HOROR U SUSJEDSTVU

Novi slučaj femicida u BiH, to je 15. žrtva u godinu dana: Ubojica je i ranije kažnjavan zbog obiteljskog nasilja?

Ubojica Nikola Cumbo bio je u izvanbračnoj vezi s ubijenom Anđelkom M. (34), a imali su i dvoje malodobne djece

Prosvjed protiv femicida u Sarajevu (arhivska fotografija)

 Antonio Balic/CROPIX

Novi slučaj femicida u Bosni i Hercegovini potvrđen je u ponedjeljak nakon što je policija očevidom utvrdila kako je 38-godišnji muškarac ubio ženu pa potom pokušao počiniti samoubojstvo.

Zločin se dogodio u mjestu Šipovu u sjeverozapadnom dijelu BiH, a policija Republike Srpske utvrdila je kako je muškarac u automobilu najprije ubio ženu, a potom pokušao samoubojstvo. Pronađen je u teškom stanju i prevezen u bolnicu dok istražitelji pokušavaju utvrditi sve okolnosti ove tragedije.

"O svemu će se oglasiti dežurni tužitelj koji je na terenu", izjavila je Božana Vulin, glasnogovornica policijske uprave Mrkonjić Grada.

Lokalni mediji prenijeli su kako je ubojica Nikola Cumbo bio u izvanbračnoj vezi s ubijenom Anđelkom M. (34), a imali su i dvoje malodobne djece. Ubojica je navodno i ranije kažnjavan zbog obiteljskog nasilja.

Novi slučaj femicida zabilježen je samo dan nakon što je u nedjelju okupljanjima u različitim dijelovima BiH obilježena godišnjica ubojstva Nizame Hećimović koju je u Gradačcu brutalno pogubio Nermin Sulejmanović, a potom i sam počinio samoubojstvo.

Ubojica je zlostavljanje i ubojstvo Hećimović uživo prenosio na društvenoj mreži pa je taj zločin dodatno traumatizirao javnost.

Unatoč burnim reagiranjima, osudama i zahtjevima da se slučajevi femicida oštrije kažnjavaju i poduzmu mjere kojima bi se ugrožene žene učinkovito zaštitile od nasilnih partnera, nakon ubojstva Nizame Hećimović u BiH je na sličan način u proteklih godinu dana ubijeno još 13 žena.

Čak devet tih žena ubili su njihovi muževi, a i u ostalim slučajevima ubojice su bile osobe koje su poznavale svoje žrtve ili su s njima bile u emotivnoj vezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 10:07