DRAMA U FRANCUSKOJ

Oboružao se nožem i šipkom, zapalio sinagogu u Rouenu, policija ga izrešetala: ‘Spriječili smo antisemitsku tragediju!‘

Identitet i motiv napadača još nisu poznati. Zna se, međutim, da je sa sobom nosio nož i željeznu šipku, objavile su lokalne vlasti

Francuska policija, ilustracija

 Sebastien Bozon/Afp/Profimedia/Sebastien Bozon/afp/profimedia

Francuska policija u Rouenu upucala je i ubila naoružanog muškarca koji je zapalio gradsku sinagogu, rekli su u petak ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin i lokalni dužnosnici, piše Reuters.

Incident se dogodio rano ujutro u petak u središtu Rouena, gradića oko 130 kilometara sjeverozapadno od Pariza, rekao je Darmanin da društvenoj mreži X.

Identitet i motiv napadača još nisu poznati. Zna se, međutim, da je sa sobom nosio nož i željeznu šipku, objavile su lokalne vlasti.

Francuska je domaćin Ljetnih olimpijskih igara za dva mjeseca i nedavno je podigla status pripravnosti na najvišu razinu s obzirom na složenu geopolitičku situaciju na Bliskom istoku i u istočnom dijelu Europe.

Elie Korchia, predsjednik francuskog središnjeg židovskog vjerničkog tijela Consistoire, rekao je da je policija ‘spriječila još jednu antisemitsku tragediju‘.

Regionalna televizija France 3 javila je da su vatrogasci na licu mjesta. Požar je stavljen pod kontrolu, rekao je član gradskog vijeća Rouena.

Gradonačelnik Rouena rekao je da je taj grad u Normandiji ‘potresen i šokiran‘.

Inače, grad je 2016. potresao napad za koji je odgovornost kasnije preuzela Islamska država, kada je svećenik ubijen nožem tijekom mise u gradu Saint-Étienne-du-Rouvray, nešto južnije od Rouena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 06:00