‘TIHA LISICA‘

Njemački grad zabranio je ovu gestu: Znate li što ona znači?

Veliki broj škola je umjesto tradicionalne ‘tihe lisice‘ počeo uvoditi druge oblike signaliziranja
 Maurice Van Steen/Anp Via Afp

Njemački grad Bremen je zabranio gestu nazvanu ‘tiha lisica‘, koju učitelji i nastavnici često koriste kako bi djeci poručili da trebaju biti tiha, zbog njene sličnosti sa zloglasnim ‘vučjim pozdravom‘ kojI koriste islamistički i nacionalistički radikali u Turskoj, piše The Guardian.

‘Tiha lisica‘ je popularna gesta koju koriste pedagozi i nastavnici, a koja se dobiva kad se srednji i domali prst saviju, pa onda kažiprst i mali prst podsjećaju na uspravne uši životinje, a ostali prsti predstavljaju zatvorenu njušku životinje (lisice). ‘Vučji pozdrav‘ se pokazuje na potpuno isti način.

‘Vučji pozdrav‘ je široj javnosti postao poznat kad je turski nogometaš Merih Demiral uz tu gestu proslavio gol u utakmici protiv Austrije na europskom prvenstvu u Njemačkoj. Nakon toga je dobio kaznu neigranja na dvije utakmice, na koju je kao navodno nepravednu reagirao čak i turski predsjednik Erdogan.

Pozdrav je to koji se povezuje sa "Sivim vukovima", pokretom koji promovira desničarsku ekstremističku ideologiju koja vjeruje u superiornost "turske rase". Poznati su po izražavanju mržnje prema Kurdima, Židovima, kršćanima, Armencima, Grcima, EU i SAD-u.

Ovaj pozdrav je zabranjen u Austriji i Francuskoj, ali zasad ne i u Njemačkoj.

U Njemačkoj živi veliki broj pripadnika turske etničke manjine i postoji razumljivi strah od širenja ekstremističkih ideja koje zastupaju ‘Sivi vukovi‘, koji u Njemačkoj imaju oko 20,000 članova.

Veliki broj škola u Njemačkoj je zbog sličnosti s ‘vučjim pozdravom‘ umjesto tradicionalne ‘tihe lisice‘ počeo uvoditi druge oblike signaliziranja djeci da budu tiha i mirna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. srpanj 2024 21:10