NOVI ZAPLET

Nova epizoda u drami Europske komisije: Pala važna ostavka, iznesene i teške optužbe protiv Ursule!

Navodno je tražila od Macrona da iz osobnih razloga povuče kandidaturu Bretona

Ursula von der Leyen i Thierry Breton

 Aris Oikonomou/Afp

Dok su svi čekali razvoj događaja oko kandidatkinje iz Slovenije za povjerenicu EU-a, zbog čega je i odgođeno do sutra predstavljanje sastava buduće Europske komisije, u ponedjeljak ujutro je ova drama dobila novi zaplet. Svoju kandidaturu je u zadnji čas povukao francuski kandidat i sadašnji povjerenik Thierry Breton.

U pismu glavnoj tajnici Europske komisije Ilzi Juhansone on daje ostavku i sa sadašnje dužnosti povjerenika Europske komisije. Kao razlog Breton navodi to što je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, njemu iza leđa, bez da ga je uopće osobno kontaktirala o tome, tražila od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da iz osobnih razloga povuče kandidaturu Bretona i predloži nekog drugog kandidata. U trgovini s Macronom, piše Breton, ona je ponudila da će ako povuku njega i predlože ženu, Francuzi dobiti važniji resor u budućem sastavu Europskoj komisiji.

„Sada ćete dobiti prijedlog za novog kandidata“ napisao je Breton. Zbog novonastale situacije Breton navodi da više nije u stanju obnašati funkciju člana Europske komisije i daje neopozivu ostavku koja stupa na snagu odmah.

image

Thierry Breton

Kenzo Tribouillard/Afp

Breton je često izražavao neslaganja s predsjednicom Ursulom von der Leyen. Sada treba vidjeti koga će Francuska predložiti kao novog kandidata. Nakon ostavke Bretona sve je više glasova u EU koji govore da Von der Leyen uopće nije prošli tjedan imala listu povjerenika koju je trebala predstaviti Europskom parlamentu. Zato joj je kao dobar izgovor došla drama oko slovenske kandidatkinje Marte Kos.

Von der Leyen je očito od mnogih država tražila da svoje muške kandidate zamjene ženama. Diplomatski izvori tvrde da je to učinila nespretno i prekršila pravilo o neuplitanju u suvereno prave jedne zemlje članice. Uz to, kako spominje Breton koji je s njom radio pet godina, činila je to iza leđa kandidata.

Von der Leyen je najprije 10. rujna trebala predati Europskom parlamentu listu s imenima povjerenika i portfelja koje im je dodijelila. To se nije dogodilo pa je kao novi rok zakazan utorak 17. rujna ujutro. Kao razlog za odgodu je spomenut upravo „unutarnji postupak u Sloveniji“. No, u Bruxellesu su tijekom prošlog tjedna neki diplomatski izvori govorili kako je ta odgoda dobro došla Von der Leyen koja u to vrijeme nije imala kompletnu sliku što će kojem kandidatu ponuditi kao resor.

Barem ne listu koja bi zadovoljila sve. A ona je, kako bi dobila potporu za sebe, mnogima obećala svašta. Ona mora pri dodijeli resora zadovoljiti najutjecajnije države članice. Potom mora zadovoljiti i ključne političke skupine u Europskom parlamentu. Jer u slučaju većeg nezadovoljstva europarlamentarci mogu srušiti kandidate i dodatno odugovlačiti davanje pristanka za mandat cijele nove Europske komisije.

Predaja popisa Europskom parlamentu je prvi korak u postupku saslušanja i potvrđivanja svakog od 26 povjerenika (predsjednica Von der Leyen je već dobila potporu Europskog parlamenta) u nadležnim odborima Europskog parlamenta. Kašnjenje od tjedan dana je već imalo utjecaj ali dodatno kašnjenje će učiniti početak mandata čak i do kraja ove godine gotovo nemogućim.

image

Thierry Breton i Ursula von der Leyen

Frederick Florin/Afp

U Sloveniji je problem nastao nakon što je šef odbora za europska pitanja odbio staviti na dnevni red predstavljanje kandidatkinje za EU povjerenicu Marte Kos i glasanje za nju. Dok je mišljenje tog odbora neobvezujućeg karaktera postupak se mora poštivati. Očekivalo se da će taj odbor svoje mišljenje dati u petak 13. rujna ali to se nije dogodilo. U Bruxellesu su se nadali da će Slovenija pronaći neku formulu i do ponedjeljka to doraditi kako bi Von der Leyen u utorak predstavila kompletni sastav.

Problemi u Sloveniji su počeli kada je vlada, očito na zahtjev Ursule von der Leyen, promijenila svog kandidata kako bi pomogla u povećanju broja žena u budućem timu Komisije. Povukli su kandidaturu Tomaša Vesela i umjesto njega kandidirala bivšu veleposlanicu u Njemačkoj i bivšu novinarku Martu Kos.

Oporba u Sloveniji se tome protivi i krenuli su u kampanju rušenja Kos. Šef odbora slovenskog parlamenta Franc Brežnik traži od Europske komisije dokumente iz komunikacije sa slovenskom vladom kako bi se vidjelo na koji je način povučen prijašnji kandidat Slovenije, koji je dobio potporu parlamenta. Bez toga on neće staviti na dnevni red predstavljanje Marte Kos, što znači da Slovenija neće uskoro dovršiti svoj postupak. Šef tog odbora u Sloveniji ima rok od dva tjedna staviti na dnevni red tu točku.

Za Von der Leyen to nije neka utjeha jer bi odgodilo barem do kraja listopada saslušanje u Europskom parlamentu. Iz Europske komisije su na zahtjeve o objavi pisama ili komunikacije koju su imali Von der Leyen i premijer Robert Golob odgovorili da je takva komunikacija „povjerljivog karaktera“.

U međuvremenu, iz oporbene stranke Janeza Janše SDS, koja je dio Europske pučke stranke, napadaju Kos raznim optužbama. Spominje se da je ona navodno bila suradnica UDBA-e te da je kao veleposlanica u Švicarskoj bila prijavljena za mobing prema zaposlenicima.

Von der Leyen bi mogla u utorak ipak predstaviti sastav Europske komisije bez slovenskog kandidata, ali bi u tom popisu navela koji resor će pripasti slovenskom kandidatu, tko kod taj kandidat bio. Tako bi barem malo dobila na vremenu koje sve brže curi. Očekivanja da će Europska komisija biti spremna početi mandat 1. studenog ove godine se sada se čini ravnima čudu. Kako postoji mogućnost da Europski parlament sruši neke kandidate, koje poslije država iz koje dolazi mora zamijeniti novim kandidatima, a isti trebaju proći kroz provjeru u komisiji za sukob interesa, pa i saslušanje u odborima, otvara se mogućnost da nova komisija uopće ne bude spremna prije kraja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 14:21