ne dramatizira te kazali kako je ovdje riječ o dugo planiranim potezima usmjerenima na osnaživanje ratom iscrpljene vlade.

‘Potrebna nam je nova energija i ovi novi koraci povezani su s jačanjem naše države u različitim smjerovima‘, rekao je Zelenski u srijedu.

Preustroj ima za cilj ponovno imenovanje nekih otpuštenih ministara na druga mjesta te popunjavanje nekih dugo upražnjenih pozicija, poput mjesta u infrastrukturi, kulturi, poljoprivredi i uredu za ratne veterane.

‘Zelenski vlada na način da s vremena na vrijeme preustroji vladu, kako bi je učinio energičnijom i učinkovitijom‘, rekao je Volodimir Fesenko, politički analitičar ukrajinskog centra za politička istraživanja Penta.

‘Pogledajte samo što se dogodilo s mladim reformatorom Oleksandrom Kamišinom, koji je preuzeo ministarstvo strateške industrije od neučinkovitog bivšeg ministra i u samo godinu dana uspio utrostručiti domaću proizvodnju oružja. Sada je on miljenik Zelenskog, pa ga je postavio bliže‘, rekao je Fesenko.

Jačanje institucija ili nešto drugo?

Zelenski je također naglasio da će jesen biti iznimno važna za Ukrajinu čije se državne institucije - uključujući vladu i ured predsjednika - moraju se ojačati.

David Arahamia, šef parlamenta iz Zelenskove centrističke stranke Sluga naroda, objavio je da su zastupnici, uključujući Zelenskog, održali sastanak tijekom kojeg su odlučili o ključnim novim kandidatima.

Andrij Sibiha, sadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova i bivši zamjenik šefa ureda predsjednika, preuzet će dužnost od Kulebe.

Zamjenik voditelja predsjedničkog ureda Oleksij Kuleba postat će potpredsjednik vlade i ministar infrastrukture i regionalne politike, dok će Olga Stefanišina postati ministrica pravosuđa i zadržati mjesto potpredsjednice vlade za EU integracije.

Mikola Tochitski, također zamjenik u uredu predsjednika, postat će novi ministar kulture i informacijske politike kako bi se ojačala borba protiv dezinformacija.

Kamišin će otići u ured predsjednika, gdje će se nastaviti baviti pitanjem naoružanja i infrastrukture. Herman Smetanin, sadašnji glavni izvršni direktor državne kompanije za proizvodnju oružja Ukroboronprom, zamijenit će ga na mjestu ministra za strateške industrije.

‘U Ukrajini ima mnogo talentiranih ljudi. Moramo slušati predsjednika kad kaže s kim mu je ugodnije raditi‘, rekao je Oleksandr Merežko, zastupnik iz Sluge naroda i šef odbora za vanjske odnose u parlamentu.

‘Nije istina da samo ljudi bliski Zelenskom dobivaju najviše položaje u vladi‘, dodao je i naveo primjer ministra obrane Umerova, koji dolazi iz liberalne, proeuropske stranke Holos.

‘Dok traje rat, na snazi su neka ograničenja poput onog da nema izbora. Ali u isto vrijeme sustav koji je Zelenski dosad imao omogućio nam je da se suprotstavimo brutalnoj invaziji i konsolidiramo stranu podršku. Nažalost, nemoguće je posve očuvati demokraciju tijekom takvog rata‘, rekao je politički istraživač Fesenko.

Ponovna uspostava demokracije

No to obrazloženje ne zadovoljava u potpunosti Zelenskove domaće protivnike, koji misle da je predsjednik pretjerao sa svojim posljednjim manevrom.

‘U ovom trenutku trebamo vladu nacionalnog spasa‘, rekla je Klympush-Tsintsadze. ‘No mi bismo pristali na suradnju samo ako se ukrajinska vlada vrati vladavini zakona, jer čak ni rat nije izgovor.‘

Ukrajina ima dugu povijest korupcije, a SAD se u različitim trenucima zalagao da Kijev učini više kako bi provjerio svoje dužnosnike i suzbio političke i financijske makinacije.

Bidenov tim je tako nagovarao Kijev da u svoju vladu uključi više glasova civilnog društva.

Jaroslav Želežnjak, zastupnik stranke Holos, u objavi na Facebooku kritizirao je nedostatak novih lica.

‘Zelenski kaže da je potrebna nova energija, ali jeste li primijetili da u ovom ‘sjajnom ponovno uvedenom poretku‘ još uvijek nema nove osobe na vidiku? Sve promjene su samo rotacija među već postojećim ljudima‘, kazao je.

Zapadni saveznici za sada nisu javno kritizirali Zelenskog i administraciju u Kijevu, unatoč tome što i sami primjećuju da predsjednik svoju vladu puni lojalistima.

‘Možda ima razloga za zabrinutost‘, rekao je viši dužnosnik administracije.

Međutim, rat je, kažu promatrači u Kijevu, više nego legitiman razlog za poteze koji bi se u mirnodopsko vrijeme mogli drugačije promatrati.

‘Čak i uz sve kritike da će Jermak, šef kabineta Zelenskog, postati previše moćan, vidimo da nam partneri i dalje pomažu. Zato što razumiju našu situaciju. Oni razumiju da će Ukrajina ponovno pokrenuti demokraciju čim završi rat i održe se izbori‘, rekao je analitičar Fesenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 19:26