ZATVORENA BIRALIŠTA

Objavljene izlazne ankete za Njemačku i Austriju: Na pomolu veliki trijumf desnice!?

Anketa je pokazala da je FPO na prvome mjestu s 27 posto glasova, slijedi je OVP s 23,5 posto te SPO s 23 posto glasova

Olaf Scholz

 Kay Nietfeld/Afp

Krajnje desno orijentirana Slobodarska stranka vjerojatni je pobjednik izbora za Europski parlament u Austriji, pokazala su predviđanja utemeljena na anketi provedenoj za austrijske tv kuće i novinsku agenciju APA-u, a objavljeno je u nedjelju nakon zatvaranja birališta u Austriji.

Analiza u Austriji

Analiza, utemeljena na anketi provedenoj prošli tjedan na 3600 ljudi za nacionalnu radioteleviziju ORF, za Puls 24 TV i agenciju APA-u, pokazala je da je Slobodarska stranka (FPO) na prvome mjestu s 27,0 posto glasova, slijedi je konzervativna Narodna stranka (OVP) s 23,5 posto te Socijaldemokrati (SPO) s 23,0 posto glasova.

Slijede Zeleni s 10,5 posto te austrijska liberalna stranka NEOS s isto toliko - 10,5 posto.

Margina pogreške iznosila je 2,5 postotnih bodova.

Scholzova koalicija pala, krajnji desničari napredovali na europskim izborima

U Njemačkoj su sve tri stranke koje čine vladajuću koaliciju kancelara Olafa Scholza pretrpjele gubitke na današnjim europskim izborima, a krajnje desna Alternativa za Njemačku ostvarila je solidan rast, pokazuju izlazne ankete javne televizije ARD.

Među koalicijskim partnerima, najviše su pali Zeleni na 12 posto s 20.5 posto na izborima 2019.

Scholzovi socijaldemokrati su dobili 14 posto glasova u odnosu na 15.8 posto, a Slobodni demokrati su pali s 5.4 posto na 5 posto.

Konzervativci su kao što se očekivalo najjača stranka s osvojenih 29.5 posto glasova u odnosu na 28.9 posto 2019., a AfD je drugi s osvojenih 16.5 posto prema 11 posto na prethodnim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 10:10