UŽAS U SUSJEDSTVU

Nove dramatične snimke iz BiH: ‘Bilo je strašno. Voda je došla iznenada, u tri ujutro, a ovdje su osobe s posebnim potrebama...‘

Bujica prodrla u ustanovu s 320 bolesnih, na sigurnom su, ali odsječeni od svijeta

Poplavljena Fojnica

 Screenshot/Mahalla.ba

Selo Bakovići kod Fojnice prošlu noć bilo je poprište velike drame. Bujična poplava rijeke Željeznice - lokalno stanovništvo zove ju Gvoždžanka - koja je uslijed olujnog nevremena velikom silinom u vrlo kratkom vremenu prodrla u mjesto i nosila sve pred sobom, opasno je zaprijetila ustanovi za odrasle osobe s posebnim potrebama.

Katastrofa je spriječena samo zahvaljujući iznimno brzoj intervenciji vatrogasaca kojom su spašeni životi 320 korisnika ove ustanove.

- Da su vatrogasci stigli samo 15 minuta kasnije, dogodila bi se ogromna tragedija. Nagla bujica krenula je oko tri sata ujutro i stigla iznimno brzo. Bilo je strašno, voda je došla iznenada - pričaju.

Voda je sve više prodirala, vatrogasci su iznosili ljude. Odjel za nepokretne osobe s 15-ak stambenih jedinica potpuno je devastiran, pod vodom je i naselje za stanovanje izvan institucije.

image

Poplavljena Fojnica

Antonio Balic/CROPIX

- Kuća za deinstitucionalizaciju je, srećom, na tri kata pa su ih prebacili u nju. Najvažnije je da su sve osobe žive i na sigurnom. Jako su uplašeni, a problem je što se zgradi ne može prići, odsječena je vodom. Da vatrogasci nisu stigli tako brzo, imali bismo znatno više žrtava od njih tri koliko ih je poginulo u ovoj poplavi na području Fojnice. Radnicima koji su radili u noćnoj smjeni bujica je odnijela automobile, ali u odnosu na spriječenu katastrofu, nije ni vrijedno spomena - kaže za Jutarnji Harun Pašalić, predsjednik UO Ustanove za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Bakovići, ujedno i vlasnik lokalnog portala Mahalla.ba.

Bakovići su, poslije Drina, također u Fojnici, najveća ustanova tog tipa u susjednoj državi, jednako je koriste Federacija BiH i Republika Srpska.

Olujno nevrijeme koje je prošlu noć pogodilo Jablanicu i Konjic u Hercegovini te nekoliko mjesta u središnjoj Bosni odnijelo je najmanje 19 života, najviše u Jablanici, dok je troje ljudi stradalo u Fojnici.

Sve o stravičnim poplavama u BiH pročitajte OVDJE

image

Poplavljena Fojnica

Antonio Balic/CROPIX
image

Poplavljena Fojnica

Antonio Balic/CROPIX
image

Poplavljena Fojnica

Antonio Balic/CROPIX
image

Poplavljena Fojnica

Antonio Balic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 23:25