KRAJ SURFANJA BEZ GRANICA?

NJEMAČKI TELEKOM UKIDA 'FLAT' INTERNET Kontroverzna odluka vodećeg pružatelja usluga

 Zelić/CROPIX

BERLIN - Njemački Telekom je odlučio "kazniti" one koji mnogo koriste internet. Od svibnja je najavio nove tarife u kojima više neće biti neograničene količine podataka koji se mogu skinuti sa svjetske mreže, piše Deutsche Welle.

Bivši državni monopolist njemački Telekom se žali kako su mu mreže fizički preopterećene. Jer ne samo da je prisiljen "prolaz" kroz kablove dopuštati i konkurenciji, nego je i sve više osoba koje bez milosti "skidaju" filmove i sadržaje koji su zapravo goleme količine podataka.

Rješenje vidi samo u - ukidanju ponude "Flat-rate", dakle neograničenog korištenja interneta. Umjesto toga nudi, slično kao u mrežama mobilnog pristupa internetu, određene pakete gdje je brzina veze povezana s određenom količinom podataka - do najviše 400 gigabajta mjesečno. Nakon toga, internetski priključak automatski uvelike smanjuje brzinu prijenosa podataka tako da više nikome neće niti pasti na pamet na internetu pogledati kakav film.

To bi mogla biti i najgluplja odluka u povijesti telefonije jer, Telekom već ionako neprestance gubi korisnike "fiksne" telefonske mreže i obzirom da konkurencija niti ne pomišlja ukinuti svoju neograničenu ponudu, jedva da će to povećati broj (zadovoljnih) korisnika Telekoma.

Drugi problem je mnogo ozbiljniji: Telekom, u svojoj dvojbi kako da zadrži korisnike, i sam nudi svoj takozvani "Entertain" paket - gdje i sam nudi ono protiv čega se bori: korištenja internetske veze praktično kao kablovske televizije. I sad dolazi vrhunac: ta ponuda je izuzeta od svakog ograničenja količine podataka koje korisnik može preuzeti.

A to pak znači da Telekom zloupotrebljava svoj položaj i čini razliku između "svojih" i tuđih sadržaja - što onda zanima i Ured za nadzor slobodne tržišne utakmice, ali i samu vladu. Tek što je Telekom objavio svoj plan "novih" tarifa, oglasio se i Berlin. Štoviše, čak dva ministarstva: ministar gospodarstva Rösler je najavio osobno upitati predsjednika uprave Telekoma Obermanna što on misli time postići, a i ministrica zaštite potrošača Aigner želi da se "provjeri" ova odluka Telekoma, prenosi Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 01:09