CURE NOVI DETALJI

Obrat u slučaju nestanka Ane Knežević? Stigli novi dokazi iz njenog stana koji su bacili novo svjetlo na cijeli slučaj

Sudac je najavio da će poslije saslušanja razmotriti sve nove okolnosti i donijeti odluku

Ana i David Knežević

 Facebook

Tim obrane srpskog državljanina Davida Kneževića (36), koji je optužen za otmicu supruge Ane Knežević (40), izjavio je pred sudom u Miamiju da su tužitelji i FBI obmanuli suca pričama o nasilnom sukobu para u njenom stanu u Madridu, navodeći da dokazi koji su stigli pokazuju da u stanu nisu pronađeni tragovi krvi, kako su to tvrdile američke i španjolske vlasti, piše Blic.

Odvjetnici Davida Kneževića, koji je u pritvoru od uhićenja u svibnju, na ročištu za ponovno ispitivanje odluke je li neophodno da bude iza rešetaka, kako prenose mediji, naveli su i da odsustvo forenzičkih dokaza koji pokazuju bilo kakav sukob para prije njenog nestanka potkopava tvrdnju tužiteljstva i trebalo bi otvoriti put mužu da bude pušten iz pritvora u saveznom zatvoru u Miamiju.

image

Ana Knežević

Facebook

Odvjetnici su otkrili da je 24. srpnja stigao izvještaj španjolske nacionalne policije u kojem se „zaključuje da uzorci uzeti iz stana nisu krv“.

Knežević se optužnicom tereti za otmicu supruge, ali ne i za ubojstvo jer njeno tijelo nije pronađeno do današnjeg dana i ona se vodi kao nestala. Sumnja se da je Knežević u Srbiji unajmio automobil, odvezao se do Madrida, došao do stana supruge od koje se razvodio, oteo je i njeno tijelo iznio u koferu.

- Nije bilo krvi, borbe... Nema znakova da se bilo što loše dogodilo u stanu - izjavila je, kako navode mediji, Kneževićeva odvjetnica Jane Weintraub nakon što je tijekom ispitivanja navela agenta FBI-ja da prizna kako je njeno prvobitno svjedočenje u svibnju, kada je izjavila da su u stanu pronađeni tragovi krvi, bilo netočno.

- On je pritvoren odlukom suda Sjedinjenih Država zbog nečega što se dogodilo u Španjolskoj - ako se dogodilo u Španjolskoj - navela je Kneževićeva odvjetnica tijekom saslušanja u saveznom sudu u Miamiju u četvrtak.

Kako prenose američki mediji, sudac Edwin Torres, koji je u svibnju nakon uhićenja Kneževiću odredio pritvor zbog opasnosti od bijega, najavio je da će poslije saslušanja razmotriti sve nove okolnosti i donijeti odluku, koja bi prema navodima medija trebala biti poznata sljedećeg tjedna.

- Slažem se s obranom da su neki od njihovih dokaza osporivi - rekao je, kako prenose mediji, sudac Torres na kraju saslušanja, ističući odsustvo krvi kao dokaza u stanu supruge u Madridu.

Međutim sudac je naveo da s druge strane veliku snagu ima drugi dokaz - video snimka na kojoj se vidi kako Knežević kupuje materijal poput ljepljive trake i boje u spreju u madridskoj trgovini željezom, koji su najvjerojatnije korišteni za ulazak u Anin stan, otmicu i za pokušaj prekidanja snimanje kamera u ulazu zgrade.

Na saslušanju za pritvor, pomoćnica američkog tužitelja Lacy Monk je naglasila da su sigurnosne kamere snimile kako je Knežević ušao u zgradu 2. veljače i da se zadržao kratko, potom izašao van, a onda se ponovno vratio u stan.

- Očigledno je to učinio brzo. Ili se borio s njom ili ju je onesposobio - rekao je zamjenik tužitelja, navodeći da odsustvo tragova krvi u stanu ne znači da nije došlo do sukoba bračnog para i da to nije razlog da David Knežević bude pušten iz pritvora

Obrana je u četvrtak ponovno ispitivala i agenticu FBI-ja koja je ranije tvrdila da su u stanu pronađeni tragovi krvi, i koja je nakon pristizanja novih dokaza, navodno promijenila iskaz.

- Nije bilo krvi uslijed velikog nasilja, zar ne? - upitao je odvjetnik.

- Točno - rekla je agentica.

David Knežević je nakon uhićenja optužen da je otputovao iz Miamija u Madrid, preko Srbije, da bi oteo svoju ženu između 27. siječnja i 5. veljače.

Nestanak njegove supruge od koje se razvodio, rodom iz Kolumbije, prijavljen je 2. veljače, priopćila je španjolska nacionalna policija, koja istražuje njen nestanak kao mogući slučaj ubojstva i traga za njenim tijelom. Agenti FBI-ja su pomogli španjolskim vlastima u tim pretresima.

Kneževića su početkom svibnja na Međunarodnom aerodromu u Miamiju uhitili agenti FBI-ja po povratku iz Srbije, gdje mu živi majka. Od uhićenja se nalazi u Federalnom pritvorskom centru u Miamiju. Ako bude osuđen za otmicu, suočava se s doživotnim zatvorom i gubitkom novca koji proizilazi iz kaznenog djela.

Sudac je prethodno odbio dopustiti da se Kneževića pusti uz jamčevinu od milijun dolara, navodeći da njegovo bogatstvo i veze s inozemstvom predstavljaju veliki rizik da bi mogao pobjeći.

- Veliki broj posrednih dokaza podržava optužnicu, uključujući dokumentirano putovanje (okrivljenog) iz Sjedinjenih Država u Tursku, Srbiju, a zatim u Španjolsku. Pored toga, optuženi se pojavljuje na video nadzoru u Španjolskoj i kupuje materijale koji su možda korišteni u otmici, a sve dok optuženi tvrdi da je bio negdje drugdje - naveo je ranije sudac u odluci da mu odredi pritvor. Kao mogući motiv izvršenja kaznenog djela, naveo je i razvod bračnog para kao i podjelu velike imovine oko koje su se navodno sporili.

Međutim, na saslušanju održanom u četvrtak, obrana je pustila i audio snimku telefonskog razgovora Ane Knežević s prijateljicom, u kojem Ana kaže da je sretna jer je njen muž pristao da imovinu podijele na pola.

- Sve bi bilo 50-50 - rekla je Ana svojoj prijateljici u govornoj pošti od 31. siječnja i dodala:

- Zaista sam sretna zbog toga. Nadam se da je to istina.

U podnesku na sudu, odvjetnici su naveli i da smatraju da bi Knežević trebao biti pušten jer je živio u Fort Lauderdaleu posljednjih 15 godina, blizak je s bratom koji živi na istom području i posjeduje biznis u području informacijskih tehnologija zajedno s investicijama u nekretnine, piše Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 12:27