IZRAČUNI MODELA

Objavljena prva velika prognoza za zimu, meteorolozi otkrili koliko snijega očekuju u Europi i Hrvatskoj

Oba se modela slažu oko slabe snježne sezone nad Europom, osim za sjeverna područja i neke središnje dijelove oko Alpa

Ilustrativna fotografija

 Damir Skomrlj/Cropix

Severe Weather Europe je objavio dugoročnu prognozu za ovu zimu, odnosno prenijeli su prve projekcije Europskog centra za srednjeročne i dugoročne prognoze (ECMWF) i sličnog britanskog modela (UKMO).

ECMWF tako u svojoj sezonskoj prognozi (studeni, prosinac, siječanj) padalina za Europu prognozira ispodprosječnu količinu snijega. Više snježnih oborina od normale predviđa se tek u Skandinaviju. U studenom, tvrde modeli ECMWF-a, postoji potencijal za nešto više snježnih padalina od prosjeka iznad Alpa i sjevernog Balkana.

Kada je riječ o prosincu, i tu se predviđa manje snježnih oborina nego što je to uobičajeno u većem dijelu Europe. Iznimka su Alpe i sjever Skandinavije. Manjak snijega u većini Europe očekuje se i u siječnju, s tim da bi više pahulja tada moglo pasti u jugoistočnoj Europi, no ne i u Hrvatskoj.

Drugi sustav za predviđanje, UKMO, također očekuje malo snježnih oborina. Iznimka su tek neki sjeverni dijelovi kontinenta. Osim tog sjevera, Europa po UKMO-u neće vidjweti puno snijega u studenom, a nešto više očekuju tijekom prosinca u Alpama i na jugoistoku Europe.

U siječnju se potencijal snježnih oborina povećava od sjeveroistoka do središnjih predjela Europe. Oba modela prognoziraju izraženi manjak snježnih oborina u Hrvatskoj. Oba se modela slažu i oko slabe snježne sezone u cijeloj Europi, osim za sjeverna područja i neke dijelove Alpa, zaključuje SWE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:29