RAZDVOJENE OBITELJI

'OD SUSRETA NA KOJI MNOGI ČEKAJU DESETLJEĆIMA NEĆE BITI NIŠTA' Pjongjang ljut na Seul

'Dok mi dogovaramo susrete rođaka, B-52 bombarderi uključuju se u vojne vježbe protiv nas', stoji u priopćenju Nacionalnog odbora za obranu Sjeverne Koreje
This picture, taken by North Korea's official Korean Central News Agency on March 7, 2013 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) using a pair of binocular to look south as he inspects Jangjae Islet Defence Detachment near South Korea's Taeyonphyong Island in South Hwanghae province, North Korea's southwestern sector of the front. AFP PHOTO / KCNA via KNS ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

Milijuni Korejanaca ostali su razdvojeni od svojih rođaka i obitelji 1953., po završetku rata između Sjeverne i Južne Koreje. Iako su jučer predstavnici vlasti Seula i Pjongjanga dogovorili susret stotinjak rođaka s obje strane koji bi se, kazano je, trebao održati između 20. i 25. veljače, danas su sjevernokorejske vlasti poručile – da od susreta na koji mnogi čekaju desetljeća, moguće neće biti ništa. Južna Koreja time nije iznenađena. Pjongjang je ljut jer Seul ne želi odustati od vojnih vježbi koje svake godine izvodi s američkim snagama u blizini granice sa sjevernim susjedom.

„Dok mi dogovaramo susrete rođaka, B-52 bombarderi uključuju se u vojne vježbe protiv nas“, stoji u priopćenju Nacionalnog odbora za obranu Sjeverne Koreje.

Procjenjuje se da se 72 000 Južnokoreanaca nalazi na listama čekanja za susret s rođacima sa Sjevera. To su uglavnom ljudi stariji od 80 godina. Zadnji, očekivano izuzetno emotivan, susret razdvojenih rođaka s obje strane bio je 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:07