MICHAEL GISS

Njemački vojni zapovjednik izašao u javnost: ‘Napast će u roku pet godina. I prvo kreću na luku Bremerhaven!‘

Giss tvrdi da njemačke savezne države razrađuju svoje operativne planove.

Njemački vojnici u sklopu NATO-ovog bataljuna na Baltiku, arhivska fotografija 

 Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Premda je Njemačka u ožujku 2023. počela razvijati prvu verziju "Njemačkog operativnog plana" - strateškog dokumenta koji sadržava upute za postupanje u slučaju nekog nadolazećeg velikog sukoba, npr. ruskog napada na Sjevernoatlantski savez (NATO) - a njemačka javnost detalje tog plana počela doznavati početkom 2024., kapetan bojnog broda i zapovjednik regionalnog zapovjedništva Oružane snage Savezne Republike Njemačke (Bundeswehr) u Hamburgu Michael Giss (60) rekao je njemačke novine Welt am Sonntag da je Njemačka još uvijek nije svjesna opasnosti koje joj prijete izvana te da će "za pet godina" morati biti spremna izdržati "vanjsku vojnu prijetnju".

- Cijela Njemačka mora biti spremna za rat. Ovo je veliki zadatak za politiku Bundeswehr, gospodarstvo i društvo. Njemačka je zbog svog zemljopisnog položaja u Europi mjesto gdje se odvija marš, zemlja kroz koju marširaju NATO jedinice prema istočnom krilu - rekao je Giss za Welt am Sonntag.

Giss smatra da bi Rusija u sukobu s NATO-om prvo krenula na luku Bremerhaven na sjeverozapadu Njemačke - luku u kojoj američka vojska ima svoja pristaništa. Njemački kapetan bojnog broda nazvao je Bremerhaven "eksklavom američke vojske".

- Jasno je da je to područje u planovima napada mogućih protivnika NATO-a. Srećom, Njemačka ima nekoliko učinkovitih morskih luka - dodao je Giss.

Njemački kapetan bojnog broda rekao je da sjevernonjemačka luka Hamburg Bundeswehru može ponuditi mnogo toga te da će biti dio NATO-ovih planova.

Giss je rekao da njemačke savezne države razrađuju svoje operativne planove.

- Državna zapovjedništva u pojedinim državama planiraju potrebne mjere s lokalnim ministarstvima i vlastima. Federalno ministarstvo obrane i Federalno ministarstvo unutarnjih poslova koordiniraju cijelim radom. Njemački operativni plan je "živi dokument" koji se stalno revidira i prilagođava. Znamo da moramo biti u stanju izdržati konvencionalni ruski napad u roku od pet godina. To je zahtjev koji nam je dao generalni inspektor Bundeswehra (Carsten Breuer). Pretpostavljamo da bi Rusija za otprilike pet godina mogla NATO testirati konvencionalnim oružjem. Rusija već nekoliko godina provodi kibernetičke napade, dezinformacije i sabotaže u sklopu faze “hibridnog” rata protiv NATO-a - rekao je Giss.

Giss je rekao da spremnost obrane istočne granice NATO-a ne može pokazati manevrom u trajanju od dva tjedna. Dodao je da će se život u srednjoj Europi potpuno promijeniti u slučaju napada Rusije. Ako se dogodi sukob, NATO će na istok morati prebaciti 800 tisuća vojnika, morat će uspostaviti novu transportnu mrežu, morat će zaštititi civilno stanovništvo, morat će zbrinuti izbjeglice i medicinski zbrinuti ranjene vojnike i civile.

Njemački je kapetan bojnog broda rekao da je Njemačka od Izraela nabavila sustav za protuzračnu obranu Arrows-3 te da će on štititi potencijalno ranjivu luku Hamburg. Giss je dodao da će se sve njemačke luke vjerojatno suočiti s hibridnim i drugim napadima.

- Naša ranjivost u Njemačkoj kada je riječ o kritičnoj infrastrukturi jednostavno je još uvijek prevelika. Desetljećima nismo previše razmišljali što bi nam se moglo dogoditi ako je protivnik ozbiljan - rekao je Giss za Welt am Sonntag.

Njemački je kapetan bojnog broda rekao da će u budućnosti biti i vojnih i civilnih vježbi tijekom kojih će se simulirati napad na luku Hamburg.

Giss je rekao da vojska stalno traži kvalificirane radnike te dodao da se oko 1000 ljudi iz Hamburga nalazi na listi čekanja za ulaz u sustav domovinske sigurnosti te da je to vrlo pozitivno.

- Ne želimo i ne smijemo raspirivati ​​ratnu histeriju. U Njemačkoj živimo u miru, imali smo Europsko prvenstvo u nogometu, imamo Olimpijske igre, idemo na odmor na Mallorcu. Sve je to dobro i tako treba i ostati. Međutim, potrebno je da društvo u cjelini uzme u obzir promjenjivu prijetnju Njemačkoj i Europi - rekao je Giss.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 03:40