OCEANGATE

Obitelj člana posade podmornice Titan podnijela tužbu, traže 50 milijuna dolara: ‘Bili su svjesni neizbježne smrti‘

Tužba je podnesena zbog nezakonite smrti ranije ovog tjedna

Podmornica Titan 

 Oceangate/Zuma Press/Profimedia/Oceangate/zuma Press/profimedia

Posada na podmornici Titan, koja je eksplodirala prošle godine dok je ronila prema olupini Titanica, vjerojatno je bila svjesna da će umrijeti u svojim posljednjim trenutcima, navodi se u novoj tužbi. Kako prenosi The Guardian, podnijela ju je obitelj Paul-Henri Nargeoleta, Francuza koji je sudjelovao u prethodnih 37 ronjenja do olupine, kao i u kobnom zaronu.

Tužba je podnesena zbog nezakonite smrti ranije ovog tjedna, protiv tvrtke OceanGate koja je proizvela podmornicu i vodila putovanje. Optužuju ih za nemar i da su detalje o manama podmornice namjerno skrivali od Nargeoleta, tražeći najmanje 50 milijuna dolara.

- Iako točan uzrok neuspjeha možda nikada neće biti utvrđen, stručnjaci se slažu da je posada Titana točno znala što se događa. Hvaljeni “akustični sigurnosni sustav” upozorio bi posadu da trup od karbonskih vlakana puca pod ekstremnim pritiskom. Zdrav razum nalaže da je posada bila itekako svjesna da će umrijeti, prije smrti - navodi se u tužbi.

Budući da sigurnosni mehanizam za ispuštanje utega nije radio, također navode da je posada možda čula pucketanje vlakana koje postaje sve intenzivnije, dok je težina vode pritiskala Titan.

- Prema procjeni stručnjaka, nastavili su se spuštati iako su znali o nepopravljivim kvarovima broda, proživljavajući užas i mentalnu bol prije nego što je Titan konačno implodirao - zaključuje obitelj u tužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 19:12