LIJEČILI JE ANTIBIOTICIMA

Njemica Nicoletta preživjela bakteriju E. coli, ali ne zna se kako joj je to uspjelo

Nicoletta Pabst je bila u kritičnom stanju i liječenje koje kod drugih nije uspjelo, kod nje jest
Nicoletta Pabst smiles during an interview with the Associated Press in Hamburg, Germany, Saturday, June 4, 2011. When Nicoletta Pabst woke up last week with light stomach cramps and diarrhea, it didn't really bother her too much. But when she discovered blood in her stool a few hours later, she got worried. She was hospitalized at Asklepios Hospital in Hamburg-Altona and taken to an isolation room that doctors and nurses were only allowed to enter when covered from head to toes in protective gowns, gloves and mask. (AP Photo)
 AP

Nicoletta Pabst mogla bi postati upamćena u cijeloj Njemačkoj jer je preboljela zarazu bakterijom E.Coli, a liječnici sada pokušavaju otkriti kako joj je to uspjelo, pa da pomognu i ostalim zaraženima, piše AP .

Ova 41-godišnja Nijemica je u hamburšku bolnicu primljena prije dva tjedna s klasičnim simptomima. Grčevi u trbuhu, proljev i krv u stolici. Nakon pretraga, liječnici su se pustili kući jer nisu uočili ozbiljniju opasnost, ali stanje se potom drastično pogoršalo.

- Od iscrpljenosti i bolova nisam mogla ustati iz kreveta pa me suprug ponovno odveo u bolnicu, gdje su me smjestili na izolirani odjel. Liječnici su me ispitivali što sam jela i upozorili da članovima obitelji kažem kako ne smiju iz kuće dok se ne otkrije jesam li im prenijela zarazu - svjedoči Nicoletta.

Kao i u 22 smrtnih slučaja, tako i u njenom, liječnici nisu uspjeli otkriti izvor zaraze. I što zabrinjava, liječili su je antibioticima iako je WHO upozorio da to ne čine . Kod ostalih to nije donijelo rezultata, ali kod Nicolette jest.

- Primila sam u dva dana četiri litre infuzije i antibiotike, nakon čega sam se počela osjećati bolje pa sam puštena kući. Život mi se sada vraća u normalu, djeca su krenula ponovno u školu - kaže 41-godišnja Nijemica i napominje kako su svi u kući jeli iste stvari, ali da se samo ona zarazila.

Trenutno je u Njemačkoj zabilježeno više od 2200 slučajeva zaraze, od toga oko 700 samo u Hamburgu, a ukupno je 627 slučajeva u kojima su pacijenti kritično. Bakterija je iz Njemačke dospjela u još 11 europskih zemalja i u Sjedinjene Američke Države . No jedan je slučaj bio smrtni, i to u Švedskoj, gdje ima 47 zaraženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:34