PUTINOV PROTIVNIK

Novinari se dokopali službenih dokumenata o smrti Alekseja Navaljnog, sada je izvjesno od čega je umro

Njegova supruga prethodno je optužila vlasti da nisu otkrile prave detalje o slučaju

Aleksej Navaljni

 Natalia Kolesnikova/Afp

Objavljeni su rezultati nove istrage ruskog neovisnog medija The Insider, u kojima se navodi da je smrt ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog u veljači bila posljedica trovanja, prenosi Novaya Gazeta.

Insider piše da su pregledali “stotine službenih dokumenata” povezanih s njegovim slučajem, od kojih su bila i dva kontradiktorna izvještaja o tome kako je preminuo. U jednoj verziji, objašnjavaju, pisalo je da je pao na zemlju, nakon što je izašao iz zatvorske ćelije u šetnju, žaleći se na bolove u trbuhu. Opisano je da je počeo povraćati i imao konvulzije prije gubitka svijesti.

Spomenuti detalji uklonjeni su iz druge verzije događaja, koja je bila dostavljena njegovoj udovici Juliji Navaljni u kolovozu, uz napomenu da je Navaljni osjetio "naglo pogoršanje zdravlja" i da je uzrok njegove smrti bila "aritmija" izazvana “kombinacijom bolesti”.

Alexander Polupan, doktor koji je liječio Navaljnog u bolnici u sibirskom gradu Omsku nakon što su ga otrovali 2020. godine, rekao je da aritmija ne bi uzrokovala bolove u trbuhu, povraćanje i konvulzije koje je Navaljni imao. Istaknuo je i da bi se simptomi opisani u dokumentima do kojih je došao The Insider “teško mogli objasniti bilo čime osim trovanjem”.

image

Aleksej Navaljni i supruga Julija Navaljna

Alexei Navalny‘s Instagram Accou/Anadolu Via Afp

Neovisni medij također je citirao još jedan dokument, popis dokaza koje su prikupili istražitelji, u kojem se spominju “uzorci povraćanja” poslani na analizu, iako se povraćanje ne spominje u konačnoj dokumentaciji o njegovoj smrti.

- Vlasti su namjerno uklonile bilo kakvo spominjanje simptoma koji se ne uklapaju u službeni narativ o tome kako je Navaljni preminuo - zaključio je The Insider, dodajući da prvobitno odbijanje predaje njegovog tijela obitelji također sugerira pokušaje prikrivanja pravog uzroka smrti.

Njegova supruga prethodno je optužila vlasti da nisu otkrile prave detalje o smrti Navaljnog, navodeći da se žalio na bolove u trbuhu prije nego što je preminuo. Dijagnozu aritmije nazvala je “činom ruganja” i “jadnim pokušajem” prikrivanja njegovog ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 10:52