SASTANAK DIKTATORA

Objavljen transkript razgovora Putina i Kima: ‘Ruska vojska će trijumfirati protiv zla!‘

kim Jong Un je poručio da su najvažniji prioritet Sjeverne Koreje njezini odnosi s Rusijom.
 Vladimir Smirnov/Afp

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obećao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pomoć u ratu Rusije protiv Ukrajine, izvijestili su mediji nakon njegova sastanka s Putinom u modernom ruskom svemirskom postrojenju Vostočni u srijedu.

Rusija je ustala kako bi zaštitila svoj suverenitet i sigurnost ... protiv hegemonističkih sila, rekao je Kim na sastanku s Putinom, prenosi novinska agencija Interfax.

"Uvijek smo podržavali i podržavat ćemo sve Putinove odluke i odluke ruske vlade. Nadam se da ćemo uvijek biti zajedno u borbi protiv imperijalizma i u izgradnji suverene države."

Sjeverna Koreja podržava sve Putinove odluke i uvijek će biti uz Rusiju u borbi protiv imperijalizma, rekao je Kim Jong Un ruskom predsjedniku, kako prenose ruski mediji.

Također je poručio da su najvažniji prioritet Sjeverne Koreje njezini odnosi s Rusijom.

image
Vladimir Smirnov/Afp
image

Prvi susret u četiri godine

Vladimir Smirnov/Afp
image

Kim Jong Un stiže na kozmodrom Vostočni

Kremlin Press Office/Handout/Anadolu Agency Via Afp

Putin je Kimu poručio da njegov posjet dolazi u ‘posebnom trenutku‘, ističući da se ove godine obilježava 75. obljetnica osnutka Sjeverne Koreja. Nije propustio spomenuti da je SSSR prvi priznao Sjevernu Koreju.

Reuters je objavio potpuni transkript izjava Vladimira Putina i Kim Jong Una na kozmodromu Vostočni.

- Poštovani gospodine predsjedniče, drago mi je što vas ponovno vidim i pozdravljam vas u Rusiji – ovaj put, kao što smo se dogovorili, na našem kozmodromu Vostočni. Ponosni smo kako se ovaj sektor kod nas razvija, a ovo je naš novi pogon. Nadam se da će i vama i vašim kolegama ovo biti zanimljivo, rekao je između ostalog Putin poručivši da će dvojica čelnika razgovarati o gospodarskom suradnji i humanitarnim pitanjima.

Potom je uslijedio Kimov odgovor.

- Sovjetski Savez je odigrao vrlo veliku ulogu u oslobađanju naše zemlje. Naše prijateljstvo ima duboke korijene i sada su odnosi s Ruskom Federacijom najvažniji prioritet za našu zemlju. Siguran sam da će naš susret biti sljedeći korak u podizanju odnosa na novu razinu, poručio je.

Reuters također napominje da je Kim u knjizi posjeta u centru Vostočni napisao: "Slava Rusiji, koja je iznjedrila prve svemirske osvajače, bit će besmrtna".

image
Mikhail Metzel/Afp
image
Vladimir Smirnov/Afp

Razgovori Kim Jong Una i domaćina Vladimira Putina trajali su između četiri i pet sati, a kako je prenio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov razgovarali su o širokom spektru tema koja se tiču dvije zemlje - od vojnotehničke suradnje do pitanja sigurnosti.

Osim pitanja raketne tehnologije, prema promatračima, na dnevnom redu sastanka bile su i isporuke oružja i streljiva iz Sjeverne Koreje Rusiji.

Kim: Ruska vojska če trijumfirati protiv ‘zla‘

Kim Jong Un je tijekom razgovora izjavio da je siguran da će ruska vojska i narod trijumfirati protiv ‘zla‘.

Putin i Kim su nazdravili za Putinovo zdravlje, a čelnik Sjeverne Koreje rekao je da su dogovorili nastavak produbljivanja strateške suradnje. Putin je zauzvrat nazdravio za jačanje prijateljstva i dobrobiti između dviju nacija.

Samit čelnika dviju zemalja, koje su postale sve više međunarodno izolirane, pozorno prate Washington i saveznici, koji vjeruju da bi mogli dogovoriti trgovinu oružjem i obrambenom tehnologijom.

Američki i južnokorejski dužnosnici izrazili su zabrinutost da će Kim razgovarati o opskrbi oružjem i streljivom Rusije, koja je potrošila ogromne zalihe u više od 18 mjeseci rata u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su demantirali takve namjere.

Sjeverna Koreja na dan susreta ispalila je dva balistička projektila.

Odabir sastanka na kozmodromu Vostočni - simbolu ambicija Rusije kao svemirske sile - važan je, jer Sjeverna Koreja dva puta nije uspjela lansirati izviđačke satelite u zadnja četiri mjeseca.

Zanimljive detalje prenosi Sky News koji tvrdi da su se Putin i Kim Jong Un ispred kozmodroma Vostočni, u prvom susretu u četiri godine, rukovali čak 40 sekundi, a da je prilikom obilaska ponosa Rusije kao svemirske sile vođa Sjeverne Koreje bommardirao rusko izaslanstvo s bezbroj pitanja o svemirskim raketama.

Putin je u srijedu najavio da će Rusija pomoći Sjevernoj Koreji u izgradnji satelita, a na pitanje hoće li on i Kim Jong Un razgovarati o opskrbi oružjem, odgovorio je da će dvojica čelnika razgovarati o svim pitanjima.

Na pitanje novinara hoće li Rusija pomoći Kimu u izgradnji satelita, Putin je odgovorio: "Zato smo i došli ovdje. Čelnik DNRK pokazuje veliki interes za raketno inženjerstvo, oni također pokušavaju razviti svemirski program."

Nekoliko sati prije očekivanog summita, Sjeverna Koreja lansirala je dvije balističke rakete kratkog dometa iz područja u blizini glavnog grada Pjongjanga u more kraj svoje istočne obale, objavile su južnokorejska vojska i japanska vlada.

image

Kim Jong Un i Vladimir Putin

Kremlin Press Office/handout/Anadolu Agency Via Afp
image

Posjet kozmodromu

Mikhail Metzel/Afp
image
Vladimir Smirnov/Afp

To je prvo takvo lansiranje dok je Kim u inozemstvu, rekli su analitičari, koji je putovao izvan zemlje samo sedam puta u svojih 12 godina na vlasti, sve 2018. i 2019.

Također je dva puta nakratko prešao međukorejsku granicu.

Što su jeli Putin i Kim?

Ruski mediji objavili su i jelovnik za službeni ručak koji je održan nakon sastanka Vladimira Putina i Kim Jong Una.

Osim knedli (peljmeni) s kamčatskim rakovima i riblje juhe od amura, na meniju je bila i salata od patke sa smokvama i nektarinama, zatim sorbet od bobica pasjeg trna, jesetra s gljivama i krumpirom ili entrecote od junetine s pečenim povrćem.

Osim toga, na stolu su poslužene brusnice iz tajge s pinjolima i kondenziranim mlijekom te rusko vino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. kolovoz 2024 23:48