PRAVNA DRAMA

Odbjeglom princu prijeti izručenje, mogao bi završiti u skučenom zatvoru: ‘On je trofej prije izbora‘

Dužnosnici rumunjske vlade putuju na Maltu kako bi dokazali da, bude li princ izručen, njegova ljudska prava neće biti povrijeđena

Paul Philippe od Rumunjske i supruga Lia Georgia Triff 

 Thomas Samson/AFP

Paul Philippe od Rumunjske, potomak jednog od posljednjih kraljeva te zemlje, ranije ove godine uhićen je na Malti na zahtjev rumunjskih vlasti, koje su ga 2020. osudile za drsku shemu nezakonitog potraživanja vlasništva nad starim kraljevskim posjedima i osudile na tri godine zatvora.

A sljedeću srijedu dužnosnici rumunjske vlade otputovat će na Maltu kako bi dokazali da, bude li 76-godišnji odbjegli princ izručen, njegova ljudska prava neće biti povrijeđena.

Glasnogovornik rumunjskog ministarstva pravosuđa potvrdio je da će četiri predstavnika zatvorske vlasti i ministarstva pravosuđa otputovati u Vallettu, glavni grad Malte.

- Zatvorski uvjeti posljednjih godina uvelike su se poboljšali - tvrdi glasnogovornik.

Politico podsjeća kako je Paul Philippe uhićen lani u travnju na jednom događaju na kojem su bili i drugi europski uglednici, nakon čega ga je malteški sud odbio predati Bukureštu. Svoju odluku opravdali su strahom za prinčeva ljudska prava, za koja vjeruju da bi mogla biti povrijeđena u slučaju služenja kazne u nekom od skučenih rumunjskih zatvora. U presudi su se također pozvali na njegovu poodmaklu dob i "jedinstven položaj u odnosu na monarhijsku povijest Rumunjske".

No ta sudska odluka poništena je prošli mjesec, zbog čega su Philippeovi odvjetnici odmah pokrenuli žalbu ustavnom sudu Malte. Princu, koji je dva mjeseca proveo u malteškom zatvoru, u ponedjeljak je odobrena jamčevina, ali pod uvjetom da ne napušta otok.

image

Paul Philippe od Rumunjske

Andrei Pungovschi/AFP

Prinčev odvjetnik Jason Azzopardi kaže kako je uporna potraga vlasti za njegovim klijentom politički motivirana i dodatno intenzivirana uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora, koji se u Rumunjskoj održavaju kasnije ove godine.

- Ta misija da se princa vrati kući je ništa drugo nego antagonistička opsesija, moraju ga dobiti po svaku cijenu. Ministrica pravosuđa želi ga kao trofej za potporu svojoj kampanji za predsjedničke izbore u prosincu - rekao je Azzopardi.

Rumunjska ministrica pravosuđa Alina-Ștefania Gorghiu dosad nije pokazala nikakvu namjeru da se kandidira za predsjednicu, a njezin glasnogovornik izjavio je kako "nju zanimaju svi ‘bjegunci i jedini joj je cilj vratiti sve osobe koje pokušavaju pobjeći od ruke pravde".

Paul Philippe unuk je kralja Carola II., koji je vladao Rumunjskom od 1930. do svoje abdikacije 1940. Komunistički režim 1947. ukinuo je monarhiju i protjerao kraljevsku obitelj, iako ona i danas uživa velik dio svog nekadašnjeg statusa. Rumunjski sud priznao je prinčevsku lozu Paula Philippea 2012. godine, ali on zapravo nije član rumunjske kraljevske kuće.

Princ je pobjegao iz zemlje nakon što su rumunjske vlasti osudile njega i nekoliko drugih zbog sudjelovanja u nezakonitoj shemi povrata imovine i trgovine utjecajem, što je rumunjsku državu koštalo 145 eura milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 06:29