STRAH OD MIGRANATA

Njemačka i još pet članica EU protiv obustave deportacija afganistanskih ilegalaca

Brojne članice EU strahuju od toga da bi se zbog razvoja događaja mogla ponoviti europska migracijska kriza iz 2015./16.
Angela Merkel
 Hannibal Hanschke/AFP

Šest država članica EU pozvalo je Europsku komisiju (EK) da ne prekida deportacije odbijenih afganistanskih tražitelja azila, unatoč brzom vojnom napredovanju talibanskih militanata u njihovoj domovini.

Talibani koji se ponovno, nakon što su 2001. svrgnuti s vlasti, bore za uspostavljanje strogoga islamskog zakona, brzo i uspješno napreduju u svojoj kampanji čiji je cilj poraziti aktualnu vlast, dok se povlače strane snage pod vodstvom Sjedinjenih Država.

"Obustava deportacija poslala bi im pogrešan signal i vjerojatno bi ih još više motivirala u želji da napuste svoj dom i krenu prema državama EU", stoji u pismu koje su 5. kolovoza Europskoj komisiji uputile Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Grčka i Njemačka.

Brojne članice EU strahuju od toga da bi se zbog razvoja događaja u Afganistanu mogla ponoviti europska migracijska kriza iz 2015./16. kada je kaotičan priljev više od milijun ljudi s područja Bliskog istoka do krajnjih granica opteretio sigurnosne sustave i sustave socijalne skrbi, potaknuvši jačanje ekstremno desnih skupina.

Izvršno tijelo EU je na pismo šest članica najavilo da će na njega odgovoriti kad bude spremno.

Na pitanje smatra li EK Afganistan sigurnom zemljom u koju se tražitelji azila mogu vratiti, glasnogovornik je odgovorio kako je na državama članicama da donesu takvu ocjenu.

Od 2015. godine azil u članicama EU zatražilo je oko 570.000 Afganistanaca, stoji u pismu šest zemalja EU -a, od čega 44.000 samo u 2020. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 10:24