HRVATSKI STRUČNJAK

‘Oko 7. listopada izbio bi totalni rat, ali spriječio ga je Izrael! A jako je znakovita glasna šutnja dvije države...‘

Akrap smatra da su izraelski napadi i raketni udari, ali i obavještajno djelovanje, spriječili oružanu agresiju Hezbolaha
 Kawnat Haju/Afp

U jeku razmjene vatre Izraela i Hezbolaha, stručnjak za sigurnost Gordan Akrap je za HRT rekao da smatra da neće doći do proširenja sukoba te da Izrael neće pokrenuti kopnenu akciju.

- Izraelska obavještajna zajednica toliko je uspjela degradirati Hezbolah da oni dugo neće moći izvoditi fizičke napade na Izrael, u onoj mjeri u kojoj su pripremali, kaže Akrap.

image

Gordan Akrap, sigurnosni stručnjak

Božidar Vukičević/cropix/

Dodaje da su izraelski napadi i raketni udari, ali i obavještajno djelovanje, spriječili oružanu agresiju Hezbolaha na sjeverni Izrael.

- Tri su faze moći izraelske obavještajne zajednice. Prvo, dojavljivači su im eksplodirali na način kako su to napravili Izraelci. Zatim se isto dogodilo i s radio uređajima. Potom je došlo do ciljanih raketnih likvidacija vodećih ljudi Hezbolaha, objasnio je Akrap za HRT.

Smatra da do šireg sukoba i kopnene akcije na jugu Libanona neće doći.

- Da Izrael nije napravio ove aktivnosti sasvim sigurno bi oko 7. listopada svi odlučili o oružanom sukobu punih dimenzija uključujući oklopno-mehanizirane pješačke snage s obje strane. U ovom trenutku mislim da Izrael neće pokrenuti kopnenu akciju. Jedino u slučaju velike pogibije izraelskih civila. To bi pokrenulo izraelsku silu da se osveti, smatra Akrap.

Kada je riječ o mogućnosti da se Iran uključi u sukob, Akrap kaže da Iran, posebice nakon likvidacija vođe Hamasa, kreće prema deeskalaciji. Siguran je da u diplomatskim aktivnostima postoji komunikacija koja teži k deeskalaciji.

- Vidi se to i iz izjava američkih dužnosnika, ali i vidi se i glasna šutnja Saudijske Arabije i Egipta koji sasvim sigurno imaju svoju ulogu u pokušaju smirivanja situacije, rekao je Akrap.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 19:05