ČOVJEK ZA SPAS

NOVI MINISTAR FINANCIJA SRBIJE: 'Dramatično ćemo srezati državnotrošenje i rasprodati javne firme'

 Foto: telegraf.rs

Lazar Krstić, kandidat za novog ministra financija Srbije, jutros je u tajnosti prezentirao svoju viziju razvoja Srbije.

Krstić, 29-godišnji ekonomist s uglednog američkog sveučilišta Yale i nekadašnji djelatnik najvećeg svjetske konzultantske firme McKinsey, po izvorima upoznatima sa sadržajem sastanka, smatra da je najveći srpski problem dramatična i neodrživa državna potrošnja. Srbija, za razliku od Hrvatske i Slovenije, ima pozitivne makroekonomske trendove i rast BDP-a - očekuje se rast 2% u 2013. i 2.5% u 2014. godini - no guši je veliki javni dug i nezaposlenost od čak 24,1%.

'Čeka nas temeljita revizija državnih financija, posebno državnih firmi. Krstić želi radikalne rezove i brzu privatizaciju velikih, sporih firmi koja je država vlasnik', kažu izvori Jutarnjeg bliski srpskim vlastima.

Očekuje se da će Krstić, kao jedan od najmlađih šefova državnih financija u povijesti, 28. kolovoza i službeno preuzeti ministarstvo financija. Yale je završio 2007. godine, a profesori kažu da je bio jedan od naboljih studenata svoje generacije. Osvoji je brojne nagrade i priznanja, a zanimljivo je što mu je srpska vlada uskratila plaćanje školarine tijekom tog studija; pomoć je potražio u Mensa centru 'Nikola Tesla' za talentirane i darovite. Prije Yalea Krstić je bio najbolji učenik gimnazije 'Bora Stanković' u Nišu, u kojoj je branio maturalni rad iz matematike i isticao se po zalaganju.

Za razliku od većine zemalja eurozone, koje su napustile politiku rezova i štednje, a izlaz iz krize traže u povećanim investicija, Krstić planira upravo suprotno. Na to ga prisiljava 19,8 milijardi eura javnog duga (57,5% BDP-a prema hrvatskih 53,6%) i činjenica da 80% proračuna čine plaće javnog sektora, mirovine i socijalna davanja.

Ipak, rezanje javne potrošnje kompenzirat će privatizacijom državnih firmi i reinvestiranjem novca od te privatizacije. 'Krstić planira miks rezanja i ulaganja. Novac će pootražiti u prodajama dijelova ekonomije kojima sada upravlja država', tvrde srpski izvori.

Imenovanje Krstića dio je širih promjena u srpskoj izvršnoj vlasti: prije nekoliko tjedana umalo je došlo do urušavanja vladajuće koalicije jer je premijer Ivica Dačić tražio smjenu ministra financija Mlađana Dinkića i izbacivanje Dinkićeve stranke iz koalicije, kaže Reuters. Aleksandar Vučić, zamjenik premijera i trenutno najmoćniji srpski političar, prihvatio je taj plan i time osigurao opstanak vlade.

Ukoliko Krstićev ekonomski plan uspije, stručnjaci smatraju da će to imati odjeka u svim državama regije, poput Hrvatske i Slovenije, koje se još nisu uhvatile rezanja velike javne potrošnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:45