OGORČENI STANOVNICI

Očaj u velikom BiH gradu: ‘Imaju tajni ugovor s Vladom. Hrane nas, ali nas i ubijaju. Ovdje svi umiru od raka!‘

U krugu od 300 metara od moje kuće svi imaju rak. Meni su 2012. dijagnosticirali rak želuca, kaže Alma iz obližnjeg sela

Tvornica ArcelorMittal i groblje u Zenici

 Matteo Trevisan/zuma Press/profimedia

"Ovdje smo svi teško bolesni, samo neki to još ne znaju".

Riječi su to tamošnjeg aktivista, koji je 2021. umro od raka pluća, a sada ih prenosi Politico u reportaži u jednom od najzagađenijih gradova na svijetu.

Zenica je grad s oko 100.000 stanovnika, udaljen je 70 kilometara sjeverno od Sarajeva, a posljednih dana našao se u središtu pisanja sportskih medija zbog lošeg stanja stadiona gdje se u petak odigrala utakmica između Bosne Hercegovine i Njemačke.

No, tamošnje stanovnike brinu mnogo tmurnije stvari. Glavni izvor onečišćenja, prema Eko Forumu, lokalnoj ekološkoj organizaciji, golema je čeličana u vlasništvu AcelorMittala. Postrojenje, koje je veliko gotovo kao i sam grad, energiju za proizvodnju dobiva izgaranjem ugljena.

Alma, koja živi u Tetovu, selu nedaleko od industrijskog središta Zenice, kazala je za Politico kako se doselila nakon što se udala, prije više od četiri desetljeća.

- Tada je mnogo ljudi radilo u tvornici, a danas je situacija užasna. U krugu od 300 metara od moje kuće svi imaju rak - kaže. I njoj je 2021. godine dijagnosticiran rak želuca.

Izet Barčić, iz sela je Bukinje kod Tuzle. Živi sa suprugom nekoliko stotina metara od lokalne termoelektrane.

- Operirali su me četiri puta i izvadili mi pluća. Ova tvornica nas sve ubija i nadam se da ću jednog dana moći napustiti ovo mjesto - kazao je reporteru Politica.

Zemljoradnici kod sela Fajtovci u Sanskom Mostu žale se da u tom području ne žele otkupiti njihovo mlijeko jer životinje piju vodu i jedu zagađenu stočnu hranu.

Industrijski otpad iz željezare ArcelorMittal skuplja se na odlagalištu Rača, a prema bosanskohercegovačkim propisima, trebao bi se skladištiti u posebnim prostorijama kako se prašina ne bi širila u zrak ili zagađivala podzemne vode.

Ne postoje službene studije o korelaciji između aktivnosti tvornice i javnog zdravlja. No studija koju je sponzorirao Centar za ekologiju i energiju, nevladina organizacija, otkrila je statistički značajnu povezanost između negativnih utjecaja na zdravlje i dugotrajne izloženosti teškim metalima raspršenim u blizini postrojenja i odlagališta.

image

Tvornica ArcelorMittal u Zenici i groblje u Zenici

Matteo Trevisan/zuma Press/profimedia/

Najveći investitor u BiH

Istovremeno, ArcelorMittal Zenica je najveći proizvođač takvih proizvoda na Balkanu s proizvodnim kapacitetom od skoro milijun tona godišnje, kao i najveći strani investitor u zemlji, te jedan je od ključnih pokretača gospodarstva u Bosni i Hercegovini i doprinosi BDP-u Bosne i Hercegovine sa 2,3 posto...

Tvornicu je 2004. kupio indijski ArcelorMittal, ali ugovori između kompanije, čiji je vlasnik milijarder Lakshmi Mittal, i bosanske vlade nisu javni.

U tvrtki je integralna proizvodnja čelika, korištenjem željezne rude i proces se odvija na visokoj peći, čeličani, dok se gotova roba proizvodi u valjaonicama. ArcelorMittal Zenica uglavnom koristi željeznu rudu iz Prijedora i tako osigurava i 900 radnih mjesta u tamošnjem rudniku.

Valja podsjetiti i na dokumentarni film "Nebo iznad Zenice". U njemu se naglašava kako ArcelorMittal "pazi da ne prekrši pravila o zagađenju u svojim postrojenjima u Belgiji, dok su u Istočnoj Europi svjesni su da državi nije toliko stalo do zdravlja njezinih građana".

ArcelorMittal Zenica privremeno je obustavio proizvodnju u studenom 2023. godine. Objasnili su to lošim uvjetima koji vladaju na tržištu čelika. Početkom 2024. godine potpisan je novi kolektivni ugovor i 2.200 radnika Arcelor Mittala Zenica nastavilo je raditi, no ne očekuju da će se stanje na tržištu uskoro popraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 21:09