RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izraelska vojska: Ubili smo čovjeka koji je trebao postati novi šef Hezbolaha!

Iz minute u minutu pratimo ratna zbivanja na Bliskom istoku

Udarna vijest

 Jutarnji List/Hanza Media

NOVO 23:18 Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da iskoristi ubojstvo Hamasova čelnika, oslobodi taoce zatočene 7. listopada i završi rat u Gazi.

Nakon neuspješnih pokušaja dogovaranja primirja između Izraela i Hamasa, Blinken je na svom 11. putu za Bliski istok otkad je izbio rat u Gazi i posljednjem prije predsjedničkih izbora koji bi mogli donijeti zaokret u američkoj politici.

Blinken je također pokušavao iznaći način ublažavanja eskalacije sukoba između Izraela i proiranskog Hezbolaha u Lebanonu, gdje je tijekom noći u izraelskim zračnim napadima na glavnu državnu bolnicu u Bejrutu ubijeno barem 18 ljudi, uključujući i četvero djece, dok je 60 ljudi ranjeno.

Istaknuo je američke nade u to da ubojstvo Hamasova čelnika Jahje Sinvara može biti nova mogućnost za mir.

"Ministar je podvukao potrebu da se iskoristi uspješna akcija privođenja Sinvara pravdi puštanjem svih talaca i okončanjem sukoba u Gazi tako da on omogući trajnu sigurnost i za Izraelce i za Palestince", priopćio je State Department.

U priopćenju svog ureda, Netanyahu je rekao da Sinvarova eliminacija "može imati pozitivan učinak na povratak talaca i postizanje svih ciljeva rata". No nema spomena mogućeg primirja nakon godine dana rata u kojoj su Hamasove vojne sposobnosti uvelike degradirane, a Gaza pretvorena u ruševine, s 2,3 milijuna raseljenih stanovnika.

Izrael je stava da neće prekinuti borbe sve dok palestinska militantna skupina ne bude u cijelosti uništena kao vojna sila i vladajuće tijelo Gaze. S druge strane, Hamas je odbio osloboditi taoce koje je oteo 7. listopada prošle godine.

Blinken je također rekao Netanyahuu da Izrael treba učiniti više u osiguravanju da humanitarna pomoć dođe do civila u Gazi, a izraelski dužnosnici obećali su da će to učiniti, rekao je američki dužnosnik novinarima. Međutim, u izraelskom priopćenju ne navodi se humanitarno pitanje.

Ranije ovoga mjeseca, Blinken i ministar obrane Lloyd Austin napisali su pismo izraelskim čelnicima da poduzmu više koraka kako bi poboljšali humanitarnu situaciju u Gazi ili da se suoče s potencijalnim ograničenjima američke vojne pomoći.

Izrael dosad nije pokazao znakove popuštanja svog ratovanja u Gazi i Libanonu, čak i nakon ubojstava nekoliko čelnika Hamasa i Hezbolaha, među kojima je bio i moćni glavni tajnik Hezbolaha Hasan Nasralah, koji je ubijen u zračnom napadu 27. rujna.


22:23 Izraelska vojska objavila je u utorak da je ubila čovjeka koji je trebao zamijeniti Hassana Nasrallaha na čelu Hezbolaha. Hashem Safieddine navodno je ubijen još ranije ovoga mjeseca u zračnom napadu na predgrađe Bejruta. Tijekom tog napada, tvrde u IDF-u, ubijeno je čak 25 visokopozicioniranih čelnika Hezbolaha.


20:12 Irački premijer Mohammed Shia al-Sudani rekao je u utorak da je zapovjednik Islamske države za Irak ubijen u operaciji u planinama Hamrin na sjeveroistoku Iraka, objavio je Reuters.


10:39 Raste broj žrtava nakon žestokog izraelskog udara blizu bolnice u predgrađu Bejruta, objavilo je libanonsko Ministarstvo zdravstva. Ubijeno je 13 ljudi, među njima i dijete. Ozlijeđeno je 57 ljudi, od toga je 17 prebačeno u bolnicu, sedmero je kritično. Sveučilišna bolnica Rafik Hariri najveća je javna bolnica u Bejrutu

Izraelci tvrde kako su gađali Hezbolahovu terorističku utvrdu. CNN je otkrio kako pogođeno područje nije bilo u zoni evakuacije. Naime, izraelska vojska uoči napada upozori Libanonce da napuste područja koja će biti mete napada. Ovaj put nisu najavili udar u neposrednoj blizini bolnice...

image
Fadel Itani/Afp

09:36 Američki državni tajnik Antony Blinken upravo je stigao u Izrael na razgovore s izraelskim čelnicima, uključujući premijera Benjamina Netanyahua.

Ovo je njegov 11. posjet Bliskom istoku od početka rata u Gazi, a tijekom posjeta će pokušati ponovno pokrenuti pregovore o prekidu vatre.


09:15 Pogledajte fotografije nakon izraelskog napada na Beirut.

image
Fadel Itani/Afp
image
Fadel Itani/Afp
image
Fadel Itani/Afp
image
Fadel Itani/Afp
image
Fadel Itani/Afp
image
Fadel Itani/Afp
image
Fadel Itani/Afp
image
Fadel Itani/Afp
image
Fadel Itani/Afp
image
/Afp

09:10 U izraelskom zračnom napadu na Libanon u ponedjeljak navečer poginule su četiri osobe, među kojima je i jedno dijete. Do napada je došlo u blizini glavne javne bolnice u južnom Bejrutu. U tom su napadu ozlijeđene 24 osobe, a to je samo jedan od 13 napada u južnom Bejrutu. Izrael kaže da je napadao objekte povezane s Hezbolahom.


08:48 Danas u Izraelu počinju razgovori o prekidu vatre u Gazi. Izrael će danas posjetiti američki državni tajnik Antony Blinken.

Aaron David Miller, viši suradnik Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir, rekao je da je napredak vrlo teško zamisliti unatoč ubojstvu vođe Hamasa Yahye Sinwara.

- Prijedlog o prekidu vatre u Gazi na kojem su SAD, Egipat i Katar mjesecima radili više nije izvediv, rekao je Miller i dodao da nedostatak kontrole unutar Hamasa također komplicira pregovarački proces.


08:45 Hezbolah je priopćio da je rano jutros izveo niz raketnih napada gađajući mornaričku bazu zapadno od Haife. Tvrde da su bombardirali vojno-obavještajnu bazu u Tel Avivu.

Izraelska je vojska izvijestila o raketama lansiranima iz Libanona. Pet je projektila ispaljeno na središnji Izrael, no većina je presretnuta, a jedan je sletio na otvoreno područje, priopćio je IDF i dodao da je na sjeverni Izrael ispaljeno još 15 projektila.


08:30 Izrael je u posljednja 24 sata pogodio 230 ciljeva Hezbolaha i Hamasa u Libanonu i Gazi, priopćio je IDF i dodao da su među tim ciljevima i tri zapovjedna centra koja pripadaju Hezbolahovoj zračnoj jedinici, za koju IDF kaže da je odgovorna za napade dronovima. IDF je priopćio da se nastavlja i kopnena aktivnost u južnom Libanonu.

Nastavljaju se borbe i u sjevernom dijelu Gaze, u Jabaliji. Tisuće civila su evakuirane, javlja Sky News i dodaje da su jučer izraelske vojne snage okupile muškarce, a ženama naredili da napuste izbjeglički kamp Jabalia.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice, UNRWA, priopćila je da izraelske vlasti sprječavaju humanitarne misije da dođu do područja na sjeveru Gaze sa zalihama, uključujući lijekove i hranu. Izraelske zračne snage također su napale Rafah, rekavši da su pogodile lanser i rakete.


08:25 Hezbolah je jutros izveo niz raketnih napada, a ustvrdili su i da su bombardirali bazu vojne obavještajne službe u Tel Avivu. Lansirali su i rakete na pomorsku bazu zapadno od Haife.

Sirene za zračnu uzbunu su se oglasile u Tel Avivu i središnjem Izraelu, no za sada nema izvješća o žrtvama. Izraelska protuzračna obrana je presrela većinu projektila i dronova ispaljenih na Izrael od početka rata u Gazi.


08:22 Američki predsjednik Joe Biden "duboko je zabrinut" zbog objave američkih obavještajnih informacija o izraelskom planu odmazde protiv Irana. U subotu, američki mediji izvijestili su da američka vlada istražuje potencijalno curenje obavještajnih podataka.

Američki istražitelji pokušavaju saznati kako su izrazito povjerljivi obavještajni dokumenti procurili online. Dokumenti, koji su se pojavili u petak na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka, sadrže navodnu američku procjenu izraelskih planova da napadne Iran.

I dalje nije moguće reći radi li se o podacima koji su procurili ili koji su hakirani. Trenutno nema naznaka da će doći do daljnjeg dijeljenja dokumenata ovog tipa, pišu mediji.

Predsjednik je i "dalje duboko zabrinut zbog bilo kakvog curenja povjerljivih informacija u javnu domenu, smatra da se to nije trebalo dogoditi i da je neprihvatljivo kad se dogodi", kazao je John Kirby.


08:20 Islamističku skupinu Hamas, čijeg je šefa Jahyu Sinwara ubila izraelska vojska, privremeno će voditi Odbor sa sjedištem u Katru, prije nego se izabere njegov nasljednik, rekla su dva izvora iz palestinskog pokreta.

"Pristup rukovodstva Hamasa je ne imenovati nasljednika preminulog vođe, mučenika Jahje Sinvara, prije sljedećih izbora" palestinskog pokreta zakazanih za ožujak "ako to uvjeti dopuste", rekao je AFP-u izvor unutar Hamasa.

Jahju Sinvara, imenovanog vođom Hamasa nakon atentata u Iranu u srpnju na Ismaïla Haniju, izraelska vojska proglasila je u četvrtak mrtvim, ubivši ga na jugu Pojasa Gaze.

Drugi Hamasov izvor rekao je da je vodstvo skupine razgovaralo o mogućnosti da se imenuje politički vođa i ne objavi njegovo ime, ali ta je opcija na kraju isključena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 09:25