ČEKA SE NOVI DATUM

Odgođen početak novih pravila za ulazak na teritorij Europske unije, Božinović: ‘Hrvatska je spremna‘

Kao razlog se spominje činjenica da agencija (eu-LISA) još uvijek ne može jamčiti stabilnost tog sustava

Ylva Johanson

 Alexandros Michailidis/pool/Anadolu Via AFP

Novi sustav ulaska i izlaska stranaca na teritorij Europske unije neće se početi primjenjivati od 10. studenoga kao što je bilo predviđeno, već se odgađa za neki drugi rok o kojem će EU naknadno odlučiti. Potvrdila je to u četvrtak u Luksemburgu Ylva Johanson, povjerenica za unutarnje poslove, nakon sastanka Ministara Europske unije. Razlog je što još uvijek nisu spremne neke zemlje članice EU, a spominju se Njemačka, Francuska i Nizozemska.

Ulasci u ove tri zemlje čine čak 40 posto svih prelazaka granice u EU, a one još nisu spremne. Kao razlog se spominje činjenica da agencija, koja je zadužena za operativno upravljanje opsežnim informacijskim sustavima u području slobode, sigurnosti i pravde (eu-LISA), još uvijek ne može jamčiti stabilnost tog sustava.

Novi sustav, nazvan EES, zajednički je digitalni sustav u koji će se pohranjivati informacije o datumu, vremenu te mjestu ulaska i izlaska državljana zemalja izvan EU-a koji prelaze granice EU-a, ubacivati biometrijski podaci - uključujući otiske prstiju - i neće više biti potrebno udarati žig u putne isprave.

Tim sustavom EU želi pojačati sigurnost i boriti se protiv zloupotreba prava na ulazak bez vize na teritorij država članica Unije. Zemljama EU bit će lakše otkriti i sankcionirati one koji borave na teritorij EU dulje nego što to režim bez viza dopušta.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je nakon sastanka Vijeća ministara u Luksemburgu da je Hrvatska spremna i da je među prvima prijavila svoju spremnost.

- Hrvatska je spremna i ona je među prvima deklarirala svoju spremnost. Međutim, sad se vodi rasprava je li središnji sustav na razini EU-a spreman i mislim da sad možemo govoriti da to neće biti u studenome, niti će sustav biti uveden na svim graničnim prijelazima u svim državama odjednom - rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 20:01