NOVA POLITIKA

NJEMAČKI MINISTAR: 'Nema više financijske pomoći, Grčkoj ni nikome'

Ministar financija Schäuble izjavu je dao uoči izbora u Njemačkoj.
 Wikipedia

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble najavio je da više europska financijska pomoć državama pogođenima ekonomskom krizom više ne dolazi u obzir. U intervjuu koji je dao CNN-u rekao je da problemi eurozone još nisu riješeni, ali da je ona “u puno boljem stanju nego što je bila prije nekoliko godina”. Na pitanje vidi li u budućnosti mogućnost za daljnju financijsku pomoć najteže pogođenim zemljama, odgovorio je: “Ne, ne vidim mogućnost.”

Schäuble jer uvjeren da će njemačka kancelarka Angela Merkel izbori još jedan mandat, nastaviti “raditi za jaču Europu”. “To je naša generalna pozicija. Ne želimo njemačku Europu već snažnu Europu koja znači da svaka članica uključujući Njemačku mora jačati svoju konkurentnost. Jača Europa znači da svatko ima svoju dužnost, a ne da traži novac od drugih - to je krivi način jačanja Europe, to je pogrešna mjera.”

Nijemci 22. rujna izlaze na izbore, umorni od silnih isplata njemačke pomoći EU članicama čiji su dugovi ugrozili stabilnost eura. To se ponajviše odnosi na Grčku, Portugal, Irsku i Cipar, koji i dalje ovise o financijskoj pomoći EU i MMF-a. S rastom od 0,3 posto u drugom kvartalu nakon godinu i pol stagnacije, čini se da eurozona polako izlazi iz krize, ali nezaposlenost je i dalje visoka, a dužnička kriza prijeti Španjolskoj i Italiji.

''Tržišta vjeruju u stabilnost eurozone u cjelini. Ekonomije se oporavljaju, u posljednje tri godine ukupni je prosječni deficit prepolovljen u svim članicama eurozone.” rekao je Schäuble. Priznao je da Grčka i dalje treba pomoć, ali da više neće biti “šišanja” investitora koji su na račun grčkih obveznica lani izgubili 100 milijardi dolara. To se, kaže njemački ministar financija, odnosi i na ostale članice.

Nakon 240 milijuna eura pomoći Grčka treba još, ali Njemačka traži da se za nju osmisli posve novi program kako bi ostvarila cilj smanjenja duga na 124% BDP-a do 2020. Sada njezin dug premašuje 175% BDP-a. Ali grčka ekonomija još je u dubokoj recesiji, stopa nezaposlenosti je 27,6% i MMF predviđa da vjerojatno neće biti u stanju ispuniti dogovoreno u zadanom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 23:06