INSAJDERSKI IZVORI

Objavio jedan od najuglednijih njemačkih medija: ‘Čim se Putin vratio u Kremlj počeli su tračevi. Zašto bi inače išao u Mongoliju?‘

Zygar je u članku za Der Spiegel istaknuo da se Mongolija i Tuva, ruska republika koju je Putin posjetio prije puta u glavni grad Mongolije, smatraju epicentrom istočnjačkog šamanizma

Vladimir Putin u Mongoliji

 Byambasuren Byamba-ochir/afp/profimedia/Byambasuren Byamba-ochir/afp/profimedia

Državni posjet Vladimira Putina Mongoliji ovog mjeseca uključuje sastanke sa šamanima kako bi dobio njihov blagoslov za korištenje nuklearnog oružja, navodi se u članku koji je za ugledni njemački Der Spiegel potpisao nezavisni ruski novinar Mikhail Zygar koji tvrdi da takve informacije pristižu iz njegovih izvora u Kremlju.

Putin je iznenadio posjetom Mongoliji, tvrdi se, zemlji koju ne pozicionira visoko na listi geopolitičkih prioriteta Moskve.

No, Zygar napominje da je to bio čak treći posjet ruskog predsjednika toj zemlji u jednom desetljeću i tvrdi da su razlog - mongolski šamani.

"Odavno je poznato da Putin ima poseban stav prema misticizmu. I očito je da spaja interes koji pokazuje prema pravoslavnom misticizmu s onim poganske naravi", napisao je Zygar, inače urednik nezavisne televizijske mreže Dozhd koja je zabranjena u Rusiji i djeluje u egzilu u Nizozemskoj.

"U Moskvi sada kruže glasine da Putin treba blagoslov šamana za korištenje nuklearnog oružja. Bez njihova pristanka ne bi se usudio na tako ozbiljan korak. A iz Mongolije se navodno vratio zadovoljan", tvrdi Zygar.

Nešto slično tvrdi i Abbas Gallyamov, jedan od Putinovih bivših pisaca govora. "I ja sam čuo glasine. Osim što je dobio blagoslov za korištenje nuklearnog oružja, Putina je zanimalo i pitanje njegove vlastite dugovječnosti", tvrdi Gallyamov, a prenosi Newsweek.

"Kažu da je bio jako zadovoljan susretom i obavljenim ritualima", napisao je na Gallyamov na Telegramu.

Zygar je u članku za Der Spiegel istaknuo da se Mongolija i Tuva, ruska republika koju je Putin posjetio prije puta u glavni grad Mongolije, smatraju epicentrom istočnjačkog šamanizma.

Ruski je predsjednik u Tuvi bio s bivšim ministrom obrane Sergejem Šojguom, koji je inače iz Tuve, a dvojac je i priznao da je sudjelovao u šamanističkim ritualima, napisao je Zygar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 04:36