ŠPIJUNSKI POPIS

NOVA AMERIČKA LISTA NAJVEĆIH PRIJETNJI Zaboravite na al-Qa’idu, SAD se mora štititi od hakera i trovača hrane

Novo doba donijelo je nove prijetnje. Ovo su stvari protiv kojih će se američki obavještajci boriti sljedećih godina

Deset godina nakon napada 11. rujna i dvije godine nakon smrti Osame bin Ladena cyber napadi i cyber špijunaža zamijenili su terorizam kao najveću prijetnju sigurnosti SAD-u, tvrdi ravnatelj američkih obavještajnih službi James Clapper.

Prema godišnjem brifingu o prijetnjama u svijetu, digitalni napadi na američku vladu, vojsku i računala koja upravljaju infrastrukturom - poput energetskih postrojenja, banaka i prometa - sada predstavljaju veću opasnost za američku sigurnost od Irana, Sjeverne Koreje ili Sirije. Strane obavještajne službe uspjele su hakirati računarske sustave s osjetljivim informacijama “brojnih američkih državnih institucija, kompanija i sveučilišta”, a kompjutorska tehnologija, kako je rekao Clapper, napreduje tako brzo da sigurnosni stručnjaci s njom ne mogu držati korak.

- U nekim slučajevima svijet primjenjuje digitalne tehnologije brže od naše sposobnosti da razumijemo sigurnosne implikacije i ublažimo potencijalne rizike - rekao je Clapper u svjedočenju pred senatskim Odborom za obavještajne službe.

Mogućnost da se u iduće dvije godine dogodi cyber napad velikih razmjera, koji bi dugotrajnije onesposobio, primjerice, električnu mrežu, prilično je mala jer su te sposobnosti “izvan dosega” većine zemalja i hakera te su izgledniji manji napadi “izoliranih država” koji bi mogli nanijeti kratkoročniju štetu, ako pronađu slabo zaštićenu mrežu ili se pokaže da su sustavi pogrešno konfigurirani.

Slične je procjene na saslušanju pred Odborom za vojne snage iznio i general Keith Alexander, šef Zapovjedništva za cyber ratovanje američke vojske, koji je najavio da vojska pojačava svoj tim cyber vojnika koji bi trebao puni kapacitet dosegnuti 2015., dok bi trećina pojačanja trebala stići do rujna.

No, Clapper je upozorio da nije sigurno hoće li se ti planovi i ostvariti - zbog planiranih automatskih rezova državnog proračuna koji također predstavljaju prijetnju američkoj sigurnosti. Dio planova za cyber obranu morat će biti odgođen, a rezovi bi mogli značiti da će tisuće zaposlenika FBI-a završiti na prisilnom neplaćenom godišnjem odmoru i da će oko 5000 vanjskih suradnika obavještajnih službi biti otpušteno. Rezovi bi mogli pogoditi i financiranje špijunskih satelita. Obavještajci stoga od Kongresa traže da im barem dopuste da unutar smanjenog budžeta sami odluče što će rezati.

Kao vrlo osjetljivo područje koje bi mogli iskoristiti teroristi, militanti i međunarodne kriminalne skupine Clapper je naveo i sigurnost hrane u Americi i svijetu.

- Namjerno izazivanje bolesti stoke ili biljaka moglo bi biti veća prijetnja za SAD i globalni sustav hrane nego izravni napad čija bi namjera bila izazvati smrt ljudi trovanjem hrane - istaknuo je Clapper.

‘Balkan još nije pacificiran: crne točke su Kosovo i BiH’

Američki objavještajci vjeruju da će nacionalizam i unutarnje političke podjele na Zapadnom Balkanu i dalje biti najveći rizik za regionalnu stabilnost ove godine.

Kako Europska Unija bude pokušavala normalizirati odnose Kosova i Srbije, a kosovska vlada proširiti svoj suverenitet na cijeli teritorij te bivše autonomne pokrajine, nasilje koje izazivaju Srbi na sjeveru Kosova vjerojatno će se pojačati.

U Bosni i Hercegovini neslaganja između srpskih, hrvatskih i bošnjačkih elita se povećavaju i prijete stabilnosti državnih institucija, dok unutarnju koheziju zemlje sprečava “secesionistička retorika liderstva Republike Srpske”, stoji u izvješću.

U Makedoniji se ne očekuje povratak nasilju, ali bi napetosti između Makedonaca i Albanaca mogle rasti.

Zabrinjavajuće su i napetosti između Makedonije i Bugarske, navode američki obavještajci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:28