KRTICA U REDOVIMA

OBAVJEŠTAJNI RAT OBAME I MERKEL Njemački špijun uhićen zbog prodaje tajnih dokumenata

 AFP

BERLIN - Svježe optužbe o američkom špijuniranju Njemačke pojavile su se u petak nakon što je policija uhitila Nijemca zbog sumnje da radi kao strani agent, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je američkog ambasadora da se očituje o incidentu te im pomogne razriješiti situaciju.

Zaposlenik njemačke sigurnosne agencije navodno je tajne dokumente slao američkoj tajnoj službi, pišu njemački mediji koji su objavili kako sadržaj dokumenata uključuje informacije o nastavku istrage o američkom elektroničkom špijuniranju koju provodi njemački parlament.

- Ovo je vrlo ozbiljan razvoj događaja. Vlada sada čeka zaključke tužitelja i policijske istrage - kazao je glasnogovornik kancelarke Angele Merkel.

Savezni tužitelj kazao je samo kako je 31-godišnji Nijemac uhićen zbog sumnje da je radio za strane obavještajne agencije.

Njemački mediji kasnije su izvijestili kako se muškarac tri puta sastao s američkim agentima. Dokumente je fotokopirao na USB i prodao im ih za 25 tisuća eura, piše časopis Bild. Süddeutsche Zeitung pak navodi kako se sumnja da je muškarac radio i za ruske obavještajce.

Ovo uhićenje moglo bi potkopati povjerenje Njemačke u Ameriku i to u vrijeme kad dvije velike sile pregovaraju o transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini te o pokušavaju riješiti krizu u Ukrajini.

Muškarac je uhićen u srijedu, prvotno zbog sumnje u neautorizirane kontakte s ruskom obavještajnom službom, no tada je rekao istražiteljima da radi za Amerikance.

Istražitelji provjeravaju jesu li njegove tvrdnje točne, no dokazi su bili dovoljno ozbiljni da sigurnosne službe obavijeste odabrane članove parlamenta o slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:51