NAJCRNJI SCENARIJ

Nova vojska stiže u Ukrajinu, dva bukteća velika rata sada prijete spajanjem i širenjem na Pacifik, bila bi to katastrofa za čovječanstvo!

Negativni scenariji koji se razrađuju u ratnim igrama su zastrašujući
 Str/Afp

Tijekom noći 9. listopada ukrajinska besposadna letjelica pogodila je rusko skladište oružja u Brjanskoj oblasti. Prema informacijama koje je dostavio Kijev, riječ je o streljivu koje je došlo iz Demokratske Narodne Republike Koreja (DPRK), sjeverne.

“Od svih ruskih saveznika, naš najveći problem je DPRK jer s količinom vojne opreme koje isporučuje stvarno utječe na intenzitet borbi”, rekao je sredinom rujna šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov, koji se pokazao pouzdanim izvorom. “Činjenica da isporučuju i balističke projektile je neugodna", ali je, kako je naglasio, manje ozbiljna jer nisu toliko brojni. “Nažalost ... trenutačno ne možemo učiniti ništa po tom pitanju”, priznao je.

Diplomatski predstavnici SAD-a, Japana i Republike Koreje (RK) razgovarali su u utorak, 8. listopada, o zabrinjavajućem razvoju događaja u DPRK. “U duhu trilateralnog sastanka u Camp Davidu naglasili su važnost održavanja bliske trilateralne suradnje i savjetovanja u rješavanju ovih prijetnji, promicanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i ponovnom pokretanju dijaloga i diplomacije s DNRK”, stoji u priopćenju američkog State Departmenta.

Naime, “parlament” u Pyongyangu ovog je tjedna potvrdio ustavne promjene koje je diktator Kim Jong Un najavio još u siječnju: ukida se politika približavanja s RK koja se označava “neprijateljskom” državom te se redefiniraju granice na moru što, budući da je riječ o liniji koja je uspostavljena nakon Korejskog rata, postaje trajnim izvorom krize i prijetnjom izbijanja otvorenog sukoba jer DPRK, po modelu Beijinga/Pekinga, jednostrano postavlja granicu i najavljuje vojno djelovanje ako dođe do kršenje te nove linije.

Jake obrambene strukture na granici

U srijedu južnokorejska agencija Yonhap javlja da je vojska DPRK objavila da će prekinuti sve ceste i željeznice povezane s RK te izgraditi "jake obrambene strukture" u tim područjima kao odgovor na vojne manevre RK i SAD-a. Teško je proniknuti u mentalni sklop debelog diktatora u zemlji mršavih, ali, osim psihološkog pritiska na Seul, cilj bi mogao biti jačanje izolacije prema jugu stvaranjem ozračja rata kako bi pokušao odvratiti Japan i SAD. Akcija dobiva dodatnu težinu kad se uzmu u obzir Kimove prijetnje nuklearnim oružjem, obrazac koji u agresiji na Ukrajinu koristi ruski predsjednik Vladimir Putin.

image

Kim Jong Un, sjevernokejski diktator, obožava slikati se uz časnike i vojnike. Ovi prvi su konačno dobili uniforme maskirnih boja.

Str/Afp

Podjela od 1950-ih godina trajno nestabilnog Korejskog poluotoka dobiva novu dimenziju, upozorava Robert A. Manning, bivši američki pregovarač o nuklearnom programu DPRK. Suočavaju se dva suprotstavljena bloka, s jedne strane Kina, Rusija i Sjeverna Koreja, a s druge Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan. “Kim je sada ohrabren kao nikad svojim sve većim nuklearnim i raketnim arsenalom, potporom Putina i, u najgorem slučaju, ravnodušnošću Kine”, piše Manning u časopisu Foreign Policy.

Kina se našla u nezavidnom položaju, ne može vršiti pretjeran pritisak na Sjevernu Koreju jer predstavlja obranu od izbijanja Južne, posljedično SAD-a, na njezine granice. Rusija je iskoristila trenutak i s Kimom sklopila u lipnju sigurnosno partnerstvo utrto sjevernokorejskom prodajom oružja Moskvi u kojem se govori o “uzajamnoj pomoći” ako je druga strana suočena s agresijom.

U tom kontekstu Kim Yong-hyun, ministar obrane RK, u srijedu u parlamentu obznanjuje da će DPRK vjerojatno poslati vojnike na ukrajinsko bojište. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, odbacio je Kimove tvrdnje, ali on jednako tako ponavlja da iz DPRK ne dolazi oružje iako je ono nepobitno dokazano krhotinama eksplodiranih projektila u Ukrajini. Zapadne obavještajne službe procjenjuju da je bezmalo pola topničkih granata, koje ruska agresorska vojska koristi u Ukrajini, stiglo iz Sjeverne Koreje. "Rusija treba trupe i druge resurse za rat, dok DPRK treba rusku potporu da obnovi ekonomiju i razvije nuklearno oružje", rekao je Bloombergu Kang Dongwan, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Dong-A u Busanu. Interesi im se poklapaju.

Već ima mrtvih Sjevernokorejaca u Ukrajini

Južnokorejski ministar obrane obznanio je i da je već bilo žrtava među pripadnicima sjevernokorejske vojske u Ukrajini, na području oblasti Doneck, kako je izvijestio Kyiv Post. Pretpostavlja se da je riječ o vojnicima zaduženim da pomažu ruskima pri korištenju sjevernokorejskog oružja. Trupe koje bi navodno trebale doći sudjelovale bi u borbama. Putinu nedostaje ljudskog materijala, ima ga, ali ne smije dirati velike gradove jer tako proturječi režimskoj tezi da “specijalna vojna operacija” teče bez problema. Kim ljudskog materijala ima.

image

Vojnici na slici ne djeluju baš kako zamišljamo pripadnike specijalnih jedinica, većini se vide rebra od neuhranjenosti, ali to su sjevernokorejski specijalci

Str/Afp

"Ako DPRK pošalje trupe da sudjeluju u ratu Rusije protiv Ukrajine, to bi Sjevernoj Koreji moglo dati dragocjeno iskustvo na bojnom polju koje nije mogla steći desetljećima", Bloombergu je rekao Chad O’Carroll, izvršni direktor Korea Risk Group. Priprema za mogući sukob na Korejskom poluotoku - Robert Carlin i Siegfried Hecker, dobri poznavatelji Koreje, iznenadili su mnoge kad u siječnju napisali da se Kim Jong Un sprema za rat. Dodaje da je osokoljen ruskom podrškom i vjerojatno se nada ruskoj podršci čak i u trupama (zaboravlja da se 1950-ih Rusija borila u Koreji do posljednjeg Kineza kojih je poginulo više od pola milijuna, Sovjeta nekoliko stotina).

image

Vojnici na slici ne djeluju baš kako zamišljamo pripadnike specijalnih jedinica, većini se vide rebra od neuhranjenosti, ali to su sjevernokorejski specijalci

Str/Afp

Eurasia Group se pita u kojoj će mjeri loše opremljena i obučena vojska DPRK biti od koristi na bojištu, ali Putina i Kima to ne zanima. Prvom je važno da ima vojnika kako bi vršio pritisak na ratištu u Donecku, a drugom da dobije protuusluge. Možda i nešto iskustva s ratišta.

Dva bukteća velika rata, ne uključujući onaj u Sudanu, isprepleteni i međuovisni predstavljaju prijetnju spajanjem i širenjem na Pacifik. Zbog toga je nužno što prije ih zaustaviti jer negativni scenariji koji se razrađuju u ratnim igrama su zastrašujući, ali nisu ni blizu katastrofi koju bi čovječanstvo doživjelo kad bi se ratovi razbuktali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2024 07:50