TKO JE T. M. CROOKS

Novi detalji o atentatoru: ‘Bio je super pametan, nipošto jezivi čudak‘; Kolega: ‘Sjedio je sam, revno nosio masku...‘

Thomasa Matthewa Crooksa nisu primili u streljački tim škole, a on kasnije više nije ni pokušavao upasti u ekipu

Thomas Matthew Crooks

 Rebecca Droke/Afp

Mladića koji je pucao na Donalda Trumpa na skupu u Butleru u Pennsylvaniji, njegovi bivši školski kolege opisuju kao pomalo neobičnog, no prijaznog i vrlo pametnog.

Prije dvije godine, Thomas Matthew Crooks je završio lokalnu srednju školu. Nije pokazivao poseban interes za politiku, kazala je jedna učiteljica koja je željela ostati anonimna. Crooksovi interesi bili su usredotočeni na izradu računala i igranje igrica, piše Reuters.

‘Bio je super pametan. To je ono što me iznenadilo. Bio je, stvarno, jako pametno dijete, briljirao je‘, rekla je učiteljica.

‘Ni u jednom razgovoru nikad nije iskrslo ništa ludo.‘

image

Policija u Crooksovoj kući

Rebecca Droke/Afp

Jim Knapp, koji je 2022. bio školski savjetnik u srednjoj školi Bethel Park, rekao je da je Crooks uvijek bio ‘tih kao miš‘, ‘pun poštovanja‘ i povučen,te da je imao tek nekoliko prijatelja.

Rijetko je viđao Crooksa jer on nije imao nikakve posebne potrebe niti poteškoće. Povremeno je jeo sam u školskoj kantini, rekao je Knapp, koji bi pazio na takve učenike da vidi žele li društvo.

‘Djeca ga nisu prozivala, ali ga nisu ni maltretirala‘, rekao je Knapp.

Knapp je rekao da nikad nije primijetio da je Crooks političan na bilo koji način, dok bi druga djeca ponekad nosila majice s likom Trumpa ili Bidena. Dodao je da se ne sjeća da je Crooks ikada bio disciplinski kažnjen u školi.

‘Svatko bi mogao puknuti, svatko bi mogao imati problema‘, rekao je. ‘Nešto je pokrenulo tog mladića i natjeralo ga da se jučer odveze do Butlera i učini ono što je učinio.‘

Susjedi Crooksovih rekli su da su bili šokirani i uznemireni što je pokušaj atentata povezan s osobom iz njihovog mirnog grada od 33.000 ljudi.

‘Nikada nije bilo problema s oružjem. Nikada nije zvana policija‘, rekla je Mary Priselac (67). ‘Morate se zapitati što nije dobio u životu? Što je dovelo do ove krajnosti?‘

Crooksov pištolj - puška kalibra 5,56 u stilu kalašnjikova - bila je legalno kupljena, rekli su dužnosnici FBI-a, dodajući da FBI vjeruje da ju je kupio otac osumnjičenika. Dužnosnici su rekli da je ‘sumnjiva naprava‘ pronađena u vozilu osumnjičenika, koje su pregledali tehničari za bombe.

Bruce Piendl, vlasnik tvrtke Allegheny Arms and Gunworks u Bethel Parku, rekao je da je oružje dio kulture u tom području.

‘Morate razumjeti da u zapadnoj Pennsylvaniji imamo bogatu tradiciju lova i ribolova i aktivnosti na otvorenom. U krugu od 16 km odavde, postoji mnogo klubova ljubitelja oružja.‘

Piendl je rekao da njegova evidencija pokazuje da nije prodao nikakvo vatreno oružje napadaču, ali je odbio reći je li ga prodao njegovoj obitelji.

‘To je između mene i Boga‘, rekao je Piendl.

image

Policija u Crooksovoj kući

Rebecca Droke/Afp

Školski kolege šokirani

Školski kolega Thomasa Metthewa Crooksa, Jameson Myers, bio je član školske streljačke ekipe, no Thomasa Matthewa Crooksa, nisu primili, a on kasnije više nije ni pokušavao upasti u tim. Myers je rekao i da je s Crooksom bio vrlo blizak u osnovnoj školi, no da su se kasnije udaljili, piše CBS.

Myers je rekao da je Crooks bio ‘dobro dijete koje nikada ni o kome nije govorilo loše.‘

‘Nikad nisam mislio da je sposoban učiniti išta od onoga što je učinio‘, rekao je Myers.

Crooks je bio iz Bethel Parka. Na Trumpa je pucao poluautomatskom puškom, a u njegovom su autu pronađene sumnjive naprave. Ubio ga je snajperist na skupu u Butleru.

Jedan drugi Crooksov školski kolega rekao je kako ovaj nije baš bio jako popularan među ostalim učenicima, no da je ipak imao svoj krug prijatelja i učitelji su ga jako voljeli. Dodao je kako nikada kod njega nije primijetio ništa što bi upućivalo da je sposoban počiniti kakav zločin.

Crooksov kolega Jason Koehler kazao je i da je bio usamljenik kojeg su u školi zadirkivali zbog fizičkog izgleda te da je često nosio maskirnu ili lovačku odjeću. Rekao je i da je Crooks često sâm sjedio u školskoj menzi. Također, bio je vrlo svjestan opasnosti od Covida i revno je nosio masku kad čak i kad to više nije bilo obavezno.

No Mark Sigafoos, koji je s Crooksom maturirao, kaže kako nikad nije vidio da je Crooksa netko maltretirao. Opisao ga je kao vrlo pametnog i pristupačnog te aktivnog na satu gdje se često javljao za riječ.

‘To je nešto što je krivo protumačeno. Nije on bio nikakav čudak. Bio je pomalo štreber, ali nije bio nimalo jeziv. Činilo se kao da ne bi ni mrava zgazio.‘

image

Policija u Crooksovoj kući

Rebecca Droke/Afp

Policija je objavila kako su nakon pucnjave tajne službe počele istraživati osumnjičenikov život i razgovarati s njegovom obitelji. FBI je pretražio i osigurao njegov dom.

‘Trenutno nemam nikakav mogući motiv‘, rekao je posebni agent FBI-a, Kevin Rojek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 04:28