GLOBALNI KVAR

Plavi ekrani smrti diljem svijeta, ‘crnilo‘ usred New Yorka; stručnjak: ‘Znam kako je došlo do problema, sad si čupaju kosu‘

Prizemljeni su letovi, u supermarketima su kaosi na blagajnama, a televizijske su mreže u problemima jer grafika i računala ne rade

Problemi u zračnim lukama

 Afp/

NOVO 22.50 - CrowdStrike je objavio pismo klijentima i partnerima, u kojem se izvršni direktor George Kurtz ispričava, navodeći da shvaćaju ozbiljnost i utjecaj situacije.

- Blisko surađujemo s pogođenim klijentima i partnerima, kako bismo osigurali da svi mogu isporučiti usluge na koje se vaši klijenti oslanjaju - napisao je, dodajući kako mu ništa nije važnije od njihovog povjerenja.

Također je upozorio sve da komuniciraju samo sa službenim predstavnicima tvrtke, jer će mnogi pokušati iskoristiti situaciju.

- Dok rješavamo ovaj incident, obećavam pružiti potpunu transparentnost o tome kako se to dogodilo i korake koje poduzimamo da spriječimo da se išta slično ponovi - zaključio je u pismu.


22.10 - Tim Rawlins, direktor NCC grupe koja osigurava poslovne podatke i stručnjak za IT sigurnost, za Sky News je objasnio što je moglo prouzrokovati probleme.

Vjeruje da je netko odobrio pogrešnu datoteku koja je kasnije distribuirana računalima i "trenutno ima izuzetno loš dan".

- Ljudska pogreška odigrala je ulogu jer je neispravna datoteka morala biti odobrena u nekoj fazi procesa. CrowdStrike će si ‘čupati kosu‘ pokušavajući pronaći uzrok pada sistema - kaže Rawlins.

Paketi ažuriranja softvera stalno se stvaraju, objašnjava, a zatim učitavaju i šalju na računala, ali u ovom slučaju je distribucijski sustav vjerojatno uzeo pogrešnu datoteku.

- To je datoteka koja je puna nula, unutra se nalazi bilješka za rad sustava. To je uzrokovalo kvar u sustavu, što je dovelo do plavog ekrana smrti o kojem svi pričaju - zaključio je Rawlins.


22.00 - Prema ažuriranim podacima o broju otkazanih letova, diljem svijeta ih je bilo pogođeno više od pet tisuća.

Sveukupno 167 letova koji su trebali polaziti iz britanskih zračnih luka bilo je otkazano, objavila je analitička tvrtka za zrakoplovstvo Cirium. Globalno je otkazano 5.078 letova, što je jednako 4,6 posto planiranih letova.

Nekoliko američkih zračnih prijevoznika, također je ranije izdalo mjeru zaustavljanja na tlu, kojom se usporava ili prizemljuje zrakoplove u određenoj zračnoj luci.


21.30 - Na Times Squareu u New Yorku, nestali su i jumbo plakati. Neki od njih bili su potpuno crni, dok su drugi prikazivali “plavi ekran smrti” umjesto šarenih reklama.

Tom Harris, predsjednik Saveza Times Squarea, rekao je da je većina od stotine jumbo plakata u tom području bila pogođena, izvještava AP.

image

Jumbo plakati na Times Squareu

Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia
image

Jumbo plakati na Times Squareu

Adam Gray/getty Images/profimedia/Adam Gray/getty Images/profimedia
image

Jumbo plakati na Times Squareu

Selçuk Acar/afp/profimedia/Selçuk Acar/afp/profimedia
image

Jumbo plakati na Times Squareu

Adam Gray/getty Images/profimedia/Adam Gray/getty Images/profimedia

20.45 - Bivši britanski zastupnik Stephen McPartland, osvrnuo se na incident, objašnjavajući da je britansko gospodarstvo "vrlo digitalizirano" i iako ga pokreću velike tvrtke, ono ovisi o tisućama manjih.

- Veliki broj tvrtki nije imao pojma što učiniti i samo su se nadali da će netko to popraviti. Iako jedna tvrtka može potrošiti ogroman iznos na kibernetičku sigurnost, ona je integrirana s trećim stranama u svom lancu opskrbe koje bi to mogle potkopati - rekao je McPartland, kako prenosi Sky News.

Naveo je i da nisu bitne etikete poput kibernetičkog napada ili ažuriranja softvera, već ranjivost velikih tvrtki.


19.50 - Nakon što je Elon Musk jednom od pratitelja na društvenoj mreži X ranije odgovorio kako su “upravo izbrisali CrowdStrike iz svih svojih sustava”, Business Insider javlja da je Tesla zaustavila neke proizvodne linije zbog globalnog IT problema.

Njihovi izvori navode da su zaposlenici u proizvodnji na lokacijama dva pogona u Teksasu i Nevadi poslani kući, rano tijekom početka noćne smjene.


19.20 - Adam Leon Smith, stručnjak iz BCS-a, Ovlaštenog instituta za IT, upozorio je da bi moglo proći čak nekoliko tjedana dok se sva računala i sustavi potpuno ne oporave.

- Popravak će se morati primijeniti na računala diljem svijeta. Dakle, ako imaju plave ekrane i beskrajne petlje, moglo bi biti teško i potrajati tjednima - rekao je za Sky News.

Dodao je kako Microsoft Windows nije glavni operativni sustav za najbitnije sisteme, već se koristi Linux, stoga procjenjuje da je današnji incident mogao biti puno gori.


18.47 - Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (NCSC) upozorio je na porast incidenata krađe identiteta pomoću phishing poruka, nakon pojave plavih ekrana i IT problema diljem svijeta.

Sumnjivim mailovima ili porukama, prevaranti pokušavaju navesti primatelje da otkriju osjetljive podatke ili im pošalju novac.

- Već je primijećen porast krađe identiteta koji se odnosi na ovaj prekid, jer oportunistički zlonamjerni akteri žele iskoristiti situaciju - navode iz nacionalnog centra, kako prenosi BBC.


18.23 - Glasnogovornik Microsofta je u novoj izjavi preporučio korisnicima da slijede upute CrowdStrikea. Ranije su na svojim stranicama izvijestili kako su neki uspjeli riješiti tehničke probleme, nakon ponovnog pokretanja uređaja čak 15 puta, prenosi Sky News.

Također su sugerirali korisnicima da pokušaju vratiti podatke i provesti oporavak uređaja iz sigurnosne kopije koja je datirana prije nego što su problemi počeli.


17.15 - George Kurtz, izvršni direktor CrowdStrikea, ponovno je naglasio da današnji problemi diljem svijeta nisu rezultat cyber napada.

- Danas nije bio sigurnosni ili kibernetički incident. Naši klijenti ostaju potpuno zaštićeni. Razumijemo ozbiljnost situacije i žao nam je zbog neugodnosti - napisao je Kurtz u novoj objavi na društvenoj mreži X.

Usmjerio je korisnike na web stranicu tvrtke za najnovije informacije.


16.55 Niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair pozvao je putnike čiji su letovi otkazani da napuste zračnu luku.

U priopćenju su izvijestili da su bili prisiljeni otkazati manji broj letova zbog globalnog kvara.

- Putnici čiji je let otkazan su obaviješteni o tome i dobili su savjet da se prijave na svoj profil myRyanair nakon što prorade svi sustavi kako bi vidjeli koje su im mogućnosti.

Potpuni popis otkazanih letova dostupan je na http://ryanair.com.

- Ako je vaš let otkazan, ljubazno vas molimo da napustite zračnu luku jer globalni računalni kvar znači da trenutno ne možemo pomoći putnicima u zračnoj luci. Iskreno se ispričavamo za sve neugodnosti uzrokovane ovim globalnim prekidom i naporno radimo na smanjenju smetnji i informiranju putnika, poručili su.


16:50 Tvrtka za zrakoplovnu analitiku Cirium izvijestila je da je u petak zbog globalnog računalnog kvara u cijelom svijetu danas otkazano najmanje 3.340 letova, što je oko 3 posto svih zakazanih letova u svijetu.

Ovo je ukupan broj otkazanih letova, što znači da su neki letovi otkazani i iz drugih razloga.


16:20 Veliki globalni računalni kvar nije značajnije utjecao na rad kompjuterskih sustava te pružanje usluge banaka u Hrvatskoj, izvijestila je u petak Hrvatska udruga banaka (HUB).

"Prema trenutno dostupnim informacijama poteškoće na svjetskoj razini nisu značajnije utjecale na rad kompjuterskih sustava te pružanje usluge banaka u Republici Hrvatskoj. O mogućim zastojima u redovitom pružanju određenih usluga HUB i banke će pravovremeno te ažurno informirati svoje korisnike i čitavu javnost", odgovor je HUB-a na upit Hine.

Svjetske aviokompanije, zračne luke na najmanje četiri kontinenta, zdravstveni sustavi, banke, telekomi, mediji i druge tvrtke, institucije i organizacije u petak imaju poteškoća u radu zbog velikog računalnog kvara koji im ruši sustave. Uzrok kvara je software Falcon Sensor tvrtke za kibernetsku sigurnost CrowdStrike, koja je i preuzela odgovornost.

Od većih hrvatskih banaka, određene tehničke poteškoće detektirale su Erste banka i Addiko banka.

"Erste banka i Erste Card Club zasad nisu zabilježili veće tehničke poteškoće u radu digitalnih usluga, a koje bi bile povezane s globalnim poteškoćama. Digitalno bankarstvo, uključujući i aplikacije George i KEKS Pay, kao i transakcijsko i kartično poslovanje uredno funkcioniraju. Zbog poteškoća koje ima jedan od naših dobavljača, određene tehničke smetnje prisutne su jedino u segmentu slanja SMS poruka prema korisnicima što posljedično podrazumijeva i sporadične poteškoće u korištenju nekih manjih usluga, poput digitalnog zahtjeva za izradu kreditne kartice putem ECC mobilne aplikacije ili digitalnog otvaranja Georgea.

O tehničkim problemima su izvijestili i iz Addiko banke.

"Kao i velik broj organizacija diljem svijeta, suočeni smo s tehničkim problemom (The Global CrowdStrike Glitch) zbog kojeg su tijekom jutra bile nedostupne neke od usluga Addiko banke. Bankomati i kartično poslovanje funkcionirali su neometano. Naši timovi su predano i intenzivno radili na pronalaženju alternativnih načina za uspostavu nedostupnih usluga te su mobilno i internetsko bankarstvo Addiko banke sada ponovno u funkciji, a u tijeku je i uspostava svih usluga u potpunosti", stoji u odgovoru Addiko banke, iz koje su se ispričali klijentima zbog neugodnosti koje su mogli osjetiti tijekom prijepodneva.

Ostale veće banke se nisu suočile s globalnim problemom, dok Zagrebačka banka (Zaba) nije odgovorila na Hinin upit.

Hrvatska poštanska banka (HPB), nakon provjere svih svojih aplikacija i servisa, potvrđuje kako nije zahvaćena ovim globalnim problemom. HPB pomno prati situaciju te će obavijestiti javnost u slučaju promjena, odgovorili su Hini iz najveće hrvatske banke u državnom vlasništvu.

Iz OTP banke su također izvijestili da se nisu suočili s problemom i da im svi sustavi funkcioniraju. "Ali nastavljamo detaljno pratiti razvoj cijele situacije i kontinuirano kontroliramo i radimo na prevenciji ovakvih događanja. Stalno unapređenju tehnologije i znanja svih naših stručnjaka usmjereno je na sprječavanje mogućnost događanja ovakvih situacija", napisali su iz OTP banke.

RBA digitalno poslovanje odvija se normalno, sve usluge su dostupne klijentima te svi digitalni kanali funkcioniraju uobičajeno, odgovor je Raiffeisen banke.

PBZ nema nikakvih problema u radu, sve usluge rade normalno, napisali su iz Privredne banke Zagreb (PBZ).


16:15 Ogromni informatički kvar izazvao je kaos u zračnim lukama diljem svijet. Brojni su letovi prizemljeni, u zračnim lukama su golemi redovi putnika kojima su odgođeni letovi.

Nekoliko zračnih luka i avioprijevoznika prijavilo je probleme u svojim IT sustavima. Donosimo fotografije kaosa u zračnim lukama diljem svijeta.

image

Zračna luka Berlin-Brandenburg

Ralf Hirschberger/Afp
image

Zračna luka Barajas u Madridu

Oscar Del Pozo/Afp
image

Zračna luka Berlin-Brandenburg

Ralf Hirschberger/Afp
image

Zračna luka u Mumbaiju

Sujit Jaiswal/Afp
image

Zračna luka u Miamiju

Chandan Khanna/Afp
image

Zračna luka Berlin-Brandenburg

Ralf Hirschberger/Afp
image

Zračna luka Berlin-Brandenburg

Ralf Hirschberger/Afp
image

Zračna luka Gatwick kod Londona

Benjamin Cremel/Afp
image

Zračna luka u Manili

Ted Aljibe/Afp
image

Zračna luka u Eindhovenu

Bas Czerwinski/Afp

15:12 - Američka tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike ima više od 20 tisuća klijenata širom svijeta i ogroman tržišni udio. Problematično ažuriranje njezinog softvera na operativnom sustavu Windows bilo je zato recept za globalne nevolje, rušeći IT sustave na potezu od Australije do Britanije, od bolnica, preko zračnih luka i medija do banaka.

U petak ujutro, malo iza sedam sati po srednjoeuropskom vremenu, CrowdStrike je klijentima poslao upozorenje da njegov program „Falcon Sensor” ‘ruši‘ Windowse, što se na računalima očituje ‘plavim ekranom smrti‘.

Kompanija je u upozorenju objasnila kako korisnici mogu ‘pješke‘ riješiti problem, navodi Reuters, pozivajući se na uvid u CrowdStrikeovu obavijest.

Izvršni direktor Crowdstrikea rekao je u petak iza podneva da su riješili problem.

"Posrijedi nije sigurnosni incident ni kibernetički napad. Problem je identificiran i izoliran i aktivirali smo rješenje", ustvrdio je George Kurtz u objavi na društvenoj platformi X.

Microsoft je odvojeno objavio je da riješio problem koji je blokirao 365 njegovih aplikacija i usluga, uključujući Teams i OneDrive. Neke usluge još nisu posve normalizirane, dodali su.

"Sustav po sustav"

Sustavi su pali zbog ažuriranja CrowdStrikeovog softvera za zaštitu od hakerskih napada, tvrdi glavni informacijski direktor tvrtke za zaštitu identiteta CyberArk Omer Grossman.

Tvrtke za kibernetičku sigurnost koriste softver EDR (Endpoint Detection and Response) kako bi identificirale eventualne naznake napada na mreže klijenata.

„Ispostavilo se da srušene sustave, ‘plave ekrane smrti‘, nije moguće ažurirati na daljinu pa problem treba rješavati ‘pješke‘, sustav po sustav", objašnjava direktor CyberArka.

Očekuje se da će taj postupak trajati danima, dodaje.

Razmjere problema dodatno su potencirali selidba na ‘oblak‘ i ogromni tržišni udjeli CrowdStrikea i Microsofta.

"Šteta za poslovne procese na globalnoj razini dramatična je", zaključuje Grossman.


NOVO 14:59 - Jedan od najvećih sustava bolnica u Americi, Mass General Brigham, ukinuo je sve posjete, postupke i operacije koji nisu hitni, zbog globalnog IT kvara.

Bolnice su još tijekom noći bile u kaosu kada je došlo do prekida rada svih Widnows sustava, što je isključilo sva računala i medicinske uređaje te se medicinsko osoblje moralo vratiti olovci i papiru.

Mass General Brigham iz Bostona - koja prima 2,5 milijuna pacijenata godišnje u svojih 15 bolnica i klinika - priopćila je da će pružati skrb samo pacijentima koji imaju hitne zdravstvene probleme, prenosi Daily mail.


14:54 - Microsoft je u petak objavio da je riješen problem koji stoji iza pada 365 njegovih aplikacija i usluga, no da će posljedice kvara koji je poremetio svjetsko poslovanje i promet i dalje utjecati na neke korisnike.

Ažuriranje softvera u petak je izazvalo kaos u računalnim sustavima diljem svijeta. Otkazivani su letovi, neki mediji su morali prekinuti emitiranje, a korisnici nisu mogli pristupiti nizu usluga, od bankarstva do zdravstva.

Kvar se dogodio zbog ažuriranja proizvoda globalne tvrtke za kibernetsku sigurnost CrowdStrike, zbog čega je diljem svijeta padao Microsoftov operativni sustav Windows. Microsoft je u kasnije u petak objavio da je riješen problem povezan s njegovim aplikacijama i uslugama.

Direktor CrowdStrikea George Kurtz na platformi X napisao je kako tvrtka „aktivno surađuje s korisnicima pogođenima greškom pronađenom u jednom ažuriranju sadržaja za Windows host datoteke”.

„Ovo nije sigurnosni incident ili kibernetski napad”, naglasio je.

Rad su zbog tog računalnog kvara prekidale svjetske aviokompanije, zračne luke na najmanje četiri kontinenta, zdravstveni sustavi, banke, telekomi, mediji i druge tvrtke, institucije i organizacije, pa i neke u Hrvatskoj.

„Imamo ‘majku‘ svih globalnih padova tržišta”, komentirao je jedan trgovac s burze koja je također bila pogođena.


14:46 - Šef tvrtke za kibernetičku sigurnost Crowdstrike ispričao se zbog problema izazvanih ažuriranjem softvera.

- Duboko nam je žao zbog utjecaja koji smo izazvali na klijente, putnike, na sve koji su pogođeni ovime, uključujući naše tvrtke. Znamo u čemu je problem... i riješili smo problem. Moglo bi proći neko vrijeme za neke sustave koji se jednostavno neće automatski oporaviti, ali naša je misija osigurati da se svaki korisnik potpuno oporavi, rekao je George Kurtz za NBC News.


13:26 - U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe svi operativni sustavi su sve vrijeme bili u funkciji i neometano smo pružali sve vrste usluga u zračnoj plovidbi, a u međuvremenu su otklonjene i poteškoće u funkcioniranju administrativnih računalnih sustava koje su jutros bile uzrokovane globalnim problemom s antivirusnim softverom - javili su


13:20 - Elon Musk vrlo je sažeto komentirao velike probleme diljem svijeta: "Ovo je najveći IT kvar ikad."


12:50 - Oglasilo se Ministarstvo zdravstva RH:

Krizni tim Ministarstva zdravstva kontaktirao je sve bolničke zdravstvene ustanove koje u ovom trenutku potvrđuju da Bolnički Informatički Sustav (BIS) nesmetano radi te je osigurana adekvatna skrb svim bolesnicima. Na razini HZZO-a, izviješteni smo o prekidu rada CEZIH-a te je u međuvremenu tehnički problem uklonjen.


11:56 - Izvršni direktor Crowdstrikea George Kurtz je dao izjavu o njihovom ažuriranju zbog kojeg je došlo do velikih problema diljem svijeta.

- Crowdstrike aktivno radi s klijentima na koje utječe nedostatak pronađen u jednom ažuriranju sadržaja za Windows hostove. Mac i Linux hostovi nisu pogođeni. Ovo nije sigurnosni incident ili kibernetički napad. Problem je identificiran, izoliran i pokrenut je popravak. Korisnike upućujemo na portal za podršku za najnovija ažuriranja. Nastavit ćemo pružati potpuna i stalna ažuriranja na našoj web stranici. Nadalje preporučujemo organizacijama da osiguraju komunikaciju s predstavnicima Crowdstrikea putem službenih kanala. Naš tim je u potpunosti mobiliziran kako bi osigurao sigurnost i stabilnost Crowdstrikeovih klijenata, rekao je izvršni direktor Crowdstrikea.


11:54 - Microsoft se oglasio novim priopćenjem.

- Svjesni smo problema koji utječe na Windows uređaje zbog ažuriranja softverske platforme treće strane. Očekujemo da će uskoro doći do rješenja, rekao je glasnogovornik Microsofta.


10:36 - Probleme ima i Ryanair.

- Trenutno imamo poremećaje u cijeloj mreži zbog IT prekida rada globalne treće strane, što je potpuno izvan naše kontrole. Rezervacija i prijava trenutno nisu dostupni. Ako putujete danas (19. srpnja), a tek se trebate prijaviti za let, to možete učiniti u zračnoj luci.


10:24 - Brojne tvrtke iz raznih gospodarskih sektora ne mogu normalno raditi zbog problema u kojima su se našli serveri i računala diljem svijeta koja pokreću operativni sustav Windows.

Američki avioprijevoznici American Airlines, Delta Airlines, United Airlines i Allegiant Air prizemljili su svoje zrakoplove.

Australske medijske kuće, banke i teleoperateri rekli su da ne mogu raditi zbog problema koje je izazvalo neispravno ažuriranje koje je u opticaj pustila američka tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike.

U problemima su španjolski aerodromi, europski avioprijevoznik Ryanair, britanska medijska kuća Sky News i jedan turski avioprijevoznik. Sky News je na društvenoj mreži X objavio da ne može emitirati program uživo.

Najveća australska banka Commonwealth Bank rekla je da neki njezini klijenti nisu mogli obaviti transfere novca, a avioprijevoznik Qantas i zračna luka u Sydneyju rekli su da imaju problema, da letovi kasne, ali da avioni i dalje lete.

Australska medijska kuća ABC rekla je da ima problema, a australska podružnica Sky Newsa rekla je da ne može normalno emitirati program.

Reutersov je novinar uočio da se u lancu trgovina Harris Farm u Sydneyju ne mogu izvršavati plaćanja.


9:47 - Prema svemu sudeći, do globalnih je tehnoloških problema došlo zato što je proizvođač programa za kibersigurnost CrowdStrike u opticaj pustio neispravno ažuriranje. CrowdStrike je američka tehnološka tvrtka koja pruža niz sigurnosnih usluga koje korisnike štite od, između ostaloga, kibernetičkih napada.

To je neispravno ažuriranje dovelo do toga da su brojni serveri i računala diljem svijeta prestali raditi, odnosno nisu se nikako mogli ispravno upaliti.

CrowdStrike je objavio da je identificirao problem te povukao neispravno ažuriranje, no to, čini se, nije pomoglo računalima koja su već zahvaćena problemima.

Stručnjaci za informacijske tehnologije objavili su privremeno rješenje za problem na platformi Reddit.

U probleme su zbog CrowdStrikeovog ažuriranja upale i trgovine u Sydneyju u Australiji.

image

Računala u trgovini u Sydneyju prestala su raditi zbog neispravnog ažuriranja tvrtke CrowdStrike

Saeed KHAN/AFP
image
Saeed KHAN/AFP

09:42 - Dvije bolnice u sjevernim njemačkim gradovima Luebecku i Kielu otkazale su operacije zakazane za danas, one koje nisu hitne. Skrb za pacijente i hitne službe odvijat će se normalno, priopćila je Sveučilišna klinika Schleswig-Holstein.


9:36 - Britanska televizija Sky News trenutačno ne može emitirati svoje jutarnje vijesti i prikazuje poruku u kojoj se ispričava zbog "prekida ovog emitiranja". Ryanair, jedan od najvećih zračnih prijevoznika u Europi, također kaže da ima IT problem "treće strane", koji utječe na odlaske letova.

Pružatelj cyber sigurnosti CrowdStrike je izvijestio da su identificirali problem i poništili neispravno ažuriranje, no čini se da to ne pomaže onima koji su već pogođeni.


9:32 - Tri najveće američke aviokompanije - United, Delta i American Airlines - izdali su nalog za prizemljenje svih aviona. Letovi koji su trenutno u zraku nastavit će se, ali za sada neće biti polijetanja.


9:30 - Problemi su navodno nastali i u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Kako saznajemo, pao je Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) kojeg koriste obiteljski liječnici i ljekarne, a posljedično bolnice ne mogu očitati uputnice. Međutim, sam bolnički informacijski sustav radi jer je on na drugom serveru.

- Trenutno ima problema u radu sustava CEZIH (dohvat i realizacija eRecepata, eUputnica PZZ/SKZZ.). Intenzivno radimo na otklanjanju - rekao je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a, kaže kako se u njihovim grupama obiteljske medicine liječnici diljem Hrvatske žale da im ne radi sustav.


9:20 - Problemi su zahvatili i neke hrvatske medijske kuće, a N1 javlja kako je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao da su se problemi javili i u zagrebačkoj zračnoj luci.


9:10 - BBC javlja da je tehnološki kvar izazvao kaos diljem svijeta. U zračnoj luci u Berlinu nastao je kaos zbog problema s prijavljivanje putnika, u Engleskoj vlakovi ozbiljno kasne, a Sky News je prestao s emitiranjem.


9:04 - Velik broj institucija diljem svijeta, uključujući velike banke, medijske kuće i zračne prijevoznike, ima problema nakon što ih je pogodio masovni tehnološki kvar.

U zračnoj luci u Sydneyju prizemljeni su letovi, u supermarketima su kaosi na blagajnama, a televizijske su mreže u problemima jer grafika i računala ne rade.

Nekoliko sati prije nego što je Australija bila pogođena ovim velikim kvarom, nekoliko zračnih prijevoznika u SAD-u također je izvijestilo da su zbog tehničkih problema morali odgoditi ili otkazati letove.

Uzrok prekida rada zasad još nije jasan, no mnogi ga povezuju s operativnim sustavima za rad računala Microsoft.

U zračnoj luci Sydney su nestale informacije o odlascima i dolascima letova. Niskobudžetni prijevoznik Jetstar je u svom priopćenju putnicima rekao da zbog problema s Microsoftom nisu mogli prijaviti putnike niti ih ukrcati na svoje letove.

Potpuna obustava letova na snazi je i za kompaniju Virgin Australia.

Na društvenim mrežama mnogi prijavljuju ogromne redove u trgovinama nakon pada sustava plaćanja.

Web stranica Downdetector prikazuje probleme o kojima su izvijestili National Australia Bank, telekomunikacijska tvrtka Telstra, Google i drugi.

Službeno ažuriranje usluge Microsoft 365 objavljeno ranije na X-u kaže da istražuju problem koji utječe na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Microsoft 365.

Australski nadzornik kibernetičke sigurnosti je priopćio da nema informacija koje bi upućivale na to da se radi o incidentu kibernetičke sigurnosti.

- Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene tvrtke, ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 12:52