ZAR VEĆ?

Objavljena je lista 100 najvećih proizvođača oružja na svijetu, ogromno iznenađenje pri samom vrhu

U 2022. 100 najvećih vojnih kompanija uprihodilo je 534 milijarde dolara, a lani 604 milijarde

Borbeni avion F-35 Lightning II

 Eibner-pressefoto/memmler/imag/Eibner-pressefoto/memmler/imag

Nastavak rata u Ukrajini i invazija Izraela na Gazu blagotvorno su, prema podacima portala Defense News, djelovali na prihode 100 najvećih kompanija proizvođača oružja na svijetu u 2023.. Prema istome izvoru, ukupni prihodi globalnih lidera vojne industrije porasli su lani u odnosu na 2022. za 13 posto dosegnuvši gotovo 604 milijarde dolara.

- Kao odgovor na situacije u Ukrajini i Izraelu, kao i na napetosti u azijsko-pacifičkoj regiji oko spornog teritorija i neovisnosti Tajvana, vlade diljem svijeta troše više na obranu, što zauzvrat povećava prihode industrije - komentira Defense News, skrećući pozornost na promjene na rang listi najvećih globalnih proizvođača oružja. Naime, po prvi put na drugo mjesto najvećih, iza neprikosnovenog Lockheed Martina koji je lani uprihodio 64 milijarde dolara, izbila je kineska kompanija Aviation Industry Corporation of China s gotovo 45 milijardi dolara prihoda, zabilježivši rast prihoda od čak 45 posto u odnosu na 2022..

Iskorak Kineza

Iako tvrtke sa sjedištem u SAD-u ‘debelo‘ dominiraju spomenutom rang listom s 48 proizvođača naoružanja, kineska vojna industrija je napravila izraziti skok na listi, uvrstivši na nju šest tvrtki od koje su dvije prvi put ušle među 100 najvećih i to odmah na prvih 20 mjesta. Riječ je o vojnim kompanijama China State Shipbuilding Corporation Limited (osma je po veličini na svijetu s prihodom od 21 milijardu dolara) i China Electronics Technology Group kojoj je prihod od 14 milijardi dolara donio 11.mjesto na ljestvici Defense Newsa.

Osim SAD-a, i druge liberalne demokracije, prema broju uvrštenih vojnih kompanija na listu Defense Newsa, dobro kotiraju po pitanju prihoda od prodaje oružja. Na spomenutoj listi Ujedinjeno Kraljevstvo ima šest, a Francuska pet ‘zastupnika‘ uključujući kompaniju Dassault od kojeg je Hrvatska ‘pazarila‘ 12 borbenih zrakoplova Rafale. Zatim su tu i Njemačka s pet (uključujući jednog ‘newcomera‘ na listu Renk Grupu), Južna Koreja i Izrael s po tri te Norveška s dvije kompanije.

Kada je u pitanju zastupljenost država s manjkom demokracije i liberalnih ideja na listi Defense Newsa, ‘iskoračila‘ je Turska s pet kompanija, a vrijedi spomenuti i Indiju koja polako ali sigurno shvaća na čemu počiva odnos snaga u međunarodnoj politici te je zastupljena na spomenutoj listi s dva proizvođača naoružanja, oba po prvi put među najvećih 100. Portal napominje kako su iz Indije dobili tražene podatke iako je njihov dopisnik iz te države Vivek Raghuvanshi već godinu dana u zatvoru bez objašnjenja tamošnjih vlasti gdje je, kakva je njegova sigurnost i za što ga se tereti.

Ne otkrivaju svi sve

Ukrajina je na listi zastupljena kroz objedinjenu vojnu industriju države čije je prihode u prošloj godini portal procijenio na 2,2 milijarde dolara, uz povećanje od 72 posto u odnosu na 2022.. Defense News potvrđuje kako je lista nepotpuna zbog nedostatka podataka iz Rusije i Japana. Portal ističe kako su ruskim i japanskim kompanijama i vlastima uredno poslali upite o prihodima od prodaje oružja, no nisu dobili tražene odgovore.

- Neke privatne tvrtke koje vjerojatno ostvaruju značajan prihod od obrane, poput General Atomicsa, odlučuju se na nepružanje podataka, dok tehnološke tvrtke, uključujući Amazon i Google, ne nude sveobuhvatne informacije o svojim prihodima od obrane i odbile su to učiniti za popis - napominje Defense News.

Autori spomenute rang liste ističu i kako su zaobišli farmaceutske i tvrtke koje se bave proizvodnjom opreme za zdravstvo. Usredotočili su se, dodaju, na izravne proizvođače oružja, ali i prateće tehnologije za podizanje vojne sposobnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 13:42