DRAMATIČNA ESKALACIJA

Obuka je završena, tisuće sjevernokorejskih vojnika krenulo je prema ukrajinskoj granici, Japanci: ‘Evo kuda će!‘

Provođenje prekograničnih operacija na teritoriju Ukrajine bila bi odluka koja bi predstavljala prvi rat na stranom tlu u povijesti Sj. Koreje

Navodna snimka sjevernokorejskih vojnika u Rusiji

 Epn/newscom/newscom/profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Oko 2000 sjevernokorejskih vojnika završilo je obuku u Rusiji i poslano je u njezine zapadne regije u blizinu granice s Ukrajinom, objavio je u četvrtak japanski Kyodo News. Vojnici, koji putuju vlakom, vjerojatno su na putu prema regiji Kursk, gdje je prethodni tim od oko 10 časnika uspostavio operativnu bazu za prihvat sjevernokorejskih kopnenih snaga, izvijestio je Kyodo pozivajući se na ukrajinsku vojnu obavještajnu službu, kako prenosi Newsweek.

Ukrajinske snage iznenadno su upale u rusku regiju Kursk početkom kolovoza i okupirale dio ruskog teritorija. Ta regija graniči s ukrajinskom regijom Sumi.

U ovom se izvještaju sugerira kako je moguće da se odvija prvo borbeno raspoređivanje sjevernokorejskih snaga od njihova dolaska u Rusiju ranije ovog mjeseca. U srijedu su američki dužnosnici rekli da se najmanje 3000 sjevernokorejskih vojnika obučavalo na ruskom dalekom istoku od početka do sredine listopada.

Moskva ratificirala pakt

Moskva i Pjongjang odbacili su ranije tvrdnje Kijeva i Seula da je Kremlj zatražio potporu Sjeverne Koreje za svoj rat u Ukrajini. Ranije ovog tjedna, sjevernokorejski diplomat rekao je u Ujedinjenim narodima da su ove optužbe "neutemeljene glasine".

Južnokorejska obavještajna agencija NIS prošlog je tjedna objavila satelitske snimke na kojima se vide brodovi za transport snaga koji se kreću između sjevernokorejske istočne luke Wonsan i Vladivostoka na ruskom dalekom istoku. Pjongjang je angažirao do 12.000 ljudi, uključujući snage za specijalne operacije, a većina će stići u Rusiju do prosinca, objavila je južnokorejska agencija u srijedu.

Ukrajinski vojni izvor rekao je za Kyodo da bi 2000 sjevernokorejskih vojnika moglo biti raspoređeno u Kursk ili u jugozapadnu regiju Rostov, koja graniči s istočnim ukrajinskim regijama Doneck i Luhansk, gdje se odvijaju ključne ruske ofenzive.

Još uvijek nije jasno hoće li sjevernokorejski vođa Kim Jong-un odobriti svojim snagama provođenje prekograničnih operacija na teritoriju Ukrajine, što bi bila odluka koja bi predstavljala prvi rat na stranom tlu u povijesti Sjeverne Koreje.

Ukrajinska vojna obavještajna služba (HUR) također je objavila da su vojne postrojbe iz Sjeverne Koreje napustile ruske poligone i po prvi put ušle u zonu borbe između ruskih i ukrajinskih snaga.

Ukrajinski špijuni snimili su u srijedu vojnike u ruskoj regiji Kursk, priopćio je HUR, kako prenosi Politico. Sjevernokorejski vojnici obučavaju se prije raspoređivanja na pet vojnih lokacija na dalekom istoku Rusije, a prije upućivanja u rat protiv Ukrajine morat će proći višetjednu obuku, navodi HUR.

U četvrtak je u Moskvi donji dom ruskog parlamenta ratificirao pakt o međusobnoj obrani potpisan između Kima i ruskog čelnika Vladimira Putina u lipnju tijekom Putinova posjeta Pjongjangu. Sporazum obvezuje obje strane da odmah pruže vojnu pomoć ako bilo koja od njih bude napadnuta.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao je da njegova vlada razmatra mogućnost izravnog slanja oružja Kijevu, što bi bio preokret u politici Seula prema ratu u Ukrajini. Njegova odluka ovisit će o aktivnostima Sjeverne Koreje, rekao je Yoon.

SAD: ‘Znak slabosti‘

U srijedu je američki ministar obrane Lloyd Austin kao prvi visoki američki dužnosnik javno potvrdio izvješća da su sjevernokorejski vojnici stigli u Rusiju na vojnu obuku. Međutim, namjere Pjongjanga u vezi aktivnosti tih snaga, rekao je tada, nisu jasne.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima u Bijeloj kući da su sjevernokorejske snage prebačene iz Vladivostoka na više ruskih vojnih lokacija za obuku u istočnoj Rusiji gdje, kako je rekao, trenutačno prolaze obuku. "Još ne znamo hoće li ti vojnici ići u borbu zajedno s ruskom vojskom, ali to je svakako vrlo zabrinjavajuća vjerojatnost", rekao je Kirby. "Nakon završetka obuke, ti vojnici bi mogli otputovati u zapadnu Rusiju i zatim se uključiti u borbu protiv ukrajinske vojske", dodao je.

"Rusija svaki dan trpi nevjerojatne gubitke na bojnom polju, ali čini se da predsjednik Putin namjerava nastaviti ovaj rat. Ako je Rusija doista prisiljena obratiti se Sjevernoj Koreji za ljudstvo, to bi bio znak slabosti, a ne snage od strane Kremlja", ustvrdio je Kirby.

Putin nije opovrgao izvješća o sjevernokorejskim vojnicima u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije u četvrtak opovrgao američke tvrdnje da je Sjeverna Koreja poslala svoje vojnike u Rusiju, nego je rekao da je na Moskvi da odluči kako provoditi obrambeni sporazum s Pjongjangom te je optužio zapad za eskalaciju rata u Ukrajini.

SAD je u srijedu rekao da postoje dokazi da je Sjeverna Koreja poslala u Rusiju oko 3000 vojnika koji bi mogli biti raspoređeni u Ukrajini, potez koji bi zapad smatrao značajnom eskalacijom rata u Ukrajini.

Na pitanje novinara o satelitskim snimkama koje pokazuju kretanje sjevernokorejskih vojnika, Putin je odgovorio da su "fotografije ozbiljna stvar". "Ako ima fotografija, one nešto govore", rekao je Putin.

No, odmah je dodao da su časnici i instruktori NATO-a direktno uključeni u rat u Ukrajini i da je zapad taj koji je eskalirao ukrajinsku krizu. "Znamo tko je tamo prisutan, iz kojih EU i NATO zemalja i kako rade taj posao", rekao je Putin. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 09:52