UMRLA 31 OSOBA

Nijemci napokon otkrili krivca za epidemiju. Smrtonosnu bakteriju E. Coli širile su klice povrća!

 AFP

ZAGREB - Povrtne klice glavni su uzročnik epidemije smrtonosne bakterije E.coli potvrdio je danas njemački Centar za kontrolu zaraznih bolesti. Istodobno, objavljeno je kako je bakterija E.coli odnijela novu žrtvu u Njemačkoj pa je broj mrtvih narastao na 31 (30 u Njemačkoj). U Donjoj Saskoj je umrla 75-godišnjakinja, preciziralo je ministarstvo zdravstva te savezne države.

Za sada se može samo nagađati jesmo li konačno saznali što je uzrokovalo 31 smrtni slučaj i oko 3000 oboljelih među kojima više od 700 sa teškim zatajenjima rada bubrega premda vijest stiže iz vrhovne njemačke institucije kad je riječ o zdravlju.

Naime, dosad je već bilo nekoliko “sigurnih” krivaca poput španjolskih krastavaca, salate, klica grahorica, tikvica i cikle, a sad se kao glavni krivac navode sojine klice.

Istina, bolji poznavatelji širenja zaraze putem prehrane od početka epidemije tvrdili su da bi neka vrsta klica mogla biti izvor problema jer se one teže čiste i peru pa bakterije na njima mogu lakše opstati.

Za one koji su prošli pakao ove zaraze potpuno je svejedno što je uzrokovalo njihov zdravstvene nevolje, ali za moguće buduće probleme dobro je da se zna kako je uopće došlo do širenja epidemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 12:35