ČUDOVIŠTE NAD KARIBIMA

Objavljene zastrašujuće snimke oluje iz svemira: Razorni uragan s udarima vjetra do 250 km/h u pola sata sravnio otok!

Građanima ovog područja savjetuje se da se sklone u svoje kuće i podrume za vrijeme oluje te da se pripreme za eventualnu evakuaciju

Uragan Beryl

 X/Profimedia

NASA-in astronaut Matthew Dominick, koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, snimio je 1. srpnja 2024. fotografiju uragana Beryl na Karibima i objavio je na platformi X. Uragan koji je tada bio kategorije 4 imao je vjetrove od oko 215 km/h.

U međuvremenu, uragan Beryl je u ponedjeljak navečer dosegao rekordnu snagu 5, objavio je Nacionalni centar za uragane, kad je pogodio Karibe. Na otocima u Karipskom moru poginulo je najmanje šestero ljudi.

Premijer Grenade, Deacon Mitchell, rekao je kako to najvjerojatnije nije konačan broj smrtnih slučajeva. Vjetar je dosegao brzinu od 265 km/h.

‘U pola sata Carriacou je sravnjen s zemljom‘, kazao je Mitchell.

Prolazeći preko Grenade, uragan je uništio brojne zgrade, prekinuo električne i telefonske žice gotovo svim stanovnicima otoka. Slično je prošla i susjedna otočna država Sveti Vincent i Grenadini gdje je najmanje jedna osoba poginula, a dijelovi otoka su bez struje i vode, uključujući i bolnicu.

Iako se predviđalo da će početi gubiti na snazi, izgleda da se intenzitet oluje Beryl neće smanjiti dok ne prođe obale Jamajke u srijedu kao i Kajmanskih otoka te meksičkog poluotoka Yucatana u četvrtak.

Građanima ovog područja savjetuje se da se sklone u svoje kuće i podrume za vrijeme oluje te da se pripreme za eventualnu evakuaciju.

‘Apeliram na sve Jamajčane da uragan shvate kao ozbiljnu prijetnju‘, rekao je premijer Jamajke, Andrew Holness.

Uragani – tropski cikloni koji nastaju iznad Atlantskog oceana ili istočnog Tihog oceana – koriste topao, vlažan zrak kao gorivo. Cijeli sustav oblaka i vjetra vrti se i raste, hranjen toplinom oceana i vodom koja isparava s površine.

Sezona atlantskih uragana obično počinje krajem srpnja ili početkom kolovoza, no posljednjih godina kreće mnogo ranije.

Tijekom noći s ponedjeljka na utorak Beryl je postao najranija oluja u koja se razvila u uragan kategorije 5 u Atlantiku i druga u povijesti koja je nastala u srpnju. Jačanje ove oluje može se objasniti neobično toplim oceanskim vodama na koje utječe zagađivanje fosilnim gorivima, piše Dnevnik.hr.

image

Uragan Beryl

Chandan Khanna/Afp
image

Uragan Beryl

Randy Brooks/Afp
image

Uragan Beryl

Randy Brooks/Afp
image

Uragan Beryl

Randy Brooks/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 23:10