POLITIČKI TRILER

Obrađena gotovo sva glasačka mjesta, veliki preokret u Moldaviji, Rusi nisu uspjeli, BBC razotkrio prijevaru!?

Proeuropski orijentirana šefica države tvrdi da je Moskva kupila čak 300.000 glasova

Prizori iz Moldavije. Na fotografiji: Maia Sandu (gore lijevo), Marina Tauber (dolje lijevo), proruski orijentirana moldavska političarka

 /Profimedia

NOVO 11:55 Producent BBC-ja čuo je ženu koja je glasala na referendumu da pita promatrača na izborima gdje će joj isplatiti novac za glas.

Nakon izlaska s glasačkog mjesta, upitali su je jesu li joj ponudili novac što je ona priznala. Vrlo brzo je postala ljuta na čovjeka koji ju je poslao da glasa jer se više nije odazivao na njene pozive.

- Prevario me, rekla je.

Podsjetimo, još jučer je moldavska premijerka tvrdila da su se Rusi upleli u referendum i da je više od 300.000 glasova kupljeno, a ovo bi svjedočanstvo zaista moglo ići u prilog njenih tvrdnji.


11:45 Prema informacijama koje stižu iz Moldavije prebrojani su svi glasovi i opcija ‘DA‘ odnijela je pobjedu.


11:00 Prebrojano je više od 99 posto glasova, a razlika u korist promjene ustava sve je veća i sve je izvjesnije da se Moldavija, tijesno, ipak odlučila prikloniti proeuropskom putu.

742.335 glasača zaokružilo je ‘DA‘, a 733.599 ‘NE‘. Razlika je, dakle, 8736 glasova i teško će doći do preokreta.


10:25 Razlika u broju glasova sve je veća. Otprilike 30.000 listića još je neprebrojano, a onih koji su za promjenu ustava koja bi omogućila ulazak Moldavije u EU je 7194 više.

U postocima je to 50,24 naprema 49,76 onih koji su protiv promjena.


9:40 Ostalo je još 30 biračkih mjesta za obraditi, a trenutna situacija ide u korist onih koji su za promjenu ustava koji će omogućiti eventualni ulazak Moldavije u Europsku uniju.

50,18 posto birača zaokružilo je da želi promjene, dok je 49,82 posto glasalo protiv promjena.

Razlika je trenutno 5421 glas, tako da je pobjeda proeuropejaca sve izvjesnija, ali i dalje je moguć preokret.


8:55 Obrađeno je 98,56 posto biračkih mjesta, a prednost onih koji Moldaviju žele vidjeti u europskim integracijama polako, ali sigurno, raste.

Trenutna situacija je da je odgovor ‘DA‘ zaokružilo 50,16 posto Moldavaca, dok je protiv eurointegracija njih 49,84 posto.

U ukupnom broju radi se o 735.834 glasača koji su glasali ‘DA‘, dok je ‘NE‘ zaokružilo 731.123 glasača, čime je prednost povećana na 4711 glasova razlike.


8:22 Osim referenduma, u Moldaviji su održani i predsjednički izbori. Aktualna predsjednica Maia Sandu dobila je 41,8 posto glasova, dok je njezin glavni protivnik Oleksandr Stoyanoglo na 26,3 posto nakon više od 98 posto obrađenih glasova.


8:10 Obrađena su 2184 glasačka mjesta od 2219, a situacija je i dalje vrlo tijesna i sve je moguće, no trend povećanja prednosti za Moldaviju u EU je vidljiv. Nakon prebrojanih 98,42 posto listića, za ulazak u Europsku uniju glasalo je 732.967 osoba, dok je protiv bilo 730.682. Razlika je, dakle, 2285 glasova u korist ulaska Moldavije u europsku obitelj.


7:30 U zadnja dva sata istopila se prednost za moldavsko ‘ne‘ Europi.

Situacija je sljedeća: Nakon što je prebrojano 98,33 posto glasova, na referendumu je za ulazak u EU glasovalo 50,03% glasova, a glsova protiv bilo je 49,97%.


7:05 Prema najnovijim podacima, nakon što je prebrojano 98,29 posto glasova, situacija je izjednačena: Pedeset posto je za proruski orijentirani "Ne" te 50,00 posto za proeuropski orijentirani "Da".

Par trenutaka prije izjednačenja, situacija je bila vrlo blago u korist odbijanja da se uđe u EU.


04:28 Moldavska predsjednica Maia Sandu osudila je u noći na ponedjeljak "napad bez presedana na demokraciju", nakon što je, u tom trenutku, na referendumu vezanom uz ulazak u EU kao ustavno-strateškom cilju zemlje, jasno pobjeđivao odgovor "ne".

Naime, nakon gotovo 90 posto prebrojanih glasova, odgovor ‘ne‘ na referendumsko pitanje o unošenju u ustav strateškog cilja zemlje da uđe u EU dobio je 53.9 posto glasova, prema podacima moldovskog izbornog povjerenstva.

Takav je odgovor bio iznenađenje za mnoge jer su nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazivala da je čak 63 posto građana Moldavije za europsku orijentaciju zemlje i distanciranje od Moskve.

No, u narednih nekoliko sati usllijedila je neviđena politička drama. Naime, nakon 97 posto prebrojanih glasova razlika se spustila na 50,18 posto za proruski orijentirani "Ne" te 49,82 posto za proeuropski orijentirani "Da".

U ovom trenutku razlika je na nacionalnoj razini manja od pet tisuća glasova, kako stoji na stranicama moldavskog izbornog povjerenstva.

“Kriminalne skupine, djelujući u dogovoru sa stranim silama, neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima, napale su našu zemlju desecima milijuna eura, lažima i propagandom” kako bi “zarobile našu zemlju u neizvjesnosti i nestabilnosti”, rekla je europski orijentirana predsjednica Maia Sandu novinarima u Kišinjevu, prenosi AFP.

Kako prenosi BBC, referirajući se na raširene optužbe o kupovini glasova, iza čega navodno stoji Rusija, Sandu je također kazala da njena vlada ima "jasne dokaze" da je kupljeno 300.000 glasova, što je nazvala prevarom bez presedana.

"Čekamo konačne (izborne) rezultate i odgovorit ćemo snažnim odlukama", navela je Sandu.

Kremlj je, u međuvremenu, odbacio optužbe o kupovini glasova.

Istodobno su se s referendumom održavali i predsjednički izbori, a rezultati pokazuju da je Sandu vodeća u prvom krugu, no nije uspjela osigurati pobjedu i natpolovični broj glasova. Drugi je Aleksandr Stoianoglo, kojega podupiru proruska Stranka socijalista, koji je dobio skoro 30 posto, više nego se očekivalo.

Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se glasanje moralo produžiti u Moskvi te na dva izborna mjesta u Rumunjskoj i jednome u Francuskoj zbog velikog broja birača.

Na birališta se odazvalo 51 posto birača do trenutka njihova zatvaranja u 21 sat te je na temelju toga referendum valjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 13:55